Exklusiv inblick – så kartlägger VSK Fotbolls analytiker motståndarna: ”Förberett allt tränarna och spelarna behöver veta”

Här analyseras varje formation, spelare, passning, fast situation och byten. Nu berättar Joel Bäckström hur han i minsta detalj kartlägger motståndarna. ”Vi gör allt för att vara maximalt förberedda”, säger Joel Bäckström.

VSK Fotboll tar emot Trelleborgs FF på Iver Arena tisdag kväll. Klubben analytiker Joel Bäckström har som vanligt kartlagt motståndaren in i minsta detalj.

VSK Fotbolls herrlag tar tisdag kväll 16 augusti emot Trelleborgs FF i Superettan på Iver Arena i Västerås och då väntar ytterligare en ”examen” efter en tids intensivt arbete med att ha 100-procentig koll på motståndarlaget och dess styrkor och svagheter.

Analysjobbet inleds alltså långt innan kick off.

– Tränarna ska alltid kunna ”leva i nuet” och tänka en match i taget medan jag självklart alltid måste ligga några veckor före i processen. Därför har jag kartlagt och analyserat allt om i det här fallet Trelleborg och deras senaste tre matcher. Ambitionen är att tränarna ska ha bästa möjliga beslutsunderlag för att planera träningar och förbereda truppen för att nå maximal positiv effekt i nästa match, säger analytikern Joel Bäckström till klubbmedia och poängterar att arbetet är identiskt inför alla matcher.

Grönvitt mötte Brommapojkarna i måndags kväll förra veckan och på morgonen knappt två dygn senare hade Joel Bäckström som vanligt en cirka en och en halv timmes lång och utförlig dragning för Kalle Karlsson, Alexander Rubin och Johannes Petersson.

Trion fick ett betydande antal klipp som visar hur TFF agerar.

– Jag driver mötet och har förberett allt de rimligen behöver veta. Jag ger en mängd information om bland annat hur motståndaren formerar laget, vilka spelartyper och spelarroller de har, hur de ställer upp på fasta offensiva och defensiva situationer, vilka byten de gör i ledning respektive underläge. Sedan ställer tränarna ofta en mängd frågor och följdfrågor som jag svarar på utifrån min analys. Det kan även finnas ett resonemang huruvida vårt fokus bör vara egen prestation eller om vi ska inrikta oss efter motståndaren.

Det stora antalet sekvenser klipps sedan ned till 10-15 och presenteras för spelarna av tränarna.

– Tränarna lägger självklart det stora pusslet inför varje match och bestämmer också vilken information som ska föras vidare till spelargruppen, berättar Joel Bäckström.

31-åringen kom till VSK Fotboll inför säsongen 2019 och har en delad tjänst – och förutom analytiker för herrlaget är han även huvudtränare för P17-laget.

Hemvisten är akademin.

– Jag brinner för att vara med och utveckla spelare men jobbet som analytiker är självklart mycket stimulerande.

Egna karriären som spelare inleddes i Skiljebo SK på Hamre IP i Västerås där även äldre bröderna Bobo och Viktor spelade och hade framträdande roller i representationslaget.

Joel Bäckströms tränarbana inleddes när han som 21-åring flyttade till Växjö.

– Jag pluggade idrottsvetenskap där och kombinerade den utbildningen med tränarutbildningar varje helg för att utveckla mig ytterligare och kvalificera mig för ett sådant här uppdrag som inom VSK Fotboll, säger Joel Bäckström.

Nu har Joel Bäckström Uefa A-licens – som är den näst högsta för seniortränare – och Uefa Elite Youth som är högsta utbildningen för ungdomstränare och förra våren genomförde han dessutom Svenska fotbollförbundets analysutbildning.

Joel Bäckströms efternamn är sannolikt bekant för fotbollsintresserade och extra mycket för alla som över tid har följt Grönvitt.

Pappa heter Lars-Åke Bäckström och kom från Degerfors IF till VSK Fotboll 1981 och tränade representationslaget i två säsonger.

Mamma Ann-Karin Bäckström (tidigare Andersson) är ett av de största namnen i Gideonsbergs IF:s anrika historia och ”Akka” har 14 landskamper på sitt cv.

Sport- och akademichefen Herman Ottosson om Joel Bäckström:

”Joel Bäckström har en central roll i analysarbetet i klubben. Han arbetar med motståndaranalys för herrlaget och bidrar med en objektiv bild av nästa motstånd. Han underlättar också arbetet med att följa upp P19:s och P17:s verksamhet kvantitativt genom taggning av deras tävlingsmatcher. Som tränare är Joel en väldigt skicklig instruktör. Han är tydlig på och utanför planen och får, över tid, en fin utveckling på individ och kollektiv. Han uppfyller akademins mål på ett bra sätt genom att regelbundet under hans tid i klubben bidra till att spelare flyttas upp från hans trupper.”

Visst vill du kolla in frukterna av Joels arbete på planen – se till att boka din plats på Iver Arena när VSK möter Trelleborgs FF på tisdagskvällen.