Läs mer..." />

Hur man tar VSK Fotboll till semifinal i Champions League – engelsmannen Matt Dawson har svaret på den frågan.

VSK vinner Allsvenskan under de flesta av åren under 2020-30-talen. 2034 spelar vi Champions League semifinal mot Manchester City. Det låter för bra för att vara sant, men engelsmannen Matt Dawson har uppnått allt det genom att spela Football Manager med VSK som sitt lag.

Matt hörde av sig till klubben i helgen via twitter med sina bedrifter, precis innan start i bortamatchen mot ÖIS.

Vi kontaktade Matt för att höra mer om vad han gjort och det slutade med att vi bokade in en tid för en ordentlig intervju, med VSKs genom tiderna bästa manager.

När vi får tag i Matt på måndagsförmiddagen är han hemma från sitt jobb som ansvarig för affärscentrumutveckling på ett shoppingcentrum utanför Newcastle. Matt är 31 år och har bott i London till för ett halvår sedan. Nu har han återvänt till Newcastle där han kommer ifrån. Som vi kan ana är Matt en hängiven Football Manager-spelare.

Matt, beskriv för oss hur det kommer sig att du valde VSK, ett Superettanlag i Sverige, för att spela Football Manager, hittade du inget bättre?

– Jag ville testa ett lag från Sverige och det finns så klart många att välja på. Jag tittade på lagen från Stockholm och Göteborg men jag ville ha en större utmaning än vad de etablerade klubbarna skulle innebära. För mig är utmaningen att bygga ett lag till toppen av den inhemska ligan och sen ut i världen via olika cuper, säger Matt.

Hur kom det sig att det blev just VSK?

– När det kommer till att välja faktiska klubbar gör jag en del bakgrundsarbete. Jag tittar på hur stor staden är som laget finns i, hur rangordningen i staden ser ut mellan olika klubbar och om det finns andra faktorer som kan påverka en klubbs förutsättningar.

– Jag föll för VSK eftersom Västerås är en ganska stor stad, speciellt med svenska mått mätt. Sen konstaterade jag att klubben är utan konkurrens i staden och i omgivningarna, så valet blev ganska enkelt till slut.

Som man kan se av de bilder du postade på twitter spelade du laget fram till 2039. Från 2026 har vi vunnit Allsvenskan alla år och spelade semifinal i Champions League mot Manchester City 2034. Det får man ändå se som fantastiska framgångar.

Grafen till vänster anger lagets placeringar genom åren 2018-2038 – det är väldigt många sköna seriesegrar i Allsvenskan!
Tyvärr förlust mot Manchester City med 3-1 i semifinalen i CL 2034.

– Det håller jag med om, jag lyckades hitta en bra mix i truppen av spelare och jag lyckades dessutom tjäna massor av pengar åt klubben via spelarförsäljningar.

 – Efter något år i Allsvenskan lyckades vi vinna, sen kom vi tvåa men sen blev det bara förstaplatser för VSK, konstaterar Matt och fortsätter:

– År 2033 var vi nog som bäst, då gick vi genom ligan utan någon förlust, idel segrar. 2034 var förstås också bra med semifinalplatsen.

För att klara det du gjort måste man vara riktigt duktig på Football Manager, hur gör man för att lyckas?

– Det är två saker som är viktiga i spelet, att hålla spelarna nöjda och glada och se till att hela tiden värva rätt spelare till truppen och se till att sälja med vinst.

– Min strategi har varit att skaffa unga talanger och förädla dem och sen sälja vidare. Jag har en spelare som blivit klubbikon med det perfekta namnet ”Jesus”. Honom köpte jag för 2 miljoner pund och sålde till Bayern München för 60 miljoner pund. Några år senare köpte jag tillbaka honom för 15 miljoner och han har betytt mycket för klubben.

– En annan spelare som gjort succé i VSK genom åren är Dejan Kulusevski som varit en nyckelspelare till klubbens framgångar, meddelar Matt.

Har du några andra anekdoter att berätta runt ditt spel med VSK?

– Kanske inte så mycket runt klubben men en sak som var riktigt besvärlig för mig är att ni i Sverige spelar vår-höst i era ligor. Nästan varje år blev jag av med mina bästa spelare under sommarfönstret när de stora ligorna köper sina spelare. Jag fick ofta börja hösten med många nyinköpta i truppen, men det gick ju bra det med.

– Mina framgångar med VSK i diverse Europaspel (vi kvalade ju varje år till Champions League) gjorde att Allsvenskan rankades högre hos UEFA och gjorde att Sverige fick två kvalplatser till CL istället för en som idag.  

– Sen kan jag också nämna att jag var förbundskapten för Sverige några år och det gick bra där också. Jag värvade in yngre spelare och fick dem till svenska medborgare. Sverige klättrade ungefär 10 placeringar i rankingen och när jag slutade var Sverige rankat mellan Nederländerna och Belgien.

Du är uppenbart väldigt duktig på att spela Football Manager, hur mycket spelar du?

– Hahaha, alldeles för mycket. Spelet med VSK tog 11 dygn att spela. Förra året med Covid-19 och lock-down som vi haft i långa perioder här i England har det blivit mycket FM. Jag spelade 1000 timmar under 2020, vilket förstås är sjukt mycket. I vanliga fall är det mycket mindre men det är min stora hobby, trots allt, säger Matt.

Jag antar att du är klar med VSK nu?

– Ja, det är jag. Det går liksom inte att göra så mycket bättre, vi gick till semifinal i CL och vi har spelat mot de bästa, det blir svårt att toppa.

– Mitt senaste projekt är att spela med en lokal klubb här i Newcastle. Jag har lyckats få dem att avancera och jag har precis blivit intervjuad av den lokala tidningen här där jag bor om mina bedrifter. Det är jättekul att de och ni i VSK uppmärksammar mig, det gör mig riktigt glad, säger Matt.

Avslutningsvis Matt, alla dessa timmar du lagt ned på FM, har du haft någon nytta av det i det riktiga livet?

– Mer än man kanske skulle kunna tro, faktiskt. Som jag nämnde är jag ansvarig för att utveckla ett lokalt shoppingcenter där jag bor. Jag har ingen högre formell utbildning för ett sånt jobb utan jag har lärt mig mycket om hur man kan skapa bra processer genom att spela FM, hur man väljer strategier och hur man ska ta människor för att det ska fungera. Faktum är att min chef sagt att jag ska fortsätta spela, han tycker att det är ett bra sätt att skaffa sig erfarenhet och lära sig av vad som funkar och inte.

Det låter ju fantastiskt! En sista fråga – är du VSK-supporter nu efter alla framgångar?

– Absolut, väldigt mycket så. VSK har en plats i mitt hjärta och jag följer klubben. Synd att det blev oavgjort och att vi fick en utvisning nu i senaste matchen. Det är bara att kämpa på, det går att nå stora framgångar för VSK, det har jag visat, avslutar Matt.

Vi tackar Matt för intervjun och som tack för fina insatser skickar vi över en matchtröja till honom. Vi har lovat att ha lite kontakt i framtiden om hur det går för laget och klubben.