Grönvitt jagar seger – och kvartsfinal: ”Jätteroligt att drömmen om avancemang lever”

VSK Fotboll har inlett Svenska cupen med fyra poäng mot allsvenska lag. På måndag kan Grönvitt säkra en plats i kvartsfinalen i anrika turneringen. ”Jag hoppas att västeråsarna kommer och stöttar spelarna”, säger herrlagets manager Kalle Karlsson.

Frédéric Nsabiyumva når högst på en höjdboll i bortamatchen mot Varbergs BoIS. Herman Magnusson blir utsatt för ett tröjstöldförsök i samma situation. Visst är försäsongströjorna snygga och det går att förstå att varbergsspelaren vill ha med sig en hem. Men det är bättre att fråga snällt efter matchen än att göra så här.

VSK Fotboll mötte AIK på Tele 2 Arena i Stockholm för och en en halv vecka sedan och spelade 1–1 mot Solnaklubben – och följde upp poängen i första omgången av Svenska cupen med att besegra Varbergs Bois med 2–0 på Håstens IP i söndags.

Grönvitt har alltså fyra poäng på två matcher.

Och kan ta hem gruppen på måndag kväll.

– Det är jätteroligt att drömmen om avancemang i cupen lever in i sista omgången och att vi får en match på hemmaplan som gäller något, säger Kalle Karlsson till klubbmedia inför avgörandet mot Östersunds FK på Iver Arena i Västerås (kick off 19.00).

Alla som följer Grönvitt vet att herrlaget eliminerade Mesta mästarna Malmö FF för två vintrar sedan och säkrade en plats i kvartsfinalen.

Då var det pandemi och avancemanget säkrades inför grönvita supportrar som bland annat stod på stegar utanför Iver Arena.

– Det blev inte riktigt samma sak som om vi hade gjort det inför en välfylld arena. Jag hoppas verkligen att västeråsarna trotsar kylan och ser till att komma ned och stötta spelarna nu när de gjort så bra ifrån sig mot två allsvenska lag. 

AIK leder gruppen tack vare 3–0-segern på Jämtkraft Arena i Östersund och ställs mot Varberg samma tid som Grönvitt siktar på seger mot ÖFK.

Managern räknar med en utmanande uppgift mot konkurrenten i Superettan.

– Östersund gjorde en bra match mot AIK och blir en tuffare nöt att knäcka. Det är ett bättre lag än folk tror, säger Kalle Karlsson.

VSK Fotboll har imponerat på försäsongen och bland annat besegrat IFK Norrköping och Brommapojkarna med 2–0 respektive 3–0.

Vad är du mest nöjd med?
– Vårt försvarsspel. Både det höga presspelet men även det låga försvarsspelet har varit gediget. Sedan har vi kombinerat det med att även göra bra saker med bollen. Jag tycker att det har varit nyckeln mot AIK och Varberg. Vi har hittat en god balans mellan disciplinerat försvarsspel och kreativt anfallsspel.

Något som kan utvecklas?

– Ja, vi blir aldrig färdiga utan vi ser ständigt saker som vi kan förbättra. Vi läser inte in så mycket av senaste matchen då Varberg hade så många avbräck i sin startelva, säger Kalle Karlsson. 

Anders Hellblom gjorde ett imponerande inhopp mot AIK och fick förtroendet från start i Varberg när nyförvärvet Jabir Abdihakim Ali saknades på grund av skada.

19-åringen visade klass igen och låg bland annat bakom straffen som Pedro Ribeiro förvaltade på bästa sätt redan i nionde minuten.

– Patric Åslund och Anders Hellblom har stått på tillväxt i två år och det är så klart roligt att två killar som har gått vägen upp genom akademin har tagit kliv för att kunna etablera sig i seniorlaget.

2022 års rookie och utropstecken Max Larsson startade mot Varberg och Alex Lindelöv och Adam Padovan gjorde entré i slutet av cupmatchen.

Fem unga akademispelare var alltså med i laguppställningen.

– Det är ett bra kvitto för spelarna, akademin och hela verksamheten. Dessutom väldigt kul att det kommer fram nya västeråsare som publiken får upp ögonen för, säger Kalle Karlsson.


FOTNOT. Missa inte dramatiken i sista omgången av Svenska cupen när Grönvitt alltså tar emot Östersunds FK på Iver Arena 6 mars, 19.00. Säsongskort gäller i cupen. Du kan också säkra biljetter till matchen via den här länken.

Daniel Ask sätter 2-0 målet mot Varbergs BoIS efter ett snyggt anfall i högsta fart. Vad som tycks framgå av bilden är att målet kommer till efter två tunnlar. Dels på försvaren och i nästa sekvens även på målvakten.