Grönvita röster om Taha Ali

För en tid sedan vann Taha Ali VLT-priset som Västerås bästa idrottare under 2021. Det har aldrig hänt förut att en fotbollsspelare från VSK vunnit priset, vilket gör det hela än större. Ali har vunnit många hjärtan med sitt sätt att spela fotboll och för att han är en generös person, vilket kanske tydligast visas av att han skänkte prispengarna för priset han fick som månadens spelare till initiativet Skyhöga favoriter som stöttar barnidrotten i Västmanland.

Vi har ringt runt till kända och okända människor med grönvita hjärtan och frågat om hur de ser på Taha Alis höst i VSK.

Taha Ali sätter 0-1 mot Helsingborg

Anna Sjödin, ordförande VSK Fotboll

Fantastiskt roligt med priset, både för Taha och för klubben. Det är kul att fotbollen och VSK uppmärksammas av VLT på det här sättet. Grymt att vårt tränarteam visar att de kan lyfta spelare, förvalta och förädla talanger. I Alis fall visade de verkligen att de vågade något nytt. Mitt bästa minne är när Ali utan att tveka skänkte pengarna han fick när han blev utsedd till månadens spelare av (SEF och Unibet) till Skyhöga favoriter som är ett initiativ i Västmanland för att stötta barn som inte kan delta i sin idrott fullt ut pga bristande ekonomiska resurser. Även om priset förutsätter att det skänks till någon form av välgörenhet tycker jag det var extra fint att han tänkte på barnen i Västmanland. Ali är en generös person som alltid är glad och strålar av positiv energi och hans sätt att vara har betytt mycket för laget under hösten.

Lasse Östling, journalist, supporter

Jag tycker det var helt rätt val av VLT. Jag har nog aldrig sett den typen av teknisk spelare i en VSK-tröja och jag har nog aldrig upplevt att en VSK-spelare blir en sådan tydlig frälsare till laget och klubben. Som supporter är det bara att tacka och ta emot det Ali gjorde för VSK. Det var en tung säsong på många sätt där man nästan gett upp hoppet. Sen kom Ali med sitt spel och sin attityd och gick i bräschen för att vi så småningom kunde pusta ut. Han var verkligen fantastisk.

Mitt bästa Ali-minne måste vara bortamatchen mot Helsingborg. Vi får anta att alla spelare i båda lagen var väldigt nervösa och tyngda av stundens allvar och betydelsen av utgången av matchen. Det kan vara lätt hänt att man i den situationen tänker defensivt och blir försiktig i sitt spel. Men Ali gjorde tvärtom. Han tar fram sitt bästa spel och är bättre än någonsin. Det säger något om hans karaktär.

Taha Ali tackar supportrar efter bortamatchen mot Vasalund i Solna

Håkan Sjöstrand, generalsekreterare SvFF och tränare VSK F15

Jättekul för fotbollen i Västerås att bli uppmärksammad genom Alis härliga fotbollstrollande. Hans sätt att spela fotboll med farten och drivet han har, har verkligen skapat ett avtryck här i stan. Jag brukar gå på VSKs matcher med mina döttrar och de har tagit till sig Alis sätt att spela, precis som vi på läktaren njöt av att se hans aktioner. Ali kom in till VSK i ett tufft läge men han visade sig själv och laget att med energi, fokus och driv kan man åstadkomma stora saker. Han är verkligen värd att hylla för sina insatser och han är en viktig förebild för våra unga spelare i och utanför klubben. Jag vill också lyfta fram Kalle Karlsson här, för utan hans klarsyn hade kanske inte Ali hänt på det sättet som skedde. Det krävs trygghet och sammanhang för att en tränare ska våga göra vad Kalle gjorde och för att man som spelare ska lyckas under de omständigheterna, det lyckades Kalle fixa och det är stort.

Mitt bästa minne med Ali är matchen mot Örgryte när han tar bollen strax efter att ÖIS gör avspark och driver igenom laget, levererar ett inlägg till Erik Björndahl som nickar in bollen, det tog 20 sekunder från att domaren blåst igång matchen. Bara Ali kan göra något sådant känns det som.

Peter Markstedt, fd fotbollsspelare VSK

Ingen som har följt VSK har missat Tahas betydelse att VSK fortsatt spelar i Superettan även 2022. Bland många bra insatser så var Taha det stora skillnaden . En enorm spetsegenskap i det felvända spelet där han gång efter annan lurade upp försvararna totalt och kunde sätta full fart mot motståndarnas straffområde. Kvick, teknisk, snabb och full av självförtroende var han mer eller mindre ostoppbar. Stor eloge även till tränarna som inte slängde ut han på en kant där han hade försvunnit i det defensiva jobbet som krävs på den positionen, utan vågade spela honom som släpande forward.

Lisa Hellenberg, huvudtränare VSK Dam

För det första tycker jag att det är jättekul att en fotbollsspelare blir framlyft och extra kul förstås att det är en som spelat för VSK. Ali har visat att han, trots att han kanske inte är den hårdaste spelaren på planen, att han alltid gör det han är bra på, på ett fantastiskt sätt. Sen måste jag lyfta fram Kalle Karlssons känsla för hur Ali kunde utnyttjas. Han lyckades ta hand om Alis spetskvalitéer och se till att de kom ut på planen. Alla tränare hade inte gett Ali den friheten, men där såg Kalle Alis extrema spets och vågade.

Mitt bästa minne av Ali var egentligen när jag såg ett gäng småkillar på en match som följde vad Ali gjorde på planen. Alis sätt att spela fotboll och bryta mönster lockar inte bara publik utan kommer också inspirera de här killarna att dribbla när de själva spelar fotboll och förhoppningsvis känna ännu större inspiration att spela fotboll.

Magnus Breitholtz, supporter

Det är uppenbart att Ali är förtjänt av priset. Spelmässigt talar det för sig själv. Helt plötsligt blev det riktigt roligt att titta på när VSK spelade fotboll. Det var så klart inte bara Ali som fixade det men han var en viktig kugge för att VSK skulle klara av det spelet. Med Ali i laget fick vi se en modern, attraktiv fotboll som tränare Kalle Karlsson ritat upp men som Ali och de andra mäktade med att utföra på bästa sätt.

Jag var på plats i Helsingborg och såg säsongens sista match. Ali var dominant i första halvlek. Helsingborg hade tre man på honom men det spelade ingen roll, han gick igenom ändå. Jag har nog aldrig sett någon spela så bra fotboll i en VSK-tröja. Apropå tröja lyckades jag få tag i Alis tröja efter matchen. Den hänger nu på väggen, på bästa plats, i min 14-årige sons rum. Han är fanatisk VSK:are trots att han aldrig bott i Västerås någon gång i livet.

Taha Ali verkar ha fått ett domslut emot sig

Johan Söderström, Hitachi Energy

Underbart bra avslutning av 2021 för VSK Fotboll med damlaget som återigen blir uppflyttade i seriesystemet och herrlaget som gjorde en fin avslutning på säsongen med nytt kontrakt i Superettan. Ungdomslagen har alla utvecklats mycket positivt. Styrelsen, alla ledare och spelare har verkligen gjort ett fantastiskt bra jobb under ett utmanande 2021. Vi gläds med att Ali, välförtjänt fick VLT-priset och vi är oerhört tacksamma för hans bidrag till Västeråsfotbollen! Gott nytt fotbollsår 2022!

Markus Dahlberg, sponsor

Jag har följt laget sen början av 90-talet och det vi fick se den här hösten från Ali är det länge sen man fått se i VSK. Det viktigaste är förstås att han klarade av att leverera poäng åt laget när vi haft så förtvivlat svårt att få till det tidigare på säsongen, där spelade han en avgörande roll under hösten. Sen måste man säga att upplevelsen av fotboll blev något annat med Ali i laget. Vi fick se det oväntade, en som driver bollen och tänker framåt i sina aktioner. Helt klart att fotbollsnjutningen ökade med Ali i laget och att det han gjorde på planen på många sätt är essensen i vad vi vill se i fotboll som åskådare.

Bästa minnet med Ali får bli Helsingborgsmatchen på bortaplan. Vi hade kniven mot strupen och Ali går in och levererar sin bästa match i den grönvita tröjan. Han var i princip delaktig i allt framåt, inklusive de två målen. Det sticker ut som bästa minnet.

Andreas Bergh, supporter

Taha Ali gjorde verkligen avtryck i VSK under hösten. Det är så klart alltid osäkert när man lånar in en okänd spelare som inte fått speltid i sin klubb. Men Ali har varit vår X-faktor under hösten, en unik spelare. Det som hände med Ali i VSK påminner om när en mycket ung Buya Turay dök upp från ingenstans och började göra mål för VSK. Extra roligt är förstås att ÖSK inte såg hans storhet utan förpassade honom till bänken om ens det. Både Ali och Björndahl anslöt till truppen med tro och pepp om att vi skulle fixa hösten på ett bra sätt. De bidrog båda väldigt mycket till spelet men också utanför när de tog sig an lagets utmaning med ett stort engagemang.

Mitt bästa minne med Ali måste bli sista matchen i Helsingborg där hans första mål gav ro i själen som då var fylld till brädden av ångest. Sen minns jag så klart när laget firade med oss på läktaren efter matchen, efter att ha stått med oss och tittat i våra mobiltelefoner på slutminuterna i de andra matcherna. Det var dramatik på hög nivå.