Första VSK dam/tjej i landslaget!

VSKs damlag och F15 lag rider just nu på en framgångsvåg där det nästan bara står vinster i kolumnen, nu har även det visat sig på landslagsnivå.

Tilda Hellén är som första dam/tjej någonsin i VSK historia uttagen i ett landslag. Det är förbundskapten Lovisa Delby som har tagit ut Tilda i F.07 landslaget.

Tilda Hellén

Lovisa berättar att hon har tagit ut Tilda för att hon har en vilja och mod att spela framåt och landslaget vill ha innerbackar som tar bollen framåt.

Lovisa Delby, förbundskapten F.07
Foto: från Svenska Fotbolls Förbundets hemsida


Lovisa fortsätter:

– Hon visat prov på ett varierat passningsspel och hennes spelförståelse gör att hennes positionsspel är bra. Hon har även visat prov på rejäl snabbhet

– Jag har dessutom redan nu sett att Tilda är en person som gör andra bra både på och utanför planen med sin personlighet.

Ni ska iväg på en trenationsturnering i mitten av september, hur ser det ut efter den? Är det nya uttagningar eller blir det här stommen och någon annan kan komma med?

– Nästa samling efter denna turnering är i oktober då vi åker över till Finland och möter dem. Till den samlingen kommer jag kalla 18 utespelare och 3 målvakter och jag tittar hela tiden brett med en spetstanke.

– I november är det dags för ett läger igen och då kommer jag kalla 40 spelare och 6 målvakter.

Vi fick tag i Tilda själv för en intervju och hur hon känner inför detta landslagsäventyr.

Hur känn det att blivit uttagen till landslaget, och dessutom som den första dam/tjej i VSK Fotbolls historia?

– Det känns otroligt kul och spännande. Det är en stor möjlighet och jag får en bra chans att visa vad jag går för.

Tilda Hellén i spel med damlaget

Hur var det på det senaste lägret?

– Det var jätteroligt och utvecklande. Eftersom vi blivit färre spelare för varje läger har det även funnits möjlighet att få mer individuell feedback, vilket har varit väldigt positivt.

Vilken position kommer du spela?

– Med landslaget kommer jag att spela mittback.

Är inte det ovant?

– Det har varit väldigt ovant och till en början skulle jag ändå påstå att jag var lite tveksam till hur det skulle gå. Att gå från forward till mittback kändes som ett långt steg.

– Efter att ha fått träna på det under två tidigare läger, och då fått feedback kring hur jag ska utveckla mitt spel som mittback, känner jag mig ändå betydligt tryggare där.

– Eftersom det är i landslagssammanhang som jag blivit tilldelad den positionen har inställning alltid varit att ge allt och göra det bästa utifrån just den position som de valt att spela mig på.

Du har ju fått flera chanser i VSK damlag, både i division 4 och division 2, hur har det känts?

– Det har varit superkul att få chansen och ännu roligare att även fått starta en del matcher i då framförallt division 2.

– Jag gillar det samarbete vi har med damerna och hoppas att det kan fortsätta lika bra.

Vilka är dina mål med landslaget?

– Jag har inte riktigt hunnit reflektera över mål med landslaget, då jag på vägen insett att konkurrensen är väldigt stor. Just nu vill jag ge allt på kommande landskamper och kunna känna att jag gjort allt.

– Så länge jag är nöjd med den prestation jag gjort får kommande kallelser bli som de blir.

Vad är dina mål med VSK?

– I VSK har jag tidigare haft som mål att få fortsätta vara med i VSK damlag och framförallt division 2, då jag ser den miljön som mer utvecklande. Det är ett mål som jag har kvar.

– Med F.15 är målet att fortsätta ge allt och utvecklas så mycket som möjligt.

Vad skulle du säga är dina styrkor?

– Jag har svårt att själv se styrkor hos mig, men skulle framförallt säga att jag aldrig ger upp och även snabbheten samt fysiken. Jag har också lättare att utnyttja min spelförståelse som mittback.

Håkan Sjöstrand, tränare VSK F15,
Foto från Boson.se

Vi har även frågat tränarna i VSK om hur de ser på Tilda som fotbollsspelare.

Håkan Sjöstrand som är en av hennes tränare i VSK F.15 laget, säger så här om Tilda.

Hur känner du som tränare nu när Tilda är uttagen i landslaget?

– Vi tränare blir ju såklart väldigt glada och stolta över att Tilda blivit uttagen i landslaget och är övertygad om att det kommer gå jättebra för henne.

– Samtidigt är det ju någonting som hon själv verkligen jobbat för, men är även ett slags kvitto på att vi över tid haft en väldigt stimulerande och utvecklande tränings- och matchmiljö, då det ju är i hemmamiljön själva ”utbildningen” sker.

– Vi har ju dessutom haft många tjejer med i både länslaget och på landslagsläger, så Tildas uttagning sporrar ju även våra andra tjejer.

Vilka kvaliteter har hon som sticker ut?

– Hon är stark och snabb samt har ett väldigt bra tillslag. Hon agerar balanserat och tryggt både med och utan boll och har en bra förmåga att läsa spelet och fatta rätt beslut.

– Jag vågar påstå att hon är en spelare med bra utvecklad taktiskt förmåga som vet hur hon ska agera och göra det med rätt timing.

Hur har hennes utvecklingskurva sett ut?

– Tilda är såklart en talangfull spelare, men har framförallt alltid varit väldigt driven, ambitiös och motiverad gällande sin träning.

– Hon har en stark karaktär och liksom brinner för sin fotboll samt lyssnar och tar till sig instruktioner och framförallt visar hon en stark vilja att utvecklas.

– Det är och har varit viktiga delar i hennes utveckling där hon tidigt har förmågan att anpassa sig till högre träningsbelastning, hanterat motgångar och hela tiden vilja läsa sig nytt.

Lisa Hellenberg, tränare VSK dam

Även damlagets tränare, Lisa Hellenberg öser beröm över Tilda.

– Tilda är en spelare med otroliga spetskvaliteter som snabbhet, styrka och tillslag.

– Det som gör henne till en ännu mer fantastisk spelare är att hon även har en fin teknik och speluppfattning.

– Jag är så glad för hennes skull och hon visar verkligen att hårt jobb lönar sig.

Vi från hela VSK önskar Tilda lycka till!