Debut i VSK för landslagsspelaren – siktar på tre poäng och har målet klart: ”Vinna serien”

VSK Fotboll har hemmapremiär i division 2 på lördag. Då hoppas och tror ett 15-årigt superlöfte på tre poäng. ”Vi är starka och vill vinna serien”, säger Nathalie Brorson.

VSK Fotbolls damlag har hemmapremiär i division 2 på Hitachi Energy Arena i Västerås lördag mot IF Karlstad Fotboll. ”Vi har haft en bra träningsvecka med högt tempo så jag tror på vinst”, säger Nathalie Brorson inför första tävlingsmatchen hemma för Grönvitt.

VSK Fotboll tar emot IF Karlstad Fotboll på Hitachi Energy Arena i Västerås nu på lördag 22 april (14.00) och då väntas ett av förbundskaptenen Lovisa Delbys allra främsta offensiva vapen i landslaget för spelare födda 2007 spela en framträdande roll.

Och målet är givet i tävlingsdebuten hemma.

– Vi har haft en bra träningsvecka med högt tempo så jag tror på vinst, säger Nathalie Brorson med ett leende till klubbmedia.

Nathalie Brorson började spela fotboll i Gideonsbergs IF i Västerås som femåring och tog i somras en starttröja i den ljusblå föreningens lag i division 1 men när GIF åkte ur serien i höstas valde 15-åringen att flytta några kilometer söderut – till Rocklunda och VSK Fotboll.

– Jag kände att VSK:s miljö passar mig bättre och att jag kan utvecklas mycket som spelare här. Samtidigt var det många spelare födda 2005 och 2006 som slutade i GIF och det påverkade också.

Du kom till Grönvitt i november. Hur trivs du?
– Jag tycker att det är jättebra. Det är ett jättehärligt gäng. Vi har väldigt bra sammanhållning. Tränarna instruerar oss bra och pratar med oss på ett positivt och utvecklande sätt, säger Nathalie Brorson.

Grönvitt inledde division 2 mot Rynninge IK i Örebro förra fredagen och fick en chockartad start på Pettersbergs IP.

Redan efter en halvtimme stod det 3–0 till Rynninge.

– Det var jättetungt att ligga under med tre mål så snabbt.

Vad hände?
– Alla spelare är väl nervösa inför en premiär. Jag var det också. Men jag tror att vi var för nervösa, fortsätter Nathalie Brorson.

VSK Fotboll kom dock tillbaka starkt tack vare tre mål av Safiya Abdulkadir Abshir och ett av Evelina Sjöstrand.

Det blev till slut 4–4 men de för kvällen svartklädda var nära att avgöra och få med sig alla tre poängen hem till Västerås.

– Nervositeten försvann och det var jättestarkt att komma ifatt. Jag tycker att vi gjorde en riktigt bra match.

Klubbens ambition är att damlaget ska fortsätta att förflytta sig uppåt i seriesystemet och precis som herrlaget bli en del av elitfotbollen.

Känns målsättningen rimlig?
– Ja, vi vill vinna serien i år. Vi är duktiga defensivt och offensivt och har snabba spelare som orkar in i det sista, säger Nathalie Brorson som fyller 16 i maj och går i nian på Önstaskolan i Västerås.

Grönvitts huvudtränare Lisa Hellenberg satsade på Elin Antonsson och Nathalie Brorson på topp mot Rynninge.

Duon producerade mål på försäsongen – och Nathalie Brorson uppskattar att spela med sin sex år äldre forwardskollega.

– Jag tycker att vi hittar varandra bra. Båda gillar att ta löpningar på djupet.

Spelarna i landslaget har på sig en gps på matcherna och den använde Nathalie Brorson mot Rynninge.

Utrustningen visade att hon löpte hela 1,1 mil – och hade 66 sprints.

Inte konstigt att du fick kramp i slutminuterna?
– Nej, jag har aldrig sprungit så mycket på en match, säger den blågula och grönvita jättetalangen med ett skratt.

FOTNOT. VSK Fotboll har ytterligare en spelare i 2007-landslaget. Tilda Hellén spelar mittback för Sverige men har normalt en mer offensiv roll i klubbens representationslag. Flora Myhrman deltog i landskamper hösten 2021.