David Engström lägger skorna på hyllan – ”känner mig redo att gå vidare”

Efter nästan två år av kontinuerliga skadeproblem har David Engström och VSK Fotboll kommit överens om att kontraktet som gäller till utgången av året avbryts i förtid. För Davids del innebär det att han nu avslutar sin fotbollskarriär och laget blir en Västeråsson mindre.

David Engström vid vinterns uppstart av försäsongen där dam- och herrlag tränade tillsammans inför supportrar och publik.

Klubbmedia fick tag på David en av de sista dagarna innan han börjar sin nya karriär inom Västerås stads sociala verksamhet. Att få prata med David kändes angeläget då han många gånger senaste åren hamnat i skymundan på grund av alla skadebekymmer han dragits med.  

Här är en kort rekapitulering av Davids fotbollskarriär – en karriär som är lite ovanlig och som innehåller flera oväntade vändningar.

– Börjar spela fotboll vid 6 års ålder i Irsta som är den lokala klubben. Lyckas med bedriften att avsluta sin karriär efter 1 månad.

– Har uppehåll från fotbollen fram till 10 års ålder – spelade mycket fotboll i skolan – kom på att fotboll var roligt igen. Drog på sig Irsta-tröjan igen.

– Snabbt framgångsrik, spelade med äldre årskullar. Efter några år blev hela laget värvat till Gideonsberg.

– Tiden i Gideonsberg blev kort då laget på nytt flyttade över till VSK akademin som nyligen startats upp igen. David är nu 15 år gammal.

– Det gick bra för David i akademin och han fick tidigt visa upp sig i A-laget och även spela match i div 1 under dåvarande tränaren Hans ”Hansken” Johansson.

David Engström 2009 under sin första sejour i VSK Fotboll

– Det som kommit att bli en återkommande problematik för David, muskelskador, börjar nu för första gången dyka upp och sätta käppar i hjulet för honom och hans fotbollskarriär.

– Skadorna gjorde att han hade svårt att träna och ett beslut togs att David skulle flytta till VIK i lägre division, där belastningen på kroppen förhoppningsvis skulle vara mer hanterbar.

– Tyvärr blev det inte bättre och David beslutade att lägga ned sin elitsatsning då kroppen inte höll.

– David började studera vid Linnéuniversitetet i Växjö vid 21 års ålder med tanke om att jobba med fotboll i framtiden. På fritiden spelade han fotboll på skoj utifrån vad kroppen klarade av i div 3 laget Moheda, som är ett samhälle några mil utanför Växjö.

– Kroppen höll och lusten till fotboll kom tillbaka. Med gott stöd från tränaren kom David under två säsonger med Moheda allt mer tillbaka till gammal form och utvecklades också som fotbollsspelare.

– Fick träna med Öster som spelade i Allsvenskan och efter andra säsongen i Moheda fanns det intresse från andra klubbar. Spelade provmatch med IFK Värnamo då i Superettan och blev erbjuden ett kontrakt 2014, blev kvar i klubben i tre säsonger.

–  Efter framgångsrika år – kontrakt med satsande Häcken i Allsvenskan. Skadeproblematik, fick lite speltid under säsongen. Ingen förlängning av kontrakt.

– Tvåårskontrakt med Örgryte IS som leds av Thomas Askebrand.

– Beslutar sig för att vända hemåt och satsande VSK inför säsongen 2020. Kontrakt två år som förlängs med ytterligare två år.

När man ser tillbaka på Davids fotbollskarriär slås man över hur den har gått upp och ned och hur den tagit sig olika, ibland oväntade vändningar.

– Det är såklart ingen spikrak karriär som jag har haft. Den har styrts av hur olika skador kommit och gått. Jag har alltid försökt göra det bästa av det och lyckats hitta vägar framåt, säger David Engström.

Hur menar du med vägar framåt?

– Som exempel när jag var i Moheda i div 3 och faktiskt hade lagt ned elitsatsningen tränades laget av Sergej Prigoda som var gammal landslagsman från Sovjet. Han spelade libro på sin tid och han gillade mig. Vi fann ett band han och jag. Det var han som inspirerade mig att återuppta elitsatsningen när jag kände att kroppen höll efter tiden i VIK.

– Han lärde mig väldigt mycket om hur det är att vara försvarare i fotboll och hur man ska spela och det var också han som fixade att jag fick träna med Öster och spela i deras reservlagsserie. Han hjälpte mig och jag hittade en väg framåt i mitt fotbollsspelande.

Åren i Superettan med IFK Värnamo var framgångsrika – till den grad att det blev ett kontrakt med allsvenska Häcken.

– De tre åren i Värnamo ligger högt på min lista av bra fotbollssäsonger, speciellt de sista 1 ½ åren gick det riktigt bra, vilket så klart var det som gjorde att Häcken fick upp ögonen för mig. IFK Värnamo är en fin klubb med bra människor och jag trivdes i staden. Det ska väl också sägas att det var där jag träffade min nuvarande sambo. Helt klart bra minnen från den tiden.

David Engström under träningsmatch i somras mot AIK

Året i Häcken blev inte lika minnesvärt.

– Det var kul att få testa sina vingar på den allsvenska nivån. Men året blev kantat av skador och jag fick aldrig riktigt chansen att göra mig själv rättvisa, säger David Engström som tillägger:

– Året blev inte vad jag eller klubben tänkt sig. Det fanns option på ytterligare ett år men det var aldrig aktuellt vare sig för mig eller klubben att utnyttja den.

Skadeproblematiken till trots var det inte svårt för David att snabbt finna en ny klubb – också den i Göteborg.

– Jag hade redan innan Häcken-året haft kontakt med Thomas Askebrand som tränade ÖIS. Han hade bra koll på mig sedan tidigare i karriären och han hade sett många av mina matcher. Faktum var att han försökt värva mig tidigare då han gillade mina egenskaper på planen.

– Även jag hade fått ett bra intryck av honom så att välja Örgryte var inget svårt val då jag trivdes bra i Göteborg.

Åren i Örgryte minns David med glädje.

– Det var två bra år fotbollsmässigt för mig. Jag trivdes i klubben och laget och jag fick spela på den arena jag tycker är allra finast i Sverige, Gamla Ullevi.

Även om trivseln fanns i Göteborg så grydde också en känsla av hemlängtan.

– Förvisso har jag farit runt i landet som fotbollsspelare men jag har alltid varit lite av en hemmakille som vill ha min familj nära mig. Att återvända till Västerås har alltid varit självklart och när nu VSK börjat etablera sig i Superettan kände jag att det var rätt läge att återvända hem och till klubben där min elitkarriär tog fart, säger David Engström och reflekterar vidare:

– Mitt beslut hade inget att göra med att Thomas Askebrand skulle ta över VSK. För mig blev det bara en bonus då vi har en bra historia tillsammans och jag visste hur han vill spela fotboll.

David Engström under vinterns träningsmatch mot Sandvikens IF hemma på Hitachi Energy Arena som också var genrepet inför seriestarten.

Året är 2020 när David återvänder till VSK och den satsning som klubben gör med att plocka in en etablerad tränare som ska få klubben att börja ta stegen mot Allsvenskan.

– Det var kul att vara tillbaka, säger David, som samtidigt minns hur konstig första säsongen blev med en pandemi som bröt ut på försäsongen.

– Det var tråkigt att inte få uppleva stämningen på arenan från hemmasupportrarna, det var en av de saker jag sett fram emot. Supportrarna spelar roll när man ska tagga igång sig inför matcherna. Under pandemin fick vi spelare hitta andra sätt att komma igång när det var match.

Men en positiv effekt fanns med pandemin.

– Jag upplever att pandemin gjorde oss ännu starkare som lag. Vi träffade nästan bara varandra i laget, utöver våra familjer.

– Något som kan sägas nu och som sammanfattar mina senare år i VSK är att gruppen av spelare har varit väldigt bra. Det har varit lätt att trivas i omklädningsrummet, konstaterar David Engström.

Även om publiken inte fanns på plats var säsongen 2020 ändå positiv.

– Jag tycker första säsongen flöt på bra för mig. Som jag minns det var jag frisk för det mesta och jag tyckte laget gjorde en stabil säsong och det var kul att få vara med och bidra till det goda resultatet.

Även 2021 började bra.

– Jag var frisk hela våren, spelade de flesta matcherna och det flöt på. På sommaren och hösten kom skadeproblemen. Det började med att jag bröt armen och när den var läkt fick jag körtelfeber. Det kan tyckas banalt men det var mycket allvarligare än jag räknat med. Under en period fick jag inte ens röra på mig eller lyfta saker, säger David Engström.

– Så hösten försvann men när det var dags för kontraktsförlängning kände både jag och VSK att vi ska köra vidare. Typen av skada och de medicinska problemen jag drabbades av är inget man kan förbereda sig för eller göra något åt – det är bara sånt som händer.

Inför säsongen 2022 beslutas att David ska operera sina hälar som han haft problem med under en lång tid av karriären.

– Mina hälproblem har förföljt mig och jag har opererat dem tidigare. Nu tyckte läkarna att det var ett bra läge att göra det igen så att jag skulle kunna fortsätta spela fotboll utan så svåra smärtor.

– Operationen drog ut på tiden på grund av pandemin men jag opererades i början av 2022. Sen tog det tyvärr längre tid att komma tillbaka än vad jag och andra planerat med. Det var först framåt sommaren som jag kände att jag var tillbaka på riktigt.

Det blev en start och sju inhopp under säsongen men muskelskadorna kom också tillbaka under hösten.

– Mitt stora problem de senaste åren har varit muskelskador som hållit mig borta från att stegra träningen så mycket att jag kunnat nå matchform. Så fort jag ökat belastningen har något i kroppen gått sönder, det är himla svårt att komma tillbaka när kroppen inte hänger med, konstaterar David Engström.

– Inför den här säsongen har jag gjort ett seriöst försök att ta mig tillbaka. Jag har tränat försiktigt och målmedvetet för att inte kliva över gränserna vad kroppen klarar och jag har gett det tiden som krävs, upplever jag.

Träningen gav resultat och David spelade träningsmatchen mot AFC under sommaruppehållet.

– Det var väldigt kul att vara tillbaka i matchsammanhang igen, säger David Engström – men tyvärr höll inte kroppen för match, nya skavanker dök upp när kroppen belastades maximalt.

– På något sätt var AFC-matchen lite av spiken i kistan för mig. Jag kände att det fick räcka nu, det går inte att hålla på så här.

– Efter den matchen beslutade jag att det var dags att lägga av. Jag gör det med en bra känsla för jag har fått vara med laget under våren och jag njöt verkligen att få spela igen. Nu kan jag avsluta med något positivt, konstaterar David Engström, som summerar:

– Det är dags att göra något annan och det kommer göra mig gott, jag känner mig redo att gå vidare.

Totalt har David Engström spelat 50 seriematcher i den Grönvita tröjan.

David Engström i sin sista match för VSK Fotboll. Den 30:e juni mötte VSK AFC Eskilstuna i en träningsmatch på Tunavallen. David blir omkramad av sina lagkamrater efter att ha gjort mål. Matchen slutade med en Grönvit 2-0 seger.

Hur känns det att lägga av?

– Det känns så klart, det är en stor förändring när man varit elitfotbollsspelare hela livet. Jag kommer helt säkert sakna vissa delar från det fotbollslivet men samtidigt är jag säker i mitt beslut att det här är rätt för mig.

– De har varit tufft senaste två åren med alla skador. Det är inte så att jag sett fram emot att sluta men jag har sett fram emot att göra något annat. Jag är en person som vill bidra med att hjälpa människor och samhället. Nu skiftar jag fokus från fotboll och börjar göra det istället, det känns bra och rätt.

Vad ska du göra nu?

– Jag börjar i veckan med socialt arbete i Västerås stad som boendestödjare. Det är perfekt för mig, jag vill jobba med människor och jag kan bidra direkt med att hjälpa och känna att jag gör något bra, säger David Engström.  

Avslutningsvis återvänder vi till fotbollen och några av dina fotbollsminnen.

Roligaste framgången:

– Det var under hösten 2015. Läget var prekärt för IFK Värnamo som riskerade att åka ur. Jag hade precis fått förtroende att spela och jag kunde bidra med bra spel och några viktiga mål som gjorde att vi räddade kontraktet. De är ett fint minne.  

Bästa och värsta upplevelsen på en fotbollsplan:

– Bästa är min debut i ÖIS när vi inleder säsongen på bortaplan mot Varberg. Jag gör säsongens första mål och tar en löpning diagonalt över hela planen för att fira med de ditresta supportrarna. Jag minns den där löpningen över planen – passionen och euforin som jag kände där och då.

– Värsta är helt klart när ÖIS spelade derby mot GAIS med 14 000 på läktarna. ÖIS hade inte vunnit på länge mot GAIS i ett derby. Men i den här matchen leder vi med 4-2 med några minuter kvar. Vi lyckades tappa till 4-4, varav kvitteringsbollen slogs in i sista minuten. Jag ville falla genom jorden.  

Bästa tränaren:

– Om man som jag varit runt i landet och spelat har man fått möjligheten att jobba med många människor och tränare. Som alltid kan man se olika goda egenskaper i alla tränare och deras filosofier. Men om jag ska välja en så säger jag Thomas Askebrand. Jag gillar hans sätt att jobba med grupper och individer. Han har goda sociala egenskaper och vet hur han ska ta hand om sina spelare.

Från VSK Fotbolls sida återstår då att tacka David Engström för hans tid i klubben och alla de fina prestationer han utfört i den Grönvita matchtröjan.

Tack för allt David och stort lycka till med nästa fas i livet.

Sista ordet får David:

”Avslutningsvis skulle jag vilja passa på att tacka alla härliga människor som jag mött under min karriär. Ett extra stort tack till min familj för allt stöd.”