Imponerade mot AIK – så ska Anders Hellblom ta nästa stora steg i Grönvitt: ”Siktar på att få starta matcher”

Ett imponerande inhopp i Svenska cupen mot AIK på Tele2 Arena. Nu är Anders Hellblom på väg mot genombrottet i Grönvitt. ”Jag hoppas få starta matcher i VSK i år”, säger akademiprodukten.

Anders Hellblom hoppade in mot AIK på Tele2 Arena och imponerade i 1–1-matchen. Nu hoppas han få förtroendet i nästa cupmatch – mot Varbergs Bois. ”Det blir en jätterolig utmaning med ett till allsvenskt lag”, säger 19-åringen.

VSK Fotbolls jättetalang Anders Hellblom gjorde ett inhopp borta mot Trelleborgs FF i Superettan i fjol, var med och säkrade Grönvitts avancemang till pojkallsvenskan via dubbla segrar mot Kalmar FF och spelade dessutom drygt 20 matcher i division 2 i samarbetsklubben IFK Eskilstuna.

Men i lördags var 19-åringen med om det största hittills i karriären.

Det blev drygt 30 minuters spel i cupmötet med AIK på Tele2 Arena.

– En mäktig upplevelse och jätteroligt att få komma in och möta ett topplag i allsvenskan inför mycket folk på den största arena jag har spelat på, säger Anders Hellblom till klubbmedia några dagar efter det att han ersatt nyförvärvet Jabir Abdihakim Ali på topp och haft uppgiften att sätta VSK-pressen i takt med att Solnalaget successivt hade ökat bollinnehavet.

Grönvitt tog ledningen via lagkaptenen Simon Johansson och just Jabir Abdihakim Ali hade några utmärkta lägen inför drygt 13 000 besökare varav ungefär 700 grönvita på ståplats och sittplats.

– Vi gjorde en väldigt bra match. Första 10-15 minuterna var vi grymma. Synd att vi inte fick in någon boll till då. Sedan tog AIK över mer och mer och det blev en del försvarsspel för oss. Men vi höll ihop det bra och så många lägen hade de inte.

Du har aldrig gjort ett så långt inhopp i Grönvitt. Hur vill du recensera din egen insats?
– Jag tycker att det gick bra. AIK hade som sagt mycket boll men jag hann uträtta saker offensivt, säger Anders Hellblom.

VSK Fotboll har i och med det oavgjorda resultatet mot AIK ett intressant utgångsläge inför kommande två gruppspelsmatcherna i Svenska cupen.

Söndag eftermiddag (15.00) väntar Varbergs Bois – också på bortaplan.

– Det blir en jätterolig utmaning med ett till allsvenskt lag. Vi har ett bra försvarsspel och ska fortsätta att göra det vi är duktiga på. Då kommer det att gå bra där nere.

Mycket tyder på att herrlagets manager Kalle Karlsson kommer att ge löftet chansen på konstgräset på Håstens IP i Varberg.

I så fall i en offensiv roll.

– Vi får se vad Kalle och tränarna kommer fram till men det har gått bra på träningarna. Jag har fått göra flera inhopp på försäsongen och så det mot AIK, säger Anders Hellblom som i grunden är ytterforward och även kan spela wingback.

Tekniken, förmågan att utmana en mot en och snabbheten är tre ingredienser som Anders Hellblom hoppas ska räcka för att få koncentrera sig på spel i Grönvitt hela säsongen.

Målet – det är givet.

– Jag vet inte hur det blir med spel i någon annan klubb också. Det har vi inte pratat om ännu. Men om jag får vara kvar siktar jag på att få starta matcher i Superettan.

Vad känner du att du behöver utveckla för att ta nästa karriärsteg?
– Det är framför allt att höja lägstanivån, svarar Anders Hellblom.

Grönvitt var Superettans vassaste lag i slutet av 2022 och drog ned applåder för det betydligt mer underhållande och vägvinnande spelet jämfört med åren före.

En bidragande orsak till den accelererande poängskörden var jämnåriga barndomskamraten Max Larsson som fick chansen på försäsongen och sedan blev fjolårets grönvita utropstecken.

Båda anslöt till VSK Fotbolls återstartade akademi 2017 – från Gideonsbergs IF (Anders Hellblom) respektive Västerås IK (Max Larsson).

– Jag har spelat mot och med Max ända sedan vi var riktigt små. Han hade en otrolig utveckling förra året. Det är klart att det inspirerar mig och andra.

Faktum är att det emellertid kunde ha blivit en annan sport än fotboll om det inte hade varit för en oturlig skada i yngre tonåren.

Anders Hellblom började i VSK Bandy men bytte till TB Västerås starka 03-lag som 13-åring när han bröt nyckelbenet.

– Jag tyckte att bandy var jätteroligt. Vi hade ett väldigt duktigt lag men efter skadan kände jag inget sug att komma tillbaka och då blev det fotboll i VSK, säger Anders Hellblom som i somras tog studenten på gymnasiet och nu har möjlighet att investera mycket av sin tid på att bli en ännu vassare fotbollsspelare.

Men det blir också mer jobb – via lagkaptenen Simon Johansson som är chef på bemannings- och rekryteringsföretaget Randstad.

– Vi tränar på förmiddagarna så jag arbetar på eftermiddagarna. Och dagar när vi inte har träning börjar jag på morgonen. Det är väldigt flexibelt och bra.

Lagkaptenen tar alltså stort ansvar även utanför planen?
– Ja, det har han ordnat väldigt bra, säger Anders Hellblom med ett skratt.