Försvarsspelet i fokus – ”Vi försvarar som ett lag”

Två seriematcher är spelade och VSK Fotbolls nye förstemålvakt Anton Fagerström är nöjd över försvarsspelet såhär långt. – Det viktigaste är att laget går bra och vinner matcherna, säger målvakten Anton Fagerström.

Sex poäng av sex möjliga är inspelade för VSK Fotboll, det tyder på att offensiven fungerar. Men även defensivt har det fungerat bra för VSK Fotboll, bara ett insläppt mål i de två inledande matcherna.

– Det är såklart en väldigt bra start, vi är nöjda med många delar i spelet och såklart med poängskörden. Framförallt med matchen senast när vi mötte ett tippat topplag där vi spelar väldigt bra fotboll och släpper egentligen inte till en enda chans. Försvarsspelet börjar sätta sig ordentligt, säger Anton Fagerström.

Under försäsongen har VSK jobbat hårt med defensiven och Fagerström ser tydligt en positiv utvecklingskurva.

Tor-Arne (Fredheim) är duktig på att organisera försvarsspelet och vi har fått en bra balans i laget. Jag tycker att vi är bra på att variera i försvarsspelet, ofta vinner vi tillbaka bollen högt upp i banan men ibland sitter vi lågt för att man inte orkar jaga bollen i 90 minuter. Vi ligger rätt i positionerna och släpper inte till så många omställningar som vi gjorde i början på året.

Som sista utposten och den person som har hela laget och planen framför sig är Fagerström väldigt delaktig i styrandet av spelet.

– Jag ropar och styr hela tiden, det är en av mina styrkor. Utespelarna tycker att det är kul att anfalla och blir ibland lite väl offensiva, då får man skrika till så att en innermittfältare eller ytterback stannar kvar.

Försvarsspelet är inte bara backlinje och målvakt, det är viktigt att man från forwards jobbar med försvarsspelet. Något Fagerström tycker funkat bra hittills.

– Vi försvarar som ett lag, alla räknas och är lika viktiga. Om forwards inte gör ett bra jobb så blir det tuffare lägen för backlinjen och mig att ta hand om. Så länge de gör ett grymt jobb så får vi en lugnare dag på jobbet, säger Fagerström småskrattandes.

I hemmapremiären mot Akropolis IF hade Fagerström just en lugn dag på jobbet. Men är det verkligen så en målvakt vill ha det?

– Det är klart att det ibland är skönt att ha mycket att göra, rädda boll på boll. Men jag trivs ganska bra som det har varit, det viktigaste är att laget går bra och att vi vinner matcherna. Har jag mycket att göra eller inte är strunt samma för mig.

På lördag väntar säsongens andra bortamatch när VSK åker till Södertälje för match mot Arameisk-Syrianska IF.

– Det är en tuff match såklart. De har många individuellt skickliga spelare och vi kommer få jobba lika hårt för att vinna den matchen som de tidigare matcherna.

Arameisk-Syrianska IF – VSK Fotboll
Lördag 20/4 16.00
Södertälje Fotbollsarena

Se matchen på Ettanfotboll.se, klicka här >>>
Allstar Västerås visar alla bortamatcher – Boka ditt bord på Allstar idag och se matchen tillsammans med våra grönvita vänner. Klicka här för att boka >>>

 

LÄS MER: Information inför bortamatchen mot Arameisk-Syrianska >>>

 

Dan Kiwii Persson
Foto: Kevin Johansson