Grönvit seger när Awad bjöd på fotbollsgodis i Eskilstuna

Ahmed Awad och Kevin Custovic

Ahmed Awad agerade segerorganisatör när VSK Fotboll vann premiären med 1-0 på Tunavallen.

Segermålet var en delikatess. Matchklockan visade 36 när Kevin Custovic bröt ett uppspel vid mittlinjen som satte VSK i ett fyra mot tre-läge. Custovic tog sig in i banan, förbi en hemmaspelare och serverade sedan Ahmed Awad med en fin passning mot den vänstra delen av straffområdet. Awad var sedan iskall. Han skottfintade ner den första försvararen, tog sig förbi två till och smekte sedan in bollen via den högra stolproten, utom räckhåll för hemmakeepern. Awads mål, i sin seriepremiär för Grönvitt, skulle visa sig räcka till tre poäng på ett regntungt Tunavallen.

Inledningen av matchen var annars jämn. Båda lagen försökte lira boll på den våta mattan, men skapade inledningsvis inga heta lägen. När regnet, efter kvarten spelad, växlade upp ökade även VSK Fotboll tempot och radade upp chanser innan paus.

Emil Skogh hade matchens första heta läge. Efter en tilltrasslad situation i straffområdet studsade bollen fram till Skogh, som direkt nöp till med högerfoten från nära håll. Joshua Wicks i hemmamålet var snabbt nere vid sin högra stolpe och avstyrde skottet.

Kort på Skoghs läge hade Ahmed Awad en boll i stolpen efter ett VSK kontrat från ett inkast. AFC lirade slarvigt ut bollen över sidlinjen på egen planhalva, varpå Emil Skogh snabbt satte igång spelet. Han hittade Karlberg centralt i banan, som med förstatouchen frispelade Awad med en djupledsboll ut mot vänsterkanten. Awad avlossade kanonen strax innanför straffområdeskanten, men vänsterskottet träffade stolpen innan den gick ut till en inspark.

Josua Wicks i hemmamålet tvingades direkt efter stolpskottet att kliva av, efter att ha skadat sig i en tidigare situation. Jakobsson klev in i målet och blev i sitt första ingripande hårt pressad av Douglas Karlberg. Anfallaren pressade Jakobsson efter ett hemspel och fick foten på keeperns utspark. Bollen smet dock utanför stolpen i en situation där VSK lika gärna kunnat ta ledningen.

Tätt efter var Filip Tronet när att sätta VSK i förarsätet. Tronet tog sig förbi en motspelare centralt i banan och skickade iväg bollen mot det högra krysset. Jakobsson, som i sitt första ingripande var nära att servera Karlberg till 0-1, stod för en fin räddning uppe vid sitt vänstra kryss och tippade bollen tätt över ribban.

Awad gav sedan VSK ledningen med sitt fina mål innan Douglas Karlberg var nära att dubbla ledningen på stopptid. Karlberg vann bollen halvvägs in på offensiv planhalva och lossade ett skott strax utanför straffområdet. Bollen seglade otagbart över hemmamålvakten, men slog i ribban och halvleken slutade 1-0 till Grönvitt.

Andra halvlek var några minuter gammal när Jakobsson i hemmaburen tvingades sträcka ut igen. Emil Skogh slog ett överlångt inlägg som var nära att segla in i det bortre hörnet, men Jakobsson fick upp en näve och petade bollen över ribban.

Eskilstuna försökte genom hela matchen spela sig igenom VSK:s linjer men lyckades inte skapa några heta målchanser. AFC hade, på grund av skador och sjukdom, bara fyra spelare på bänken. Özcan Melkemichel tvingades till två byten i den första halvleken, och i minut 68 utnyttjade han regeländringen med fem totala byten när han satte sina två resterande ersättare i spel. AFC lyckades trots fräscha ben inte skapa tillräckligt bra lägen för att hota Fagerström i VSK-målet.

I slutminuterna hade VSK ett farligt frisparksläge där Leach Holm stegade fram och gick på kraft. Frisparken gick dock rakt på målvakten och matchen slutade 1-0 till Grönvitt.