Här är VSK Fotbolls andra nyförvärv – Jaheem Burke klar för tre år: ”Egenskaper vi har letat efter”

VSK Fotboll värvade mittbacken Umit Aras strax innan årsskiftet. Nu är även offensiva mittfältaren/yttern Jaheem Burke klar för Grönvitt. ”Han har en enorm spets”, säger herrlagets manager Kalle Karlsson.

Jaheem Burke ansluter till VSK Fotboll på ett treårskontrakt. Senaste klubbadress var Varbergs Bois. Under hösten ifjol var Jaheem utlånad till Norrby IK som spelade i Superettan. Han gjorde fem mål på 13 matcher.

VSK Fotboll presenterade 27 december Umit Aras från Dalkurd som första nyförvärvet inför 2023 och nu har klubben även säkrat Jaheem Burkes tjänster.

21-åringen har signerat ett treårskontrakt med Grönvitt.

– Jaheem Burke var på tapeten redan för tre år sedan när han var här och gjorde ett par provträningar och i somras när vi letade förstärkningar. Han har en enorm spets i sin hastighet och sin förmåga att avsluta med båda fötterna. Han hade en väldigt fin höst och har egenskaper som vi letat efter. Jag ser fram emot att få se honom ta ytterligare kliv i vår miljö, säger Kalle Karlsson till klubbmedia efter måndagens presskonferens på Iver Arena i Västerås.

Nyförvärvet är fostrad i IFK Haninge söder om Stockholm och värvades till allsvenska Varbergs BoIS inför förra säsongen efter att ha övertygat i Ettan Norra i Hammarbys samarbetsklubb HTFF.

Sejouren i Allsvenskan gav dock sparsamt med speltid (sju inhopp) och Jaheem Burke lånades därför ut till Norrby IK i Superettan där det efter sommaren blev succé med fem mål på 13 starter.

Publiken på Iver Arena minns säkerligen Jaheem Burkes kanonskott i bortre krysset bakom Daniel Svensson i mötet i oktober där Grönvitt vann med 3–2.

– Det känns väldigt bra att få komma hit till Västerås. Jag ser fram emot att träffa mina nya lagkamrater. Sedan tidigare känner jag Alex Douglas från HTFF och Simon Gefvert från Haninge, säger Jaheem Burke till klubbmedia.

Varför föll valet på VSK Fotboll?
– Det är en bra klubb. Jag har känt Kalle Karlsson lite sedan tidigare och han har haft koll på mig i flera år. Jag känner förtroende från honom och jag upplever att jag kan utvecklas här. Utifrån mina kvaliteter på planen så känner jag också att jag passar in i spelsättet.

I samband med övergången till Varbergs Bois i mars 2022 skrevs det i lokaltidningarna att Jaheem Burke tidigare blivit dömd för grov penningtvätt.

– Jag var en ung pojke som inte visste så mycket om livet. I dag har jag mognat och vet mycket mer. Nu är det bara fotboll som gäller, säger Jaheem Burke.

Kalle Karlsson påpekar att Jaheem Burke har gjort saker som han inte är stolt över i dag.

– Jag är stolt över att vi som klubb kan ge unga människor en andra chans. Om han lyckas nå sin potential inom fotbollen – och den är stor – så kommer vi ha många vinnare: Vi i VSK Fotboll, Jaheem själv och samhället.

Jaheem Burke har fått tröja nummer 10 då Filip Tronêt återgått till nummer 23.

Här kan du i efterhand se VSK Fotbolls direktsända presskonferens på Iver Arena med Jaheem Burke och Kalle Karlsson.