Den meste VSK:aren – Ulf ”Kurre” Wallert

Han har funnits i korridorerna, vid tvättmaskinerna och i bollskrubben under bättre parten av fem decennier – vi pratar förstås om VSK Fotbolls väldigt omtyckte materialförvaltare Ulf Wallert som aldrig kallats något annat än ”Kurre”.

Ulf ”Kurre” Wallert – materialförvaltare i VSK Fotboll.

Det har inte bara varit en spännande och glädjefylld säsong för ledare, spelare och publik – även för Kurre har det varit ett alldeles speciellt år. Vi tog ett snack med honom så här inför juletiden när spelarna är lediga och det är lugnt i korridoren som normalt är fylld med aktivitet.  

Sina åttioett år till trots kan Kurre inte riktigt hålla sig borta från arenan, trots att det inte är mycket att göra så här i juletider. Även om det är lågsäsong för honom är arenan fylld med aktivitet – tränarstaben jagar spelare, en strid ström av sponsorer hälsar på för möten med marknadssidan och akademitränarna samlas för att genomföra de sista passen med sina trupper innan julledigheten.

Det finns alltid någon att prata med och Kurre gillar att prata med allt och alla om VSK.

– För mig är VSK en familj. Här skrattar vi och har roligt tillsammans – trots att det är allvar det vi håller på med.

Kurre är förstås älskad och uppskattad av alla för sitt sätt att vara och inte minst för sin enorma lojalitet till VSK. Fyrtiosex år har det blivit som ”materialare” i VSK Fotboll.

– Jag och Fehmi (den andra materialaren) jobbar i fyratimmarsskift där vi går om varandra. Såklart är jag kvar längre än mina fyra timmar – korridoren är mitt andra hem, säger Kurre. Vi plockar fram saker åt spelarna innan träning, plockar undan bollar och utrustning efter träningen. Sen tvättar vi träningskläder och torkar dem – hänger upp dem på spelarnas platser så de kan användas dagen efter igen.

Så här har det sett ut – dag in och dag ut – i snart femtio år.

– Jag tycker det är fantastiskt kul att få jobba med VSK och alla i och runt laget. I år har det förstås varit extra kul. Jag har sett trettiofem tränare passera revy och i år är det bästa året jag har upplevt i VSK, säger Kurre och fortsätter:

– Det har varit en otrolig känsla i år runt hela laget och verksamheten. En underbar resa, jag är faktiskt lite chockad över att det gått som det gått.

Om tränarteamet har Kurre bara gott att säga.

– De har gjort ett fantastiskt jobb, inte bara på träningarna. De har jobbat väldigt hårt och tillsammans med spelarna skapat något riktigt bra – det är alltid ett givande och tagande men de har fått ihop det på bästa sätt.

Jag måste få fråga – hur kommer det sig att du kallas Kurre?

– Det är ett smeknamn jag haft i väldigt många år. Det kommer från den tiden för länge sedan då jag började som materialare i Franke. Jag var helt ny och visste inte vad ledare och spelare hette – så jag kallade alla för ”Kurre”. De hämnades på mig och började kalla mig Kurre istället och sen har det varit så, säger Ulf Wallert.

Nästa år spelar laget i Allsvenskan.

– Det kommer bli tufft, det är helt klart ett extra steg upp i allting. Jag hoppas det ska gå bra men det gäller att hitta rätt spelare till rätt plats, så kan det nog gå vägen.

– Sen ska det bli kul med alla folkfester och en härlig stämning på arenan, det ser jag fram emot.

För alla som sett någon av de många filmer som finns på lagets segerfiranden från omklädningsrummet denna säsong vet att firandet alltid börjar med att Kurre gör ”Pelikanen” med laget. Kurre tycker det räcker med en gång, men laget tvingar honom alltid att göra den minst en gång till.

– Jag har blivit ett med ”Pelikanen” – folk kommer fram till mig på stan och säger Pelikanen till mig. Men jag har faktiskt stulit den från AIK-fansen som körde den på en hockeymatch för väldigt länge sedan när laget gjorde mål.

– Vid väldigt speciella tillfällen, som när vi blev klara för Allsvenskan, kör jag Pelikanen i min mexikanska outfit – med sombrero och allt, säger Kurre och skrattar.

Några avslutande ord från Ulf ”Kurre” Wallert.

– Det har varit ett fantastiskt år – med en otrolig prestation av hela gänget. Jag vill också lyfta alla andra som jobbar åt klubben – det är många bra människor som verkligen kämpar för VSK och gör ett fantastiskt jobb. För mig är det som en dröm att få jobba åt VSK.

– Jag vill avsluta med att önska alla Grönvita därute en God Jul och ett Gott Nytt År och sen önska ledare och spelare lycka till i Allsvenskan nästa år.

Vi tackar förstås ”Kurre” för hans fantastiska arbete för VSK under alla dessa år – den allra mesta VSK:aren.


Du gör väl som Kurre och följer VSK på plats nästa år. Passa på att köpa ditt säsongskort nu och säkra din plats till det allsvenska äventyren 2024.