Filip Tronêt: ”Jag är inte rädd”

Försäsongen för Filip Tronêt har varit minst sagt händelserik. Vi tog ett långt snack med mannen bakom masken för att summera försäsongen och blicka framåt mot den stundande seriepremiären.  

Försäsongen inleddes efter några få veckor i träning med en första träningsmatch mot Dalkurd FF. Femton minuter in i matchen blev Filip Tronêt Grönvitts första målskytt för året, drygt en halvtimme senare gjorde han ett till i matchen som slutade 2-0 till VSK Fotboll.

Douglas Karlberg, Emil Skogh, Filip Tronêt, Simon Johansson, Sean Sabetkar och Jonas Hellgren. Bild: Lars Stegnell

Det var i samma match som Filips näsa åkte på en smäll, en olyckshändelse där bollen träffade honom underifrån. Svullnaden lade sig relativt fort men det var i matchen mot AFC Eskilstuna som det gick värre till. En nickduell och en armbåge i ansiktet. Därefter en första tur till sjukhuset. 
– Jag känner direkt att näsbenet är av, sa Filip i en intervju efteråt till VLT Sport. 
Därefter följde vila och medan smärtan var någorlunda lugn inväntades en operation. 
– Hela näsan var typ krossad. 

Filip Tronêt nere i matchen mot Dalkurd FF. Bild: Lars Stegnell

I samma tid som det nalkades operation började laget packa för att åka iväg till Turkiet på träningsläger. En optimistisk Filip tänkte åka med men ställde in i sista sekund. 
– Jag mår helt okej efter operationen, men det droppar mycket och jag har svårt att andas. Den är väldigt svullen, sa Filip då. 

En vecka senare, i matchen mot Carlstad United som vi såg Filip i startelvan igen. 

– Det känns riktigt bra att vara tillbaka efter operationen och det är viktigt för mig att få matchminuter i kroppen. Nu kan jag fokusera på fotbollen helt, säger Filip. 
– Jag blev rädd att jag skulle vara borta en längre tid efter skadan och eventuellt missa seriepremiären men jag fick besked ganska tidigt att jag kunde vara tillbaka. 

Filip Tronêt i matchen mot GIF Sundsvall. Bild: Åke Hedvall

Klädd i den mask han fick efter operationen, som ska skydda läkningsprocessen, gjorde Filip matchens enda mål för VSK. Matchen slutade oavgjort och lokal media gav honom smeknamnet ”Batman”. 
– Kul att de kan få lite roligt åt det också, skrattade Filip i en tidigare intervju. 

Det känns riktigt bra att få vara med och bygga upp det lag vi har inför säsongen som kommer.

Filip Tronêt.

Trots sjukhusturerna ser Filip på månaderna som varit med positiva ögon. Förra försäsongen var han helt borta från planen.
– De senaste åren har inneburit lite skavanker här och var så denna försäsong har trots allt gett mig mer speltid. Det känns riktigt bra att få vara med och bygga upp sig själv men också bygga upp det lag vi har inför säsongen som kommer, säger Filip. 

Filip Tronêt med Jesper Florén i bakgrunden. Bild: Alexander Arntsen

Näsan är till synes hel och masken är på tills vidare. 
– Det gör inte ont och jag kan andas ordentligt, men efter operationen har jag tappat lite känsel på näsan. 

Även mentalt känns det bra för målskytten. 
– Nu när jag får ha masken på mig känner jag mig inte hämmad i någon situation på planen. Jag har inte lika bred syn dock, när det går snabbt och bollen är nära försvinner den i synfältet men mentalt har det inte påverkat mig. Jag räds inte att gå in i närkamper, berättar Filip. 
– När man väl kommer tillbaka från en skada är det bara köra på igen och när serien väl drar igång får det bära eller brista. 

Superettan närmar sig med stormsteg. I dag är det endast 24 dagar kvar till seriepremiären mot BP på bortaplan. 
– Nu har man laddat upp och samlat kraft för att göra en bra säsong som möjligt. Hela laget känns sjukt taggade och vi tar med känslan från att vinna serien i fjol till denna säsong, avslutar Filip.