Hemma från träningslägret

Träningsveckan i Turkiet är över och A-laget är på svensk plan igen. Vad tyckte spelarna? Hur har det varit att träna och leva tillsammans och vad gjorde resan för gemenskapen? 

Innan avresa presenterades ett fullspäckat schema för laget. Fotbollsträning, fyspass, tävlingar, aktiviteter och workshops. Långt från Sveriges minusgrader, på hotellet Club Grand Side i Turkiet, skulle de bo och träna under en vecka.
Väl på hemmaplan får resans betyg mer än väl godkänt och samtliga spelare vi intervjuar berättar att de är väldigt tacksamma för möjligheten att åka iväg. Att kunna ”leva fotboll” tillsammans. 
– Det var otroligt härligt att få vara fotbollsspelare dygnet runt och fokusera helt på det, säger Calle Svensson. 


Filip Ottosson och Samuel Holm är nya i gänget för säsongen:
– För mig som ny har resan varit väldigt viktig, jag har lärt känna grabbarna ännu bättre med tanke på att man lever med varandra dygnet runt, berättar Filip. 
Samuel instämmer: 
– Träningsläger är generellt bra för en grupp, att sammansvetsas är viktigt när vi lever och tränar så mycket ihop. Tycker att det var optimalt att åka på läger för att komma in ytterligare i gruppen och det känns som alla har gjort det.

Under de första dagarna i veckan spelade laget träningsmatch mot det danska laget B.93, som spelar i motsvarigheten till svenska divison 1. VSK vann matchen med 1-0 med William Videhult som målskytt.  
– Fokus låg på vårt spel och det här var ytterligare en del i att se saker falla på plats. Det var kul att se alla spelare taggade och göra sitt jobb. Att vi vann var en bonus. 
Ilir är också nöjd med resans upplägg: 
– Meningen var att vi skulle få komma närmre varandra och det tyckte jag vi gjorde.

De nya i gänget välkomnades under veckan till truppen genom traditionen ”inkilning” – att bjuda på underhållning framför gruppen. Calle minns tillbaka till de första dagarna:
– Albins (Sporrong) version av Wonderwall är det bästa jag sett i fotbollsammanhang! Han bara körde, med luftgitarr och allt. Jag älskar såna små saker som egentligen bara händer när man på träningsläger. 

Med på schemat för resten av veckan stod fyrhjuling, workshops och tävlingar. Bland annat en pingisturnering som, enligt information, ännu inte avslutats. 
Till de mer seriösare inslagen fanns såklart teoretisk och praktisk fotbollsträning men även fokus på sammanhållning i laget i form av en workshop. 
– Vi jobbade en kväll utifrån värderingar med hur vi ska vara med och mot varandra i laget, berättar assisterande tränare Joacim Gunnarsson och fortsätter: 
– Helt enkelt hur vi ser på saker och ting för att lära känna varandra bättre, var vi som lag och individ står. Det kommer vi jobba vidare med under året. 

Det var en uppskattad kväll av bland annat Sean Sabetkar:
– Det var bland det vi gjorde, när vi gick igenom värderingar och förhållningssätt inom laget, sånt tycker jag är givande och väldigt viktigt för ett lag. 

Så vad har resan i praktiken betytt för laget? Samtliga spelare vi intervjuat håller med att de kommit varandra närmre. Och fått ta del av kuriosa. 
– Nu vet jag till exempel att Simon (Johansson) och Dennis (Persson) delar tandborste med varandra vilket jag inte visste förut och att Dogge (Douglas Karlberg) har 240 sneakers, säger Sean. 

Vad har resan betytt för kommande säsong?
– Vi måste bli bättre, bättre på momenten i fotboll och på det dynamiska som lag, säger Calle och fortsätter: 
– Jag jobbar ju med Anton (Fagerström) bakom mig varje dag och relationer är viktiga i det vi gör som fotbollsspelare. Att få åka iväg såhär är en riktig push i den riktningen.  

– Det är inte bara en semester att åka iväg, ju tightare vi är som grupp, desto grymmare blir vi på plan, säger Douglas Karlberg

Samuel avslutar:
– Jag skulle absolut säga att vi är ett steg närmre i våra förberedelser inför seriestarten!