Ett fotografi berättar…

Varje år tas det tiotusentals bilder på när VSK Fobolls herrlag är i aktion. Vår fotograf Åke Hedvall lyckas ofta fånga riktigt fina ögonblick där ute på planen. I bland blir korten av olika anledningar inte så användbara och i bland blir vissa foton väldigt svåra att förstå om man inte känner till sammanhanget. Idag ska vi berätta om ett sådant fotografi.

Alla Grönvita förknippar nog matchen mot ärkerivalen Örebro SK hemma på Hitachi Energy Arena den 23:e april med fina minnen och en härlig solklar seger för VSK. En seger som skrevs till 3-0.

Vi minns så klart Max Larssons kanonmål på halvvolley efter en frispark i början av matchen och vi minns alldeles säkert Jabir Abdihakim Alis sologenombrott i slutminuterna där han ville göra en ”Taha Ali” och runda målvakten. Aktionen gick inte hem men han fick stopp på sig själv och bollen på kortlinjen och lyckades spela snett-inåt-bakåt till en fri stående Martin Gambos som bara hade att rulla in bollen i öppet mål.

3-0 till VSK och vild glädje hos alla Grönvita på plats. Jabir hade på allvar presenterat sig för fotbollssverige.

Den här bilden handlar dock inte om Jabir men väl om Max Larsson.

I början av andra halvlek valde ÖSK-supportrarna på bortastå att tända ett stort antal bengaler vilket gjorde att planen sveptes in i rök. Domaren blåste av matchen. Själva avbrottet var inte särskilt långt, runt två minuter. De flesta på plats minns nog den isande nordanvind som svepte över hemmaborgen den här kvällen, den såg till att röken snabbt försvann.

Men det blev som sagt ett avbrott i spelet, precis efter pausvilan. Tydligen ansåg tränarna i båda lagen att det var på sin plats med ytterligare instruktioner till spelarna, trots den nyligen avslutade halvtidspausen. Spelarna samlades framför respektive tekniska zon vid avbytarbåsen för att lyssna på tränarnas kompletterande taktiska dispositioner.

Det är precis i den här situationen vår bild blir tagen. Om man tittar på matchen i efterhand kan man inte se något av det som utspelar sig på bilden, kamerorna var riktade på annat håll. Det finns bara det här fotografiet som kan återberätta för oss alla vad som hände där under den Grönvita lagsamlingen.

Ja, vad är det som händer på bilden?

Vi ser att laget är samlat, de flesta spelarna lyssnar noggrant på vad Kalle Karlsson och Alexander Rubin har att säga. Jaheem Burke knyter skorna och hör nog inte så mycket, speakern läser ”SEF-texten vid pyroteknik” och klackarna sjunger, så det är högljutt. Sen ser vi då Max Larsson som absolut inte hör något, han är flera meter från samlingen.

Men vad gör han där? Och varför håller han tag i Lucas Shlimon i motståndarlaget?

Max har upptäckt någon som ingen annan i laget tyckts se – Lucas är på väg fram mot VSK-samlingen för att tjuvlyssna på vad tränarna har att säga till laget. I rökridåerna försöker han glida in, likt en liten lyssnarmus, bland de Grönvita pantrarna, för att höra vad som sägs.

Den enda som tycks upptäckt smyganfallet är Max Larsson och han agerar resolut! Han tar stegen ut från samlingen och tar tag i Lucas och stoppar honom från att komma närmare och därmed höra vad som sägs.

Åke är förstås på plats och förevigar det hela.

Ögonblicken efter händelsen löses samlingen upp och spelarna återvänder ut på planen för att spela vidare.

Men tack vare Åkes närvaro och inte minst Max Larssons får vi nu en berättelse att dela med er i dessa juletider. En berättelse som inte blivit av om inte Åke hade varit där med sin kamera och knäppt just den här bilden och självklart inte om inte Max visat rättrådighet och instinktivt agerat för att förhindra en försåtlig attack på laget.

Det fanns många Grönvita hjältar på planen den här kvällen. Max Larsson var en av dem och vi har fram till nu förknippat honom med hans supermål i första halvlek. Till det kan nu läggas en lite mer udda men ack så viktig aktion från Max sida att minnas honom för. Sheriffagerandet läggs vid sidan av ”bombarmålet” i våra minneskartotek.

Max framtid efter att han lägger fotbollsskorna på hyllan är redan utstakad – då väntar polisyrket. Men redan nu kan vi ge honom det smeknamn han förtjänar – ”Sheriffen”.


VSK Fotbolls herrlag spelar i Allsvenskan 2024. Redan nu har över 1 000 personer köpt sitt säsongskort för att kunna följa de Grönvita krigarna när de tar sig an de allsvenska lagen på Hitachi Energy Arena. Nu är det din tur att göra samma sak – du vill inte missa chansen att följa laget på plats nästa säsong!