Här är VSK-målvaktens tuffa schema – för att bli etta: ”Utvecklas mycket i en storklubb”

Mobilen piper fem på morgonen – och elva på kvällen är Jacqueline Jessen hemma. VSK Fotbolls unga keeper satsar hårt för att lyckas med skolan och fotbollskarriären. ”Jag har drivet och motivationen”, säger 17-åringen i en stor intervju inför 2023.

Jacqueline Jessen kom till VSK Fotboll inför 2022 och fick förtroendet att starta i två matcher. Nästa säsong siktar 17-åringen på att bli etta – och att hjälpa klubben till serieseger. ”Alla jobbar hårt, är hungriga och oerhört taggade för att nå målet”, säger målvakten.

VSK Fotbolls dåvarande sportsligt ansvarige Niclas Slagstedt fick upp ögonen för Jacqueline Jessen förra året och i november 2021 blev det provträningar med Grönvitt på Iver Arena i Västerås.

Testerna föll väl ut.

– Jag fick erbjudande om att komma hit till VSK och blev väldigt glad. VSK är en storklubb med höga ambitioner och det passar mig. Jag vet att jag kommer att utvecklas mycket här, säger målvakten till klubbmedia i samband med en träning inne i värmen Fotbollshallen på Rocklunda dit Grönvitt har flyttat träningarna nu när vintern, snön och den bistra kylan har bland annat Västerås i ett järngrepp.

Tidigare klubbarna Surahammars FK och Romfartuna GIF byttes alltså ut mot VSK Fotboll och redan första säsongen blev det två matcher från start i division 2-laget.

Jacqueline Jessen fick bland annat förtroendet i den i dubbel bemärkelse heta seriefinalen mot Östervåla IF på Iver Arena i augusti när Grönvitt vann med 4–2 inför 298 besökare.

Alla dessa imponerades sannolikt över flera spektakulära räddningar – inte minst när seriens skyttedrottning Pernilla Andersson kom loss flera gånger.

– Det kändes väldigt bra att få göra sådana räddningar i min första match med A-laget och visa att jag håller på den här höga nivån.

Elva år äldre och mycket rutinerade Freja Grabmüller var i övrigt första alternativet för tränarna Lisa Hellenberg och Lise-Lotte Hjalmar.

– Jag har lärt mig otroligt mycket av Freja. Hon är väldigt duktig och har hjälpt mig mycket på min resa. Jag ser verkligen upp till henne, säger Jacqueline Jessen ödmjukt.

Grönvitts damlag startade förberedelserna inför 2023 redan i november i år och Jacqueline Jessen avslöjar att ambitionen är att bli förstamålvakt och att ”göra ett bra jobb” för klubben.

– Reaktionsförmågan är min främsta styrka som målvakt. Jag tycker att jag är mycket framåt och hörs mycket. Jag vill få igång alla – givetvis på ett positivt sätt. Jag kan fortfarande bli bättre i luften. Det jobbar jag mycket på.

VSK Fotboll var som nykomling en poäng från att vinna division 2 i år men Bele Barkarby från Järfälla kom en poäng före.

Nu är klubbens uttalade ambition att vinna serien och ta steget upp i ettan – med en ung trupp som hittills har tillförts fyra spelare.

– Alla jobbar hårt, är hungriga och oerhört taggade för att nå målet. Vi har fått in duktiga tjejer. Det ska bli grymt roligt att spela första försäsongsmatchen redan 28 januari, säger Jacqueline Jessen inför mötet borta mot Täby FK.

Familjens tidigare stora hästintresse har successivt fört dem från Stockholm via Enköping till en gård i Virsbo knappt fem mil norr om Västerås.

Jacqueline Jessen går ekonomiprogrammet på Grillska gymnasiet i Västerås, driver ett UF-företag och går upp redan fem på morgonen för att hinna med allt.

Kvällarna som VSK Fotboll har träning kommer hon med tåget till Virsbo först elva på kvällen.

– Det blir långa dagar. Absolut. Men det är drivet för fotbollen som gör att jag ändå orkar. Fotboll är det absolut roligaste jag vet. Men jag försöker självklart också att få så mycket tid som möjligt för familjen och vännerna.

Men det finns ytterligare en viktig sak i livet som Grönvitts talangfulla keeper tar sig tid för.

Då och då hjälper hon nämligen klubbens F11-lag som målvaktstränare på Bäckby i Västerås.

– F11 har varit bolltjejer hela säsongen i år. Det är fantastiskt gäng härliga tjejer. Jag vill gärna ställa upp för dem, säger Jacqueline Jessen.