Från VSK Akademi till 400 mil på cykel

Adrian Forsgren var målvakt i VSK Akademi i tonåren. I år tar han snart examen från juridiklinjen i Uppsala och planerar dessutom ett riktigt äventyr – att cykla 400 mil till förmån för människors rätt till rent vatten.

Liksom många unga pojkar växte även Adrian Forsgren upp med fotbollsdrömmar. Som femtonåring vaktade han målet i VSK Akademi, det var då allt började kan man säga, med Jörgen Zetterström som tränare. Åren som följde innebar uttagningar till ungdomslandslaget, spel i pojkallsvenskan, juniorallsvenskan och så 2011; när Adrian fick chansen att spela i Superettan.

Adrian blickar tillbaka till fotbollsåren och minns sin tid i den grönvita tröjan med glädje och tacksamhet. 
– Det blev en annan uppslutning kring a-lagsverksamheten att få spela i Superettan. Jag spelade en match från start mot Degerfors borta och minns att det kom en hel buss med VSK-supportrar. Det var ganska häftigt att vara med om, berättar Adrian och fortsätter:
– Det är otroligt kul att VSK är tillbaka i Superettan. 

I dag ligger målvaktshandskarna på hyllan, någonstans tog äventyrslusten över. Var det kommer ifrån kan Adrian inte riktigt sätta fingret på. Kanske är det sen han skrev raderna ”jag vill inte sitta på något kontor med en dator och pärmar, jag vill göra saker och resa” i det gamla anteckningsblocket. Han vet i alla fall att åren juridiklinjen i Uppsala, alla utbyten och resor världen över har haft en stor betydelse. 

– Jag har haft förmånen att fördjupa mina intressen för miljö- och klimatfrågor, rättvisa och särskilt urfolksrättigheter. Samtidigt har jag fått uppleva och se fantastiska platser och lärt känna underbara människor på vägen, berättar Adrian.  

”Ett riktigt spontanköp”

Adrian Forsgren om cykeln som ska transportera honom 400 mil.

Det var i Nordkap, Norge som tankarna på att komma tillbaka och att kanske ta sig dit igen och medan andra kanske valt tåg eller buss, väljer Adrian att göra sin resa på en turkos cykel. 
– Kanske är det ett sätt för mig att leva upp till mina tidiga idéer om resor och att göra saker. Kanske är det ett sätt att försöka förstå vad det egentligen innebär, skriver Adrian i sin berättelse om cykelturen. 

Snabbt räknat blir det ungefär 8 mil per dag, det är ändå 400 mil från Uppsala där han startar sin resa. I slutet av juni är tanken att Adrian startar sin resa.
– Jag har gjort mycket research, läst på i forum och på bloggar om människor som gjort liknande resor tidigare. Jag har fått mycket tips av en amerikan som i sin tur ledde till att jag beställde den cykel jag har i dag, berättar Adrian. 
Det var något av ett spontanköp.
– Jag hade ju inte testat den innan eller så, men det blev ju bra.

Insamlingen som Adrian gör i kombination med cykelturen är i samarbete med organisationen WaterAid. 

Varför just en insamling till rent vatten?
– Det arbete som WaterAid gör känns riktigt bra och vettigt. Vatten är för många en självklarhet men så ser det verkligen inte ut överallt.

Resan som Adrian Forsgren ska göra på cykel.

Följ Adrians resa på instagram: @karladrianforsgren
Stötta Adrians insamling till rent vatten. Läs mer här.

Bilder: Adrian Forsgren