Grönvita profilen i stor intervju – om sina 44 år i VSK, kärleken till klubben, stora namnen och viktiga matcherna: ”Vi har alla möjligheter att ta oss uppåt”

VSK Fotboll har många nyckelspelare i herrtruppen. Nu har en av de allra mest meriterade precis fyllt 80 år. ”Jag fortsätter så länge jag orkar”, säger Ulf Wallert.

VSK Fotbolls mångårige materialförvaltare Ulf ”Kurre” Wallert fyllde nyligen 80. Nu berättar han i en stor intervju med klubbmedia om sina många år i Grönvitt.

VSK Fotboll har haft många trotjänare och eldsjälar sedan bildandet i dåvarande Folkets hus på Blåsbo i Västerås den 29 januari 1904 och Ulf ”Kurre” Wallert kvalar utan tvekan in i den ärofyllda kategorin av grönvita.

Nu har han precis firat sin 80:e födelsedag.

Och kan stoltsera med 44 år i grönvit tjänst.

– Jag blev ledare för ett VSK-lag 1976 men var borta i några år så därför blir det ”bara” 44 år, säger ”Kurre” med ett finurligt leende till klubbmedia och bjuder på en kopp kaffe på sitt kombinerade kontor och materialrum under sittplatsläktaren på Iver Arena där det som vanligt råder maximal ordning och reda.

Ulf Wallert har alltid nära till ett skratt eller en fyndig kommentar och ser knappast utan att ha nått ytterligare ett decennium i livet.

En titt på körkortet visar dock att han faktiskt är född 1942.

– Jag umgås mer eller mindre dagligen med alla spelare och ledare här nere och det  får mig att hålla mig ung. Det är jätteroligt att kunna fortsätta och jag blir gärna kvar så länge hälsan tillåter det. Jag har ett stort intresse för fotboll och VSK som klubb ligger mig förstås varmt om hjärtat.

Grönvitts herrtrupp är på Iver Arena mer eller mindre varje dag under tävlingssäsongen och det blir många dagar och timmar för ”Kurre” Wallert och kollegan Fehmi Sezgir som sedan några år har tagit över huvudansvaret.

– Jag är anställd på halvtid men är nog här 25-30 timmar i veckan. Det är svårt att hålla sig borta. Jag åker också på nästan alla bortamatcher, berättar Ulf Wallert och går in i tvättstugan med ett lass träningskläder samtidigt som lagkaptenen Simon Johansson och nygamle mittfältaren Pedro Ribeiro hälsar glatt på vägen hem efter dagens arbetspass på konstgräset.

Seniortruppen tryckte upp en matchtröja i samband med 80-årsdagen och lämnade också ett presentkort på Ica i födelsedagspresent.

– Vi har väldigt fina spelare och ledare. De är alltid positiva och snälla och jag försöker vara schysst tillbaka. Vi har en bra stämning. Det är klart att det känns tungt efter en förlust men man är snabbt på banan igen.

Vilken är den största spelaren som du har jobbat med under alla dina år i VSK Fotboll?

– Oj, det var en svår fråga. Den vill jag passa på. VSK har och har haft massor av duktiga och bra spelare. Det känns inte bra att lyfta fram någon eller några, säger ”Kurre” Wallert.

VSK Fotboll har därtill haft en mängd tränare under alla de år Ulf Wallert har varit verksam i klubben och även där är det många som har gett avtryck.

Nyligen bortgångne Lennart Söderberg är ett av många namn snabbast kommer upp under intervjun.

– Jag jobbade bara tre eller om det var fyra säsonger med ”Lelle”. Det var en på många sätt en fantastisk person. Jag har träffat få som brydde sig så mycket om omgivningen. ”Lelle” var oerhört omtänksam. När jag fyllde 60 år kom han förstås hem till mig och stannade länge.

Prenumererade lokaltidningen VLT hade strax innan bortgången en lång intervju med Lennart Söderberg.

– Jag såg att det var riktigt illa med honom, säger Ulf Wallert och ser nedstämd ut.

I början av 2018 avled även Ulf Wallerts yngre och lika karismatiske bror Bo Wallert efter en tids sjukdom.

Bröderna delade i många år på materialförvaltaruppdraget i VSK Fotboll och Bo hjälpte även till i IK Franke i Västerås.

– Det är klart att jag saknar Bosse – som bror och kollega. Bosse stortrivdes här nere och med grabbarna.

Grönvitt besegrade Dalkurd i söndags (4–1) och nu återstår två matcher i Superettan: Brage borta nu på lördag 29 oktober och AFC Eskilstuna på Iver Arena lördag 5 november.

Klubbens herrlag är ännu en gång involverad i en kamp för förnyat kontrakt i näst högsta serien.

– Jag hoppas verkligen för VSK:s, alla supportrars och staden Västerås skull att vi klarar oss kvar. Vi ska ligga minst i Superettan och om vi sköter våra kort bra har vi alla möjligheter att ta oss uppåt. Det finns en framtidstro och det är viktigt att alla drar åt samma håll. Då kommer det att gå bra för oss, säger Ulf Wallert.