”Jag fick det kvitto jag ville ha” – Gustaf Lagerbielke om debuten i VSK

Minimalt med speltid under försäsongen.
Då fick mittbacken Gustaf Lagerbielke tävlingsdebutera för VSK Fotboll i cupmatchen mot HBK.
– Vi i backlinjen mötte fjolårets bästa anfallspar, tillsammans med resten av laget fixade vi det på ett bra sätt, säger Gustaf.

Gustaf Lagerbielke i en av många dueller med HBK:s Sadat Karim

Utan att ha spelat en hel match för klubben under försäsongen och inte alls i den mittbackskonstellation VSK mönstrade i lördagens match fick Gustaf direkt känna på allsvenskt motstånd.

– Det var jättekul att få spela. Min första tävlingsmatch för klubben så det är klart att det är speciellt. Han fortsätter:

– Jag har haft lite otur nu på försäsongen gällande speltid. Jag fick min huvudskada i matchen mot Sollentuna. Det blev en del missad matchtid på grund av den skadan.

I matchen mot HBK blev det många dueller mot Sadat Karim

– Karim är en stark forward, precis som Boman, de är ju faktiskt fjolårets bästa forwardspar i Superettan. Jag är nöjd med mitt huvud- och duellspel, matchen var ett slags kvitto på att jag klarar av nivån. Det tar jag med mig från den här matchen, säger Gustaf.  

Vad tycker du om matchen som helhet?

– Vi gör en bra match där vi följer vår matchplan och spelar utifrån vår idé. I praktiken är det att jobba hårt och gå in i duellerna med kraft. Vi sliter för varandra och tar de sista löpmetrarna för att göra det lättare för lagkamraten. Jag tycker vi gör det som ska göras för att ta poäng och ge oss förutsättningarna att ha saken i egna händer, konstaterar mittbacken.  

Nu har du testat på matchspel i elitfotbollen – vad säger du?

– Jämfört med min tid i Sollentuna är så klart tempot högre, allt går fortare. Den största skillnaden mellan divisionerna skulle jag ändå säga är spelarnas taktiska skicklighet, det alla gör på planen när de inte har bollen. Det finns mer kunskap och förståelse för hur man tex jobbar i försvarsspelet som börjar med forwards och sen går ned i laget och slutar med målvakten. Här är det stor skillnad hur spelare och lag på den här nivån agerar mot i Div 1, säger Gustaf.

Avslutningsvis Gustaf, hur trivs du i VSK och Västerås så här långt?

– Jag tycker VSK är en professionellt skött klubb, det känns bra. Tränare och spelare är jättehärliga människor och alla är väldigt tillmötesgående. Sen är det enormt kul med alla supportrar som man kan ana finns därute. Det finns ett intresse och drag runt klubben, det är inspirerande, säger Gustaf och avslutar:

– Västerås är min nya hemstad, jag har flyttat hit från Stockholm och trivs bra. Jag tar långa promenader längs vattnet vid Öster mälarstrand där jag bor, det är fint här.