Grönvitt vinner och håller tätt – backgigantens analys i stor intervju: ”Har en tro och tålamod som gör oss bekväma”

VSK Fotboll har sex raka segrar – och bara släppt in två mål.
Ni ser en av förklaringarna på bilden.
– Gäller att ta chansen när den dyker upp, säger Robin Blommé i en stor intervju om succéstarten på året, Tor-Arne Fredheims entré, samarbetet med Calle Svensson, seriesegern 2010 och söndagens match mot Assyriska.

Grönvitt har presterat den bästa säsongsinledningen på många år och efter sex matcher har den favorittippade klubben maximala 18 poäng i division 1 norra.

Avståndet till tvåan Carlstad United är fem poäng.

– Det är såklart väldigt skönt att få en så här bra start för det är vi i VSK inte direkt bortskämda med, säger Robin Blommé med ett leende.

Förväntningarna är höga på VSK Fotboll – och hittills har dessa infriats.

– Vi har hittat flera sätt att vinna matcher på och har en tro och ett tålamod som gör oss bekväma. (Managern) Tor-Arne Fredheim har infört en noggrannhet i allt. Inget lämnas åt slumpen i förberedelserna. Under våren har han introducerat sin filosofi i spelet och den försöker vi få ut på planen.

VSK Fotboll dominerade nästan alla matcher spelmässigt i fjol men åkte ofta på snabba omställningar, baklängesmål och då och då överraskande bakslag i form av oavgjorda matcher eller förluster.

Facit efter 540 minuter plus stopptid i år är alltså bara två insläppta mål.

– Försvarsspel handlar mycket om disciplin och att värdera situationer. Där hjälps alla åt på ett väldigt bra sätt. När vi ser att det fungerar ökar förtroendet ytterligare för att vi gör rätt, säger Robin Blommé.

”Alla” som följer VSK Fotboll noga räknade sannolikt med nye lagkaptenen Ilir Berisha och vicekaptenen Calle Svensson skulle bilda mittbackspar 2018 men Ilir Berishas fotskada i Skellefteå innebar att Robin Blommé fick förtroendet att göra säsongspremiär mot Akropolis matchen efter.

Det blev 3–0 mot fjolårets kvallag till superettan och 29-åringen fick berättigad beröm för sin insats inför 5 069 besökare.

– Jag har väldigt svårt att värdera mina egna prestationer. Jag är självkritisk och tycker sällan att jag sticker ut i mina prestationer. Men det är kul att andra tycker att jag gör det bra.

Foto: Alexander Arntsen

Det här var väl knappast vad du räknade med i februari och mars?
– Nej, jag fick en väldigt jobbig försäsong med en skada som tog längre tid att läka än vad alla trodde. Jag blev stressad och gick på för tidigt någon gång med ett bakslag som resultat. Jag blev egentligen spelklar veckan innan seriepremiären och det var rätt naturligt att jag inte var påtänkt för startelvan i och med att jag inte hade kunnat konkurrera och framför allt inte fått visa Tor-Arne vad jag kan. När chansen sedan dyker upp gäller det att ta den och jag har i brist på speltid på försäsongen fått spela mig i form i serien, svarar Robin Blommé.

Vilken är din primära uppgift i det centrala försvaret?
– Det handlar om att bidra med trygghet och att vara en ledare som hjälper till att styra laget under matcherna. Sedan finns det förstås många saker som behövs för att hålla nollan intakt men där är vi elva som bidrar.

Fyra nollor av fem möjliga ihop med Calle Svensson. Hur ser rollfördelningen ut mellan er?
– Det finns ingen sådan på det viset utan vi känner varandra bra och när man samarbetar nära så försöker man göra den andre bra. Det är sällan att bara den ena presterar utan det är mer så när det gäller mittbackarspar att man blir som en liten minienhet som lyckas eller misslyckas ihop. Vi diskuterar vissa saker som uppkommer men annars är ju just kommunikation en nyckel och det är väl en stark sida hos båda, säger Robin Blommé.

Grönvitt vann norrettan för åtta år sedan och avancerade till superettan under Kalle Granaths och Stefan Bärlins ledning.

Robin Blommé var ytterback – till höger om nu allsvenska Oscar Pehrsson (Sirius) och Marcus Danielson (Djurgården).

– Jag blir alltid nostalgisk när jag pratar om 2010. Det är det bästa fotbollsåret som jag har upplevt så jag höjer ofta den säsongen till skyarna.

Hur bra är dagens VSK Fotboll jämfört med seriesegeråret?
– Det som påminner den här upplagan med den 2010 är att vi just nu är ett väldigt starkt kollektiv med ett bra försvarsspel, att vi hittar sätt att vinna matcherna på och att vi har många matchvinnare som kan kliva fram.

På söndag väntar Assyriska FF och VSK-veteranens förhoppningar är stora  på en sjunde triumf – inför många på plats på Solid Park Arena.

– Det är bara en fördel för oss om vi har så mycket publik och så många supportrar i ryggen som det går. Om vi har nästan 2 200 mot Karlslund så kan det komma 3 000 mot Assyriska, säger Robin Blommé.

Här köper du biljett till VSK–Assyriska FF
Dag: Söndag 20 maj, 2018
Tid: 16.00
Plats: Solid Park Arena, Västerås
Biljettlänk >>>

Foto: Alexander Arntsen

 

Thomas Ohlén
Foto: Kevin Johansson
Foto: Alexander Arntsen