Grönvitt straffat – i avgörande situationer: ”Kunnat sluta hur som helst om vi fått in 3–3”

VSK Fotboll blev hårt straffat i heta rivalmötet på Behrn Arena i Örebro. ÖSK vann med 5–2 – efter att ta varit en spelare mer i över 70 minuter. ”Väldigt olyckligt och avgörande”, säger tränaren Kalle Karlsson.

Alex Douglas blev utvisad efter två gula kort

ÖREBRO. VSK Fotboll inledde derbyliknande matchen imponerande när Superettans skyttekung Viktor Granath nästan kom fri med William Eskelinen i 14:e minuten men Örebro SK:s Benjamin Hjertstrand lyckades att styra undan bollen i skottögonblicket.

Det var inte enda tidiga bakslaget för Grönvitt på Behrn Arena.

Alex Douglas drabbades av två gula kort inom bara fem minuter.

– Första varningen på ”Dogge”, personligen tycker jag att det kan vara varning men när vi haft såna situationer, vilket hänt fyra-fem gånger senaste tiden, har domarna hänvisat till en ny regel som säger att ”om man inte stoppar anfallet så ska det inte vara varning˝. Och han stoppade inte anfallet så utifrån det så borde det inte vara varning. Sedan kommer straffen och andra gula på det och skapar en rejäl uppförsbacke för oss att bli tio man så tidigt, säger Kalle Karlsson till klubbmedia.

Jiloan Hamad tog hand om straffen, Anton Fagerström räddade vid sin högra stolpe men ÖSK-profilen fick ohotad slå in returen.

Bara två minuter senare satte Ahmed Yasin relativt enkelt 2–0 för örebroarna och det såg riktigt illa ut för för dagen svartklädda VSK..

– Uppförsbacken är enorm i det läget men grabbarna krigar stenhårt och berömvärt.

Ex-VSK:aren Samuel Dahl var ytterst nära att sätta 3–0 i öppet läge men i sekvensen efteråt visade ständigt löpande Simon Johansson ännu en gång sin klass.

Lagkaptenen bröt in från höger i straffområdet i 26:e minuten och reducerade med ett distinkt skott till vänster om William Eskelinen – och ytterligare sex minuter senare kom Viktor Granath högt på en hörna och nickade precist in 2–2 nere vid stolpen.

Bollinnehavet var 59–41 i  procent för Grönvitt i första halvlek.

– Det var ju vi som drev matchen trots att vi var en man mindre, konstaterar Kalle Karlsson.

Bara sekunder efter pausen tog Örebro SK dock ledningen igen – via en variant och ett extremt märkligt mål som också förvånade hemmapubliken på sittplats.

Ahmed Yasin sköt i ribban, Anton Fagerström försökte få bort bollen i luften men både målvakten och bollen flög in i nätet.

VSK:s spelare omringade inte oväntat domaren Andreas Johansson Dufva och krävde frispark men det blev alltså 3–2.

– Det är konstigt att det godkänns men samtidigt får vi inte släppa in ett sådant mål.

ÖSK hade successivt mer boll men Grönvitt ställde flera gånger om snabbt och Viktor Granath var ytterst nära att signera sitt 21:a mål i Superettan och kvittera till 3–3.

Avslutet från nära håll med knappt tio minuter kvar täcktes dock bort och i anfallet efter gjorde Christian Moses mer eller mindre avgörande 4–2.

– Det hade kunnat sluta hur som helst om vi hade fått in 3–3, säger Kalle Karlsson.

Mer från Behrn Arena

• VSK Fotboll stöttades på Behrn Arena av drygt 400 grönvita på ståplats och sittplats. Irritationen var stor efter röda kortet, straffen och att 3–2 godkändes.
  • Örebro SK tog i och med segern första trepoängaren på Behrn Arena sedan 21 juli.
  • Streckstriden i Superettan blev ännu hårdare eftersom Östersunds FK och Dalkurd vann mot Örgryte respektive Utsikten.
  • Grönvitt spelar nästa match i Superettan söndag 2 oktober 13.00 – mot Utsikten på Bravida Arena på Hisingen i Göteborg.
  • Herrlagets nästa match på Iver Arena i Västerås är mot Norrby IF lördag 8 oktober (15.00).

Örebro SK–VSK Fotboll 5–2 (2–2)
Målen: 1–0 (21) Jiloan Hamad (retur efter egen straff), 2–0 (23) Ahmed Yasin, 2–1 (26) SImon Johansson, 3–2 (32) Viktor Granath, 3–2 (46) Ahmed Yasin, 4–2 (84) Christian Moses, 5–2 (90+5) Valgeir Valgeirsson.
Bollinnehav (procent): 46–54 (41–59).
Avslut: 17–10 (7–5).
Avslut på mål: 9–6 (4–5).
Skott utanför: 8–4 (3–0).
Hörnor: 3–6 (2–3).
Frisparkar: 11–6 (6–3).
Utvisning, VSK: Alex Douglas (två gula kort).
Varningar, ÖSK: David Seger, Christian Moses. VSK: Viktor Granath, Dusan Jajic.
Domare: Andreas Johansson Dufva.
Publik: 2 511 (på Behrn Arena, Örebro).

Så spelade VSK Fotboll:
Målvakt: Anton Fagerström.
Backlinje: Alex Douglas, Marcus Degerlund (64), Pedro Ribeiro (79).
Mittfält: Simon Gefvert, Olle Edlund (79), Herman Magnusson, Martin Gambos, Daniel Ask (90).
Anfall: Simon Johansson (90), Viktor Granath.
Ersättare: Theodore Rask (64), Dusan Jajic (79), Max Larsson (79), Viktor Prodell (90), Miguel Sandberg (90), Michal Pawlik, Daniel Svensson (målvakt).