Under tisdagkvällen samlades spelare och ledare från VSK Fotboll på Steam Hotel för att ta del av Svensk Elitfotbolls uppförandekodsutbildning.

Samtliga 32 klubbar från Allsvenskan och Superettan skriver under på uppförandekodsutbildningen inför varje säsongsstart. Utbildningen skapades 2014 och 2015 infördes fysiska träffar, där spelare och ledare öppet diskuterar värdegrund med varandra. 

Beatrice Clarke, hållbarhetschef Svensk Elitfotboll höll i utbildningen. 
– Mitt fokus under utbildningen är att skapa en stolthet vilka vi är och vad vi står för. Och att ta ansvar för det när vi går in i säsong, både på och utanför planen men också i vårt privata liv, att det håller ihop och att i allt vi gör så är vi förebilder, vi representerar vår stad och varumärket. Men även två ligor som vi är väldigt stolta över, berättar Beatrice. 

Samtliga spelare och ledare i VSK Fotboll, från P15 upp till A-laget diskuterade värderingar, situationer på och utanför planen, vad vi i VSK är stolta över men även vad som kan förbättras. En uppskattad kväll hos både yngre och äldre spelare. 

– Det var kul att representanter från styrelse till spelare var samlade. Beatrice höll ett otroligt bra föredrag där hon tog upp viktiga saker som alla behöver tänka på och ta till sig, säger A-lagets Douglas Karlberg och fortsätter:
– Det var bra att få prata om det vi är stolta över, som man annars kanske inte tänker på till vardags. 

I Douglas grupp deltog även killar från Akademins P15, P16 och P17. 
– Det var intressant att få träffas och dela erfarenheter med varandra.

Rebar Fasih spelar till vardags i P19:
– Riktigt kul att träffa alla som tillhör VSK Fotboll och att få komma närmre de killar som spelar i A-laget. Det var en bra föreläsning av Beatrice och jag kände att man lärde sig mycket. 

– Jag upplevde kvällen som fantastiskt, berättar Beatrice och fortsätter:
– Att så många kom ser jag som ett positivt betyg att man är trygga med varandra i grupp, även om man inte träffar varandra så ofta till vardags. Det är även ett tillfälle för unga att träffa de äldre i klubben och få träffa och prata med sina förebilder, och vice versa

Annika Enberg, styrelseledamot och ansvarig för värdegrund inom VSK Fotboll var den som sammankallade alla till utbildningen. Hon är stolt över det engagemang som visades från både ledare och spelare under kvällen:
– Det var en lyckad kväll med ett viktigt ämne i fokus. Det var en positiv energi i rummet och även ett bra tillfälle att träffas över åldersgränser. 


Fakta Uppförandekoden:
Samtliga klubbar i Allsvenskan och Superettan skrev inför säsongen 2014 på svensk fotbolls Uppförandekod. Ett dokument där klubbarna berättar att de gemensamt arbetar för en fotboll där:

  • Alla känner sig välkomna, oavsett kön, sexuell läggning, religion, etnicitet eller nationalitet
  • Alla känner sig trygga och säkra att gå på våra arrangemang
  • Vi arbetar tillsammans för att bejaka den positiva stämningen på våra läktare
  • Vi alla visar respekt för varandra oavsett om det rör spelet, spelarna, domarna, ledarna, anställda, förtroendevalda och publiken.

Se slutet och lyssna när Beatrice Clarke från SEF summerar vad deltagarna svarade på frågan ”vad är ni stolta över?”