Juan Robledo, assisterande tränare i Mjällby AIF: ”Det blir tredje gången gillt”

Med 73 mål framåt och endast tre förluster stormade Mjällby AIF genom Söderettan ifjol. Efter två inledande uddamålsförluster i Superettan tar laget sig nu an nykomlingskollegan VSK hemma på Strandvallens naturgräs. Assisterande tränaren Juan Robledo tycker att spelet har blivit bättre och bättre och hoppas på ”tredje gången gillt”.

Mjällbylegendaren Juan Robledo var med och spelade upp Mjällby i Superettan 2009. VSK-spelarna känner han väl efter att ha spelat med Carlos Geate Moggia i Värnamo och mött Stefan Batan och Emir Smajic. Idag står Robledo vid sidlinjen bredvid huvudtränaren Milos Milosevic och ska försöka ta tre poäng i nykomlingsmötet.

– Det är en utmaning att spela i Superettan för oss. Skillnaden i själva spelet är inte så stor, men motståndarna har bättre och mer erfarna spelare och intresset och publiken är mycket större. Vi kommer växa in i det.

Ni har inlett med två uddamålsförluster mot Varberg (0-1) och Norrby (1-2). Hur ser ni på den starten?
– I Varbergmatchen hade oavgjort varit rättvist sett till spelet och detsamma gäller Norrbymatchen. Vi spelade mycket bättre mot Norrby och om utvecklingen fortsätter så hoppas vi att vi vinner nu mot VSK – att det blir tredje gången gillt. 

Det är naturgräs på Strandvallen. Är det en fördel för er mot lag som tränar och spelar på konstgräs?

– Absolut. Samtidigt som det är en fördel så blir lagen mer vana att skifta från naturgräs och plastgräs under säsongen. Jag skickade en bild på planen till Carlos (Gaete Moggia, red. anm.) och han tyckte det skulle bli grymt med naturgräs. Jag tror att det kan bli en utmaning för era spelare att anpassa sig till naturgräs de första 20 minuterna, men ni har tur att Strandvallen är riktigt fin och bra.

Ni har väldigt få spelare som är över 24 år. Hur ser ni på det?

– Ja, vi har många spelare mellan 19 och 24 år. Vi tror att spelarna mognar i takt med att de får erfarenhet och att vi kommer att gynnas av den positiva utvecklingen, de får ta större ansvar tidigare. 

Mjällby och Malmö FF har inlett ett samarbete som resulterat i lån av Pavle Vagic och Felix Konstandeliasz. Låter som positiva tillskott?

– MFF har förmodligen Sveriges bästa trupp och väldigt bra ungdomar som har svårt att platsa där. Vi har tagit Pavle och Felix och tror att de kan utvecklas hos oss och bidra med sin kvalitet. Det är en win-win-situation. 

Ni har också supertalangen och P18-landslagets anfallare Taylor Silverholt som anslöt från Halmstads BK ifjol. Vilka förväntningar finns kring honom i Superettan?

– Vi hoppas mycket på honom. Han är med i truppen mot VSK, men det är tuff konkurrens om anfallsplatserna och det gäller för honom och andra unga spelare att ha tålamod. Ibland kommer han spela, ibland inte, men det är en väldigt lovande spelare. 

Många ser Mjällby som ett väldigt offensivt lag. Hur skulle du beskriva ert spel? 

– Vi vill bygga upp från målvakt och spela med kontroll genom lagdelarna, men det är såklart mycket svårare i Superettan att ha kontroll i matcherna. Så även om vi är ganska offensiva har vi jobbat mycket med vårt defensiva spel och fokuserar mycket på hur det ska bli ännu bättre. 

Hur ser du på VSK? 

– Jag sitter här med 23 sidor rapport inför matchen. Vi har koll på allt men man vet aldrig hur matchen utvecklar sig och vi har mest fokuserat på vårt eget spel. VSK är ett bra lag, det är ingen slump att ni har fyra poäng. Högersidan är väldigt stark. Omställningarna är snabba och har gett utdelning, det gäller att vi är förberedda på dem. 

Några spelare ni har bra koll på?

– Safari, Johansson, Tronêt. Men det finns många som är bra – det är framförallt ett väldigt bra lag.

Vilken matchbild ser du framför dig idag?

– Jag tror att vi kommer äga lite mer boll och att ni blir farliga på omställningar. Det blir nog en ganska målsnål, jämn, tuff och fysisk match. 

Vad kan du säga om skadeläget i er trupp?

– Alla är tillgängliga så det är inga problem för oss.