Här återhämtar sig spelarna efter träning

Hans ”Hansken” Johansson

Speed & Cryocenter är ett gym- och återhämtningscentrum drivet av Västeråsprofilerna Hans ”Hansken” Johansson och Claes Hellgren: ”Förutsättningar likt dessa är otroligt få förunnat”

Speed & Cryocenter ligger beläget i Bellevuestadion, ett stenkast från Iver Arena. Hit kommer spelarna efter ett träningspass för att kunna träna hårdare men ändå återhämta kroppen för att vara redo för nästa pass.

– För mig är Speed & Cryo ett proffsigt center för både träning och återhämtning som ger oss idrottare de bästa möjliga förutsättningarna för att kunna prestera, säger David Engström medans han och Jonas Hellgren använder ett par ”Recovery Pants”.

Jonas Hellgren & David Engström

David och de andra i laget besöker centrat framförallt för att påskynda återhämtningen så de är så fräscha som möjligt till nästa pass. Exempel på redskap de använder är IR-Bastu, CryoSauna och Recovery Pants.

– Det är viktigt att vi tar hand om kropparna och är redo hela tiden för att kunna prestera. Förutsättningar likt dessa är otroligt få förunnat även inom elitklubbar, det är en möjlighet vi verkligen ska ta tillvara på, det är en konkurrensfördel för oss, säger mittbacken.

Hans Johansson, som har en lång historia inom VSK Fotboll som både spelare och ledare, har tillsammans med Claes Hellgren startat upp Speed & Cryo. Han menar på att ambitionen med centrat är att behandla ”friska” spelare för att förhindra skador.

– Spelarna ska vara fit for fight hela tiden, vi vill få folk att träna hårdare men fortfarande vara friska. Skador uppstår oftast när man är sliten och inte riktigt gjort återhämtningsjobbet. Vi vill minimera olyckorna genom att förse de bästa förutsättningarna som är möjligt när det kommer till återhämtning och träning, men även ge råd när det kommer till sömn och kost, säger Hans.

Utöver återhämtning och träning kommer duon även utveckla ett testcentrum i samma lokal för att göra det så smidigt som möjligt för idrottsutövare.

– Vi anser att man inte ska behöva åka till Bosön för att göra lite mer avancerade tester, vi vill göra det lätt för spelarna och har alltid ambitionen om att göra spelarna bättre, att göra tester är en stor del av det eftersom det enda sättet att veta om man blir bättre är genom att göra tester.

Här kan du läsa mer om Speed & Cryocenter

Hampus Lundskog