David Engström är borta resten av säsongen – ”Nu siktar jag på att göra en nystart nästa år”

Skador och konstiga sjukdomar har följt honom under säsongen.
Vi pratar om VSK-spelaren med maximal otur – David Engström.
– Jag mår fysiskt bra men jag får inte träna eller anstränga mig, det är en konstig känsla, säger David, när vi ringer upp honom på fredagseftermiddagen för att höra hur han mår.

David har drabbats av körtelfeber. Det är ett tillstånd som oftast orsakas av EBV-viruset som nästan alla har antikroppar mot, vilket tyder på genomgången infektion. Oftast får man viruset i barn- eller tonåren men man kan få det när som under livet. Vanligaste symptomet är feber och svullen hals, men andra symptom och komplikationer kan förekomma.

– I mitt fall var det så att jag fick kraftig feber efter hemmamatchen mot Sundsvall. Eftersom viruset kan finnas i kroppen länge utan att man vet om att man bär på viruset eller märker något tror jag att det var ansträngningen i den matchen som fick sjukdomen att bryta ut och att immunförsvaret då var försvagat som det blir av hård ansträngning.

– Ett symptom som en del får är påverkan på leverfunktionerna, det har jag fått och mina levervärden har inte varit bra. I början fick jag gå och kolla mina värden varje dag då min läkare var orolig. Värdena har gradvis blivit bättre och nu är de i praktiken normala igen.

Hur mår du nu?

– Det lustiga är att jag mår bra. Efter den första febertoppen har jag känt mig helt okej utan att uppleva att något är direkt fel på kroppen. Det är en konstig känsla att känna sig frisk men inte få göra det jag brukar göra, dvs träna.

Om du känner dig frisk – varför får du inte träna?

– Det handlar så klart om mina tidigare dåliga levervärden men även om de är bättre nu så finns en ökad risk att mjälten kan spricka när man har körtelfeber. Man måste undvika slag och stötar och till och med att spänna magen under ganska lång tid för att den risken ska försvinna – då kan man så klart inte träna fotboll eller egentligen något annat heller. Man får inte belasta kroppen alls faktiskt och jag är nu sjukskriven fram till 10:e december till att börja med. Då sker en utvärdering och det kan bli tal om ytterligare sjukskrivning efter det, det går inte att säga nu.

Du har verkligen maximal otur får man säga – hur tar du det att inte få göra det du älskar?

– Jag försöker hålla igång med promenader, det är den rörelse jag får göra. Längre fram hoppas jag kunna jogga lite. Psykologiskt försöker jag att inte tänka på fotbollen just nu, det finns ingen poäng med att göra det. Sen får jag säga att jag har tur som numera bor i Västerås och har mina nära och kära runtomkring mig, det hjälper mig mycket.

– Tur i oturen är också att jag och min partner köpt hus som jag nu kan fokusera på istället och även om jag kanske inte är så händig har jag ändå något konkret att tänka på varje dag.

– Men jag måste säga det, det är en konstig känsla att känna sig frisk och inte få träna alls. När man har en vanlig fotbollsskada på en kroppsdel kan man alltid träna andra delar av kroppen och se till att hålla igång på så sätt. Nu känner jag mig frisk men får absolut inte göra något ansträngande.

Klarar du av att följa (de väldigt spännande) matcherna?

– Jo, det gör jag – jag vill inte missa dem men det är jättejobbigt att uppleva att jag inte kan vara med och bidra till laget – det är riktigt tufft för mig.

Den här säsongen är förlorad för din del – jag antar att du nu blir extra peppad på nästa år?

– Så är det. Det känns som att när jag väl är tillbaka kommer det bli en nystart i fotbollen för min del. Den här säsongen har varit väldigt märklig och den vill jag bara lägga bakom mig, säger David avslutningsvis.

Vi håller kontakten med David och uppdaterar längre fram hur hans tillfrisknande fortskrider.