Genombrottet ingen såg komma – Max Larsson om sin fina vårsäsong

När försäsongsträningen drog igång i januari trodde han inte på det själv.

Knappast någon annan heller.

Men unge Max Larsson har visat alla hur man gör när man tar steget från ungdomsfotbollen till att kriga om en startplats i Superettan.

Vi tog och hörde efter med genombrottsmannen hur han ser på den gångna våren och på höstsäsongen som står för dörren.

Max – du får tre ord på dig för att sammanfatta din vårsäsong – vilka väljer du?

– Oj. Ja då väljer jag speciell, lärorik och otursam.

– Speciell för att det var många matcher som var konstiga och som inte gick som vi hoppats.

– Lärorik för att jag har på riktigt tagit steget till seniorfotbollen (även om jag spelade med IFK Eskilstuna förra säsongen). Nu känns det som jag mer och mer växer in i det.

– Otursam för att vi hamnade i lägen där vi tappade många poäng i slutet av matcherna trots att vi spelat så bra som vi har gjort.

När du klev ut på första försäsongsträningen i januari – såg du det hända som har hänt i vår?

– Nej, jag såg inte det här hända. Så klart ville jag vara med och fajtas om platser i truppen och få känna på Superettaspel, men inte att det skulle gå så här fort.

– Jag får väl säga att jag tog tillvara på de chanser jag fick i försäsongsmatcherna. Med de i ryggen har det bara rullat på och nu känner jag att jag vuxit in i laget.  

Hur tycker du att du utvecklats som spelare?

– Jag har mognat mer som spelare och värderar mina beslut bättre än tidigare, tycker jag. Sen har jag fått en bra roll i laget som jag känner mig trygg med. Det är bara att gå ut och köra och försöka göra det jag är duktig på.

– Sen har jag självklart lärt mig massor av mina lagkamrater och motståndarna. Det är nya saker nästan varje träning som jag ser och jobbar med.

Hur skulle du karaktärisera dig som spelare?

– Jag tycker att jag är löpvillig och har en ganska bra vänsterfot. Sen tycker jag att jag är en ganska smart spelare.

Du nämner inte att du ofta tar dig förbi din back?

– Jo, det är sant. Jag gillar att utmana en-mot-en och försöka ta mig förbi motståndaren.

Om du jämför med akademispel som du spelade så sent som förra säsongen– vad tycker du skillnaden mot Superettan är?

– Det är förstås den individuella skickligheten hos spelarna, med- som motspelare. Sen är förstås tempot högre i allting och till sist skulle jag säga det fysiska spelet.

– På det stora hela taget tycker jag att jag vuxit in i det mer och mer och att jag har vant mig med de förutsättningar som finns på den här nivån.

Om vi tittar tillbaka på lagets vårsäsong – vad vill du säga då?

– Det som känns mest är att jag är missnöjd med poängskörden. Vi har varit bra och fört spelet i många av matcherna. Det spelsätt och den spelidé vi har fungerar i Superettan och det känns som att vi borde ligga högre upp i tabellen.

Nu är vi igång igen efter sommaruppehållet – hur är stämningen i truppen – vad är det ni pratar om inför hösten?

– Vi har pratat om att vi måste bli bättre på att stänga matcherna, de sista tio minuterna. Det har vi också jobbat konkret med på träningarna. Sen jag kan berätta att det är många som visat bra form nu på träningarna efter sommaruppehållet. Alla i laget känns hungriga och taggade inför hösten. Vi vill visa att vi kan vinna matcher och ta trepoängare.

Du gjorde ett piggt inhopp i U21-matchen mot Sirius i veckan. Vad säger du om den matchen och hur laget agerade?

– Det var en bra genomförd match av oss. Vi var spelförande långa stunder och fick träna på anfallsspelet. Skönt att få en match i benen så man kommer in i matchtempot efter uppehållet. Jag tycker vi ska vara nöjda med vår prestation i den matchen.

Hur tänker du om höstsäsongen och de 20 matcher som återstår – vad ska fansen förvänta sig av laget?

– Det jag kan säga är att vi kommer att spela vårt spel även i höst, i alla matcher. Det känns som att det kommer att funka bra. De som tittar på våra matcher kan förvänta sig att se ett hungrigt lag som är beredda att offra sig för varandra och som jagar segrar. Jag hoppas vi tar många trepoängare i höst.

Avslutningsvis, hur ser du på din egen höst?

– För egen del hoppas jag att jag fortsätter att utvecklas så mycket som möjligt på träningarna. Sen hoppas jag så klart att jag får spela mycket och att vi tillsammans vinner många matcher, säger Max som avslutning.

Vi säger Grattis till Max för en fin vårsäsong och önskar honom och laget lycka till i höst.