Dennis Persson lägger skorna på hyllan

Dennis Persson har valt att avsluta sin fotbollskarriär efter säsongen, trots att han har ett år kvar på sitt nuvarande kontrakt. – Jag har haft tankar kring detta under en längre tid och vinsten mot GAIS slöt cirkeln på något sätt, säger Dennis.  

Dennis Persson gjorde sin första match för VSK Fotboll som 13-åring, sen dess har han växt fram till en publikfavorit och kulturbärare i laget. I över ett decennium har vänsterbacken tillhört grönvitt, en resa som tar sitt slut vid årsskiftet. 

– Det har varit många funderingar under de två senaste säsongerna och anledningen bakom mitt beslut ligger i att jag har tappat suget och motivationen för fotboll. Trots att jag alltid har gett 110 procent ute på planen så har jag inte varit fullt så taggad som jag borde vara när man spelar i Superettan, berättar Dennis och fortsätter: 

– Det är en kombination av att jag tappat motivationen samtidigt som jag börjat fundera över vad som är viktigt för mig här i livet. Eftersom jag inte blivit tillräckligt inspirerad av att spela fotboll på denna nivå så känns det inte värt att lägga ner den energin som jag faktiskt gör, då finns det andra som brinner för det mer och som borde få chansen istället, berättar 26-åringen. 

Beslutet har vuxit fram sedan början av förra säsongen 2018. Dennis hade då precis kommit tillbaka från en fraktur i foten och kände att passionen för fotboll minskade för varje dag som gick. 

– Det som gör mig trygg i mitt beslut är att tankarna har funnits där redan från förra säsongen när vi vann serien och allt gick bra, det gick så bra resultatmässigt att jag intalade mig själv att det fortfarande var kul. Jag hade ifrågasatt tankarna och känslorna mer om det bara hade varit baserat på denna säsong när vi inte har varit ett topplag och det gått lite tyngre, berättar Dennis. 

Det slutgiltiga beslutet för Dennis kom i samband med GAIS-matchen i lördags. Han känner att han slutar med flaggan i topp i och med den vinsten.

– Jag blev inbytt i de sista fyra minuterna i den matchen med en bra känsla i kroppen. Jag är egentligen en vinnarskalle och brukar vara grinig när jag inte får spela från start, Leif Berg förväntade sig därför att jag skulle vara lite grinig när jag byttes in men jag bara log. För mig så hade jag full koll på vad den där matchen betydde, det var min sista hemmamatch. Jag sprang ut och njöt i fyra minuter och efter matchen firade jag den som att vi hade gått upp i Superettan igen. Jag kände där och då att cirkeln slöts, det var som att det var menat när jag blev inbytt, det var ren glädje. 

Vad planerar du att göra nu när du inte fortsätter med fotbollen? 

– Jag kommer att fokusera på det som gör mig lycklig och det jag känner för att göra för stunden. Jag ser också fram emot att börja mitt nya jobb på Swedbank i december. I övrigt blir det att resa, vara med kompisar och bestämma själv över min egen tid. Jag vill få lite distans till fotbollen, sen vet jag inte om jag kanske vill ha någon typ av roll inom fotbollen i framtiden. Lite längre fram kanske jag vill göra något liknande som Robin Blommé, men inte just nu, säger Dennis. 

Vad kommer du sakna med att vara professionell fotbollsspelare? 

– Det finns mycket som jag kommer sakna med fotbollen och jag har väldigt många bra minnen från min tid i VSK. Jag kommer sakna alla i laget, att få träffa min bästa kompis Simon Johansson och alla andra i föreningen på daglig basis. Jag kommer sakna våra fans som alltid finns där för oss, fans som alltid gett mig väldigt mycket kärlek och uppskattat mig som fotbollsspelare. Utöver det finns inte mycket som är bättre än att vinna en fotbollsmatch. Det kommer bli svårt att ersätta de kickarna i vardagen, jag kanske blir den här ”dryga typen” på jobbet som ska fira varje liten vinst, berättar Dennis. 

Avslutningsvis vill Dennis Persson framför några ord till lagets supportrar: 

– Tack för allt stöd genom åren, det tar jag med mig in i framtiden. Fortsätt vara bakom klubben och spelarna i vått och torrt. Ni fans har större betydelse för oss än vad många tror. Det ser man i matchen mot GAIS där det kom mycket folk och ni sjunger hela matchen, laget lyfter sig direkt. Vi ska vara en klubb med supportrar som sjunger hela matcherna. folk ska komma ifrån våra matcher, oavsett resultat, och tänka ”den där klubben vill jag spela i, kolla vilka supportrar de har”. Hoppas verkligen att vi får med oss alla i Västerås till nästa säsong för om vi ska vara ett lag i Superettan eller förhoppningsvis Allsvenskan i framtiden, då är supportrarna en extremt stor del i det, avslutar Dennis Persson. 

Kommentar från Ado Sadzak, sportsligt ansvarig VSK Fotboll: 

– Väldigt tråkigt besked att få. Dennis kommer ifrån Västerås och har utvecklats till en kulturbärare i truppen, han är en glädjespridare i omklädningsrummet och en duktig fotbollsspelare. Det är alltid tråkigt när dessa typer av spelare lägger skorna på hyllan, det var lite chockartat när han berättade om sitt beslut. Jag har dock full respekt för att Dennis känner som han känner men det är alltid tråkigt när en sådan ung spelare slutar med fotbollen. Dennis kommer vara oerhört saknad, han är en av de spelarna som alltid är glad och ger allt för VSK Fotboll och det ska han ha en eloge för, han är en VSK:are i hjärtat. Jag och VSK Fotboll önskar han all lycka i framtiden, säger Ado Sadzak. 

Dennis Persson spelar sin sista match för VSK på söndag 15:00 mot IK Brage. 

Text: Hampus Lundskog
Bilder: Alexander Arntsen