Första riktiga E18-derbyt på 17 år!

På söndag 1 maj väntar en för klubben historiskt viktig match. Derbyt mot Örebro SK blir nämligen det första i seriespel sen 2005. Kan VSK upprepa segern från försäsongen blir det den första på evigheter.

  

Under de första åren i Superettan i början av 2000-talet radade VSK upp bra tabellplaceringar och förväntningarna på laget var att de snart skulle ta sig tillbaka till Allsvenskan. Men 2005 blev istället ett riktigt krisår och när VSK mötte ÖSK första gången på våren var det inte förrän i 95:e minuen som anfallaren Anton Holmberg lyckades forcera in en nickskarv från Peter Markstedt och säkra en poäng.  

-Det var inget skönspel vi visade upp i andra, men grabbarna ska ha en eloge för det go dom visar upp, sa VSK-tränaren Per Gidlund i en kommentar på klubbens hemsida efter matchen. 

När VSK och ÖSK möttes på Behrn Arena 24 augusti hade Per Gidlund och därefter Kjell Friman redan hunnit få sparken och VSK Fotboll hade utsett säsongens tredje huvudtränare, Peter Markstedt. 

Enligt matchrapporten på vskfotboll.nu fick VSK efter en godkänd första halvlek ”pisk efter noter”. Tidigt i andra halvlek orsakade lagkaptenen Johan ”Mr VSK” Svensson en straff och fick samtidigt sitt andra gula kort. Utan Grönvitts fältherre tappade laget gnistan fullständigt och resultatet blev 5-0. En av målskyttarna var nuvarande ÖSK-tränaren/sportchefen Axel Kjell som i 70e minuten gjorde 3-0. 

På söndag har VSK Fotboll chansen att ta revansch på rivalerna och upprepa vinsten från träningsmatchen tidigare i år på bortaplan i Örebro. Då vann VSK över ÖSK med 2-0 efter mål av både Simon Johansson och Simon Gefvert, men i seriespel har VSK inte slagit ÖSK sen (håll i er nu!) bortaseger i division 1 norra 1987! Då hette målskyttarna Mats Widlund och Kent Byhlin. Slutresultatet var 1-2 och 3718 såg matchen. 

När lagen möttes i Allsvenskan 1978 vann VSK hemma med 4-2 och förlorade i Örebro med 1-0.

Hög tid för en ny seger på söndag!