Grönvitt siktar på tredje raka – backklippan inför heta hösten: ”100-procentigt fokuserad”

VSK Fotboll är på väg mot tredje avancemanget på bara tre säsonger. Här är Julia Holmströms tankar om imponerande resan – och vad som krävs. ”Nu gäller det att vara fokuserad i alla matcher”, säger backklippan inför fredagens möte med Enköpings SK på Iver Arena.

Julia Holmström var med när VSK Fotboll startade det historiska damlaget i division 4 inför säsongen 2020 och har klivit fram som en framträdande person i jakten på ett tredje avancemang i seriesystemet.

VSK Fotbolls damlag vann i lördags eftermiddag tidiga seriefinalen i division 2 mot Bele Barkarby FF på Veddestavallen i Järfälla utanför Stockholm. Segermålet föll i första halvlek och gjordes av mittfältaren Safiya Abdulkadir Abshir.

Därmed tog Grönvitt över förstaplatsen i tabellen.

– Jag tycker att vi gjorde det riktigt bra på en svår plan. Och det var otroligt vilket stöd vi hade, säger Julia Holmström till klubbmedia om det stora bortaföljet som hela tiden stöttade spelarna med positiva ramsor och beröm.

Grönvitt har inlett hösten på bästa sätt – med seger borta mot Hällbybrunns IF och vinster mot toppkonkurrenterna Östervåla IF och senast alltså Bele Barkarby.

Avståndet ner till Bele Barkarby är två poäng.

– Vi har klarat av de tuffaste matcherna och har saken i egna händer så det ser bra ut.

Hur bedömer du möjligheterna till serieseger och tredje uppflyttningen i seriesystemet på tre år?

– Jag tror att vi grejar det men vi får absolut inte slappna av. Det gäller att vara 100-procentigt fokuserad i alla matcher, manar Julia Holmström.

Nästa uppgift är Enköpings SK på Iver Arena i Västerås på fredag kväll (kick off redan 18.00).

ESK tog hem det derbyliknande mötet på Enavallen i Enköping i mitten av maj med 2–1.

– Vi gjorde ingen bra prestation i Enköping så vi är självklart ute efter revansch.

Enavallen var i uselt skick då på grund av den sena våren. Vad betyder det att spela på konstgräset på Iver Arena?

– Det går inte att jämföra. Vi är ett spelande lag som gillar att rulla boll. Det kan vi göra på Iver Arena. Samtidigt har vi utvecklats mycket under säsongen och är ett bättre lag i dag än i maj, säger Julia Holmström.

VSK Fotboll startade damlaget inför säsongen 2020 och Julia Holmström tog steget över från moderklubben Västerås BK 30.

20-åringen ger ett lågmält, ödmjukt och artigt intryck under intervjun – och anser att bytet till Grönvitt var ett enkelt beslut.

– Jag började i BK 30 när jag var liten och ville ha en förändring. Det kändes intressant med VSK och den satsning som klubben gör.

Blev det så bra som du hoppades?

– Ja, jag trivs jättebra. Allt fungerar väldigt bra. Tränarna har ett bra upplägg och vi är ett härligt gäng som kämpar för varandra och alltid pushar varandra, säger Julia Holmström.

Grönvitt har en uttalad målsättning att försöka fortsätta uppåt i seriesystemet.

– Vi vill komma så högt som det går. Jag tycker att vi har ett starkt lag. Nyförvärven som har kommit har gjort oss ännu bättre. Och jag vet att fler är intresserade av att spela i VSK. Det finns en sådan positiv energi och aura hos oss.

Sportsligt ansvarige Niclas Slagstedt etiketterar Julia Holmström ”den defensivt förmodligen bästa backen i serien”.

Hur ser du på dig själv som spelare?

– Jag är stark defensivt men jag tycker att jag även är duktig på att starta anfall och få upp bollen snabbt. Jag blir bättre när motståndet är tufft och jag har gjort mina bästa matcher i år mot de bästa lagen, säger Julia Holmström med ett leende.

FOTNOT. VSK Fotboll har ett utvecklingslag i division 4 som också leder serien efter klara derbysegern mot Västerås IK (5–2).