Herman Ottosson om tiden i VSK Fotboll: ”det har varit en härlig resa”

Han kom till klubben med uppdraget att bygga en akademiverksamhet från grunden. Fyra år senare är uppdraget på många sätt slutfört.
– Om vårt P19-lag tar poäng på lördag i kvalet till P19 Allsvenskan innebär det att vi har alla våra lag i respektive allsvenska från P16 till P19, det får jag säga är godkänt, summerar Herman Ottosson sin tid i VSK.

Herman Ottosson blickar ut över en A-lagsträning i somras. Efter att spenderat fyra år i VSK med att bygga upp akademiverksamheten och senaste året som sportchef lämnar nu Herman VSK för en roll som utvecklingsansvarig i Mjällby AIF.

Herman värvades till VSK i november 2018 med det specifika uppdraget att starta en akademi och se till att den blev så bra som möjligt. Nu lämnar han VSK för en tjänst som utvecklingschef i Mjällby AIF.

– Det känns bra att jag tagit beslutet att flytta tillbaka hem till Sölvesborg, där jag kommer ifrån. Samtidigt är det blandade känslor, för jag lämnar något som jag ser som min familj. Det är aldrig lätt att lämna en av sina familjer och det har varit en härlig resa på många sätt. 

– I slutändan var dock valet rätt givet, jag får en intressant roll i Mjällby och jag kommer närmare min ursprungsfamilj, säger Herman Ottosson.

Att från i praktiken noll bygga upp en akademi som på fyra säsonger etablerat sig i toppskiktet i respektive ålderskull är imponerande.

– Sen klubben startade upp verksamheten har jag haft som mål att knyta människor till klubben som är kompetenta och drivna. Jag har letat runt om i landet och rekryterat de jag tycker har rätt syn på fotbollsutveckling och som drivs av en vision om att åstadkomma någonting som är större än de själva. Det är teamet med tränare i olika funktioner som gjort resan möjlig.

En fotbollsakademis existens motiveras ofta med att man kan få fram egna produkter till seniortruppen som inte kostar så mycket. Det är ett vedertaget mått på framgång. Men de flesta akademispelarna når inte klubbens A-lag i någon förening – hur motiverar man allt slit och arbete som läggs ned i en akademi med en sån snäv definition av framgång?

– Jag tycker absolut inte att man ska ha en så snäv definition av framgång för en akademi. Man måste jobba med kort- och långsiktiga mål. Ett exempel på kortsiktigt mål som gäller för VSK är att etablera alla akademilagen i respektive P-allsvenska. Det är bara 12 klubbar i landet som har lag i 16-, 17- och 19-allsvenskan. Når vi dit kan vi säga till oss själva att vi har lyckats kvalitetssäkra spelarnivån i alla åldersgrupper. Sen kan man börja titta efter hur verksamheten ska utvecklas vidare.

– Man ska inte glömma bort att en välfungerande akademi är en viktig motor i det lokala fotbollskretsloppet. De som inte kommer att spela i VSKs A-lag ska spela någon annanstans i staden. En bra akademi tillhandahåller välutbildade och duktiga fotbollsspelare till övriga klubbar. Ett närliggande exempel är IK Franke som tog steget upp i år till Div 2. I deras trupp återfinns åtta fd akademispelare från VSK. Jag tycker det är VSK-akademins ansvar att fylla andra klubbar med bra spelare och inte bara vår egen.

– En annan viktig del av akademins verksamhet är att producera duktiga ledare som kan lära sig hantverket i en akademi för att sedan ta steget över till seniorfotbollen. VSK är ett utmärkt exempel på detta där de flesta i herrlagets stab har sitt ursprung i akademin. Det är något jag är stolt över att akademin kunnat försörja klubben med bra tränare och ledare som vet hur det fungerar i klubben.

– Till sist är det förstås väldigt viktigt att akademin kan producera spelare till klubbens A-trupp. Det tycker jag vår akademi förmått relativt bra på den korta tid vi har hållit på. Men som sagt, det är verkligen inte det enda målet som är viktigt, säger Herman Ottosson.

Pengar är alltid en begränsning när det kommer till fotboll och så också för en akademi som ska byggas upp. Om vi bortser från den självklarheten– vad finns det för fler saker som varit en utmaning för dig med ditt uppdrag att skapa en konkurrenskraftig akademi?

– En konkret utmaning är att kunna rekrytera de bästa spelarna i regionen till VSKs akademi. Ibland väljer spelarna istället att bli seniorspelare i Div 2 och få sitta på bänken där istället för att utvecklas i en akademimiljö. Men jag ser det som så att ju fler som lyckas av våra akademispelare, så kommer fler framtida unga spelare att välja oss istället för seniormiljön.

– En annan utmaning som fanns framförallt i början men delvis även nu är det jag kallar ”tyckare”. Människor som finns runt klubben på olika sätt som tycker att vi ska göra på ett speciellt sätt i stort och smått. Det är en kultur som funnits. De har blivit bättre – kanske i takt med att vi har blivit bättre på att förklara hur vi jobbar inom akademin.

I samband med tränarbyte i herrlaget sommaren 2021 utökades Hermans uppdrag till att också inkludera sportchefsrollen.

– Att vara sportchef är en intressant roll i en fotbollsklubb. Man får utstå press från flera håll, det kan vara media, från supportrar och internt. En sak jag lärt mig är att allt det här trycket måste hanteras så att ledarstaben runt A-laget kan skyddas och få arbetsro, det är sportchefen som måste göra det.

– En annan roll för sportchefen är att vara den runt A-laget som ser till att hålla blicken stadigt på våra mål som vi strävar emot och att se till att de större perspektiven finns kvar. Det är lätt hänt att det blir stort fokus i en ledarstab på här och nu och detaljer, speciellt om det går dåligt på planen.

Hur är erfarenheten att jobba med agenter?

– Det finns många agenter, förmedlare och rådgivare där ute som jobbar med att köpa och sälja fotbollsspelare. Som sportchef är jobbet att lära sig vilka som är kompetenta i sina jobb. Jag letar efter dem som ligger nära i vad de säger deras spelare klarar av och vad sen verkligheten berättar om spelarens prestationer. De agenterna finns, men man måste hitta dem.

– Det som är väldigt speciellt med sportchefsjobbet är att det kan vara lugnt och väldigt lite att göra i perioder till att bli extrem arbetsbelastning när transferfönstren är öppna. Den veckan som var kvar på transferfönstret när jag började min roll som sportchef sommaren 2021 är den mest intensiva arbetsvecka jag upplevt någonsin i mitt liv.

– De andra två fönstren jag jobbat i har varit lugnare då vi har kunnat komma förberedda till fönstren och vi har vetat vad vi är ute efter. Att vara förberedd som sportchef är nödvändigt – det leder till bättre beslut rent generellt. Sen går det förstås att hitta en Taha Ali med en timme kvar på transferfönstret men det är undantaget som bekräftar regeln.

– Sammanfattningsvis är jag nöjd med teamets arbete när det gäller spelarrekryteringar. Man träffar verkligen inte rätt varje gång men jag tycker vi har hittat spelare som verkligen gjort skillnad för oss.

Om du skulle få reflektera över vilken den största utmaningen varit för dig under din tid i klubben.

– För mig har det varit att det saknats kontinuitet i ledningen i klubben. Jag har jobbat under fyra ordföranden och lika många sportsligt ansvariga. Ingen är kvar i styrelsen sen jag började för fyra år sedan. Det är förstås ingens fel men jag har fått lägga ned väldigt mycket tid på förankringsprocesser i saker som redan är beslutade av tidigare styrelser och sportsligt ansvariga.

Om vi avslutar med ditt roligaste minne under dina år i VSK.

– Oj, ja – det måste nog få bli flera. Ett är ju alla gånger ett akademilag lyckats att spela sig upp i seriesystemet. Sen har vi alla debuter av akademispelare i A-laget , det är viktiga minnen för mig. Jag vill lyfta fram Max Larsson som i år etablerat sig i elitfotbollen. Jag har sett vilket jobb han har lagt ned för att lyckas – det tar jag med mig som ett fint minne.

– På ett personligt plan är jag nöjd med att vi nu senast lyckades ge VSK-supportrarna en match där de inte behövde känna ångest eftersom kontraktet var säkrat. Det kan tyckas som ett futtigt minne men jag vet vilken press det har varit i och runt laget och på läktaren under den här säsongen och förra.

Till sist – har du något råd du vill skicka med till klubben?

– Jag skulle vilja lyfta fram det här med kontinuitet igen. Jag hoppas klubben kan hitta förutsättningar för att skapa kontinuitet där det finns styrelseledamöter som orkar hålla ut över längre perioder. VSK är på flera sätt på rätt väg men det man måste orka driva utveckling hela tiden och då är kontinuitet viktigt.

Vi säger stort tack Herman för intervjun och för åren i VSK.