Grönvitts perfekta start – så visade kaptenen vägen mot Brage: ”Otroligt skönt med seger”

VSK Fotboll ordnade en perfekt start i Superettan. Grönvitt vann i Borlänge – precis som i höstas. ”Underbart att börja med seger”, säger lagkaptenen Simon Johansson.

Lagkapten Simon Johansson firar sitt 0-1 mål i premiären på bortaplan i Borlänge mot IK Brage.

BORLÄNGE. VSK Fotboll säkrade tre poäng mot IK Brage på Borlänge Energi Arena Domnarvsvallen i slutet av oktober 2022 och den segern visade sig dagen efter räcka till förlängt kontrakt i näst högsta serien.

I dag var Grönvitt tillbaka.

Och det blev seger – igen.

– Vi är supernöjda att ta vid där vi slutade förra året, säger Simon Johansson med ett stort leende till klubbmedia sedan han dirigerat de för dagen helsvarta till 2–1 och en skön resa hem till Västerås.

Borlängelaget och Grönvitt signerade en spel- och chansmässigt jämna och avvaktande inledande 45 minuter men det tog fart direkt efter pausen.

Simon Johansson visade vägen genom att iskallt placera ledningsmålet bakom Andre Bernardini.

– Olle (Edlund) spelar fram Patric (Åslund) inne i boxen och jag tror att han ska få svårt att få fram bollen till mig. Men han tunnlar backen och sedan är det bara för mig att lägga in bollen till höger om keepern.

Hur skönt var det att se bollen i nätet?
– Det var otroligt skönt att ta ledningen efter en lite avvaktande och ängslig första halvlek. Vi var väldigt stabila bakåt då och släppte inte till något men fick inte riktigt till det offensivt, säger Simon Johansson.

Brage replikerade bara minuten senare framför den återigen stora klacken på knappt 500 personer som bar fram spelarna i 90 minuter plus stopptid.

Seth Kanteh Hellberg kom högst och nickade in 1–1 till höger om Anton Fagerström.

– Det kändes otroligt tungt just då. Vi ska inte släppa in sådana mål. Men vi repade oss snabbt.

VSK Fotbolls kulturbärare och pådrivare var ytterst nära att återta övertaget direkt efter 1–1 men skottet gick precis utanför stolpen.

Dessutom skapade Grönvitt flera bra möjligheter via framför allt högra flanken.

– Vi gasade på i andra halvlek och skapade tryck efter hörnorna, konstaterar Simon Johansson.

Grönvitt avgjorde med tio minuter kvar av ordinarie tid och säkrade alla tre poängen efter ett mönsterantall där Simon Gefvert ännu en gång var involverad.

”Greven” tog sig skickligt fram längs kortlinjen och skickade fram bollen till nyförvärvet Jaheem Burke som gjorde 2–1 med vänsterfoten.

– Otroligt skönt att bollen gick in och viktigt för Jaheem att få göra mål direkt. Det kommer att betyda mycket för självförtroendet. Han gjorde en spelmässigt väldigt bra match.

VSK Fotboll har haft en hel del skadeproblem sedan 1–1-matchen i Svenska cupen mot AIK på Tele2 Arena i Stockholm i februari och saknade fortsatt en handfull namnkunniga spelare i dag.

Säsongens komet Anders Hellblom startade som ”nia” i tremannaanfallet och akademiprodukten blev kvar på planen i sin första match i Superettan.

– Anders gjorde det riktigt bra, säger Simon Johansson om 19-åringens imponerande debut.

IK Brage–VSK Fotboll 1–2 (0–0)
Målen: 0–1 (50) Simon Johansson, 1–1 (51) Seth Kanteh Hellberg, 1–2 (80) Jaheem Burke.
Bollinnehav (procent): 53–47.
Målchanser: 9–8.
Skott på mål: 3–5.
Skott utanför mål: 6–3.
Hörnor: 5–3.
Frisparkar: 12–12.
Varningar, Brage: -. VSK: -.
Domare: Adi Aganovic.
Publik: 2 248 (på Borlänge Energi Arena Domnarvsvallen, Borlänge).

Så spelade VSK Fotboll:
Målvakt: Anton Fagerström.
Backlinje: Herman Magnusson (81), Frédéric Nsabiyumva, Alex Douglas.
Mittfält: Simon Gefvert, Daniel Ask, Olle Edlund (77), Patric Åslund.
Anfall: Simon Johansson (89), Anders Hellblom, Jaheem Burke (89).
Ersättare: Martin Gamboš (77), Umit Aras (81), Miguel Sandberg (89), Filip Tronêt (89), Hugo Björk, David Engström, Daniel Svensson Tegermark (målvakt).

Mer från Borlänge i premiären

  • VSK Fotboll avslutade Superettan bäst av alla lag i fjol med 15 av 18 poäng sista sex matcherna. Och poängmässigt kunde inledningen på 2023 kunde knappast ha varit bättre. 
  • Grönvitt hade ett enormt stöd i Borlänge i slutet av oktober 2022. I dag var det ännu mer högljutt. Som vanligt sjöngs laget fram av såväl äldre som yngre supportrar med sällskap av föräldrar. ”Varje match hemmamatch” var en relevant ramsa.
  • Skadelistan är fortsatt lång i Grönvitt – med bland annat Jabir Abdihakim Ali, Max Larsson, Alex Lindelöv, Mohammed Mohammad och Pedro Ribeiro borta.
  • Filip Tronêt gjorde comeback i genrepet mot Sandvikens IF och kom in mot Brage. ”Fille” fick sju minuter inklusive stopptid. Även långtidsskadade David Engström fanns med i truppen men blev kvar på bänken.
  • VLT:s fotbollsexpert Rasmus Ellvin sammanfattade trepoängaren bland annat så här: ”VSK är med all tydlighet ett annat lag 2023. Nu fick man bästa möjliga start och skapade sig arbetsro för framtiden. Vart det här kan ta vägen går bara att spekulera i. Men klart är att Grönvitt redan börjat sätta grunden för en stekhet fotbollssäsong i Västerås.”
  • VSK Fotboll är för övrigt tillbaka i Borlänge söndag 2 april. Då väntar näst sista försäongsmatchen för damlaget innan seriestarten i division 2. Kvarnsvedens IK tar emot på Stora Enso-planen (15.00).
  • Gif Sundsvall blev också vinnare i premiären – via 2–0 hemma mot Landskrona Bois. Teodor Stenshagen och Linus Hallenius målskyttar på NP3 Arena.
  • Tre matcher i Superettan spelas söndag: Trelleborg–Gefle, Utsikten–Skövde och Östersund–Gais.