Daniel Ask briljerade – när Grönvitt imponerade: ”En av de bästa förstamatcher jag spelat”

VSK Fotboll vann årets första match – och Daniel Ask briljerade. Nu berättar han om segern, nya rollen, hösten och truppbygget. ”Jag tycker att det ser riktigt bra ut”, säger mittfältaren i en stor intervju.

VSK Fotboll vann försäongspremiären mot IFK Norrköping på Platinumcars Arena med 2–0. Daniel Ask fick mycket beröm efter sin nya roll som så kallad sexa på mittfältet: ”Jag ser mig själv som offensiv spelare. Jag behöver inte vara högst upp i banan. Men någonstans på mitten spelar jag helst”, säger 24-åringen inför lördagens match mot Brommapojkarna på Iver Arena.

VSK Fotbolls herrlag har inlett försäsongerna 2022 och 2023 på Platinumcars Arena i Norrköping men i år var scenförändringen stor jämfört med förra årets fyramålsförlust mot samma klubb.

Det blev 2–0 till Grönvitt.

Och en hel del applåder.

– Jag tycker att det var en av de bästa förstamatcher jag har spelat. Vi tog vid där vi avslutade förra säsongen. Sedan genomförde vi det vi har tränat på under januari. Jag tror också att det fanns ett stort sug att komma tillbaka efter uppehållet, säger Daniel Ask till klubbmedia.

IFK Norrköpings tränare Glen Riddersholm räknade med att möta en fembackslinje men VSK styrde spelet och efter matchen gav han de grönvita beröm för ”ett mycket bra passningsspel”.

En förklaring var att Grönvitts manager Kalle Karlsson och assisterande tränare Alexander Rubin placerade Daniel Ask som så kallad sexa när Pedro Ribeiro och Martin Gamboš inte var tillgängliga för startelvan.

Hur ser du på allt beröm?
– Det är roligt och det var spännande att spela på den positionen. Jag har gjort det tidigare i karriären – bland annat i Värnamo. Man får ha lite mer boll i den rollen.

2022 flyttades Daniel Ask runt och var ”tia”, ”åtta” och wingback men nu väntar sannolikt fler tester som ”sexa”.

Tack vare bolltryggheten anses Grönvitt få ytterligare en dimension i anfallsspelet.

– Jag ser mig själv som offensiv spelare. Jag behöver inte vara högst upp i banan. Men någonstans på mitten spelar jag helst, säger Daniel Ask.

Grönvitt signerade efter förra säsongen nya avtal med i tur och ordning Pedro Ribeiro, Herman Magnusson, Simon Gefvert och Martin Gamboš.

Daniel Ask understryker att förlängningarna har stor betydelse inför 2023.

– Nu har vi kvar stommen och kan bygga vidare på den fina hösten. Det gör att vi slipper börja om från noll. Det är säkert en orsak till att spelet satt så bra redan mot Norrköping.

Sedan årsskiftet har VSK Fotboll adderat mittbacken Umit Aras, yttermittfältaren och forwarden Jaheem Burke, och Jabir Abdihakim Ali som är tänkt som ersättare för seriens skyttekung Viktor Granath.

– Viktor Granath öste in mål men Jabir Abdihakim Ali är vass i straffområdet och gjorde många mål i Sandviken. Jaheem Burke bidrar med snabbhet och spets och Umit Aras är ett annat starkt nyförvärv. Samtidigt har Miguel Sandberg varit väldigt bra på träningarna och satte båda målen mot Norrköping. David Burubwa har spetsen med sina dribblingar och sin snabbhet. Jag hoppas att också de yngre spelarna blommar ut nu när det har fått ett år till, säger Daniel Ask.

Brommapojkarna vann båda matcherna mot Grönvitt förra året  – på Grimsta i Stockholm och på Iver Arena.

Lördag eftermiddag (15.00) kommer nya allsvenska laget till Västerås.

– BP blir en bra värdemätare. Vi lyckades inte knäcka dem i fjol. De är duktiga på att spela nerifrån och har bra kombinationer. Men vi har utvecklats som lag så det blir spännande att se hur vi står oss.

Om drygt veckor (18 februari) väntar nästa allsvenska lag när VSK Fotboll utmanar AIK i första gruppspelsomgången i Svenska cupen på Tele 2 Arena i Stockholm.

– Det är klart att man har börjat att tänka på AIK-matchen. Det ska bli väldigt kul att spela på Tele 2 inför mycket publik. AIK blir tuffa att möta men vi ska självklart ha inställningen att vinna, säger Daniel Ask.

VSK-mittfältarens fotbollskarriär började i knatteåldern hos Mesta mästarna Malmö FF och sedan har det blivit spel för IFK Osby, Östers IF, Landskrona Bois och IFK Värnamo.

Anledningen till klubbvalen var bland annat före detta landslagsankaret och tränarprofilen Jonas Thern

– Jag kom till Osby tack vare Jonas Therns akademi och följde sedan med honom.

Flera års skadeproblem innebar att karriären startade om i LB07 i Malmö 2020 innan Skövde AIK värvade 24-åringen inför 2021.

Redan efter ett år blev det Västerås och VSK.

– Det är alltid en omställning att komma till en ny stad. För oss är det ganska långt till familj och vänner men jag och min sambo trivs väldigt bra i Västerås och har nära till Mälaren. Det är alltid roligt att komma till träningarna och träffa de andra. Jag tycker att det känns väldigt lovande, säger Daniel Ask.

Herrlaget möter som sagt BP kl 15.00 idag på Iver Arena. Kom gärna ned och se matchen på plats – inträdet är gratis och vi har kiosken på sittplats öppen med ett begränsat utbud.

Om du inte kan vara på plats sänder VLT och Expressen matchen enligt nedan.

För att se sändningarna på vlt.se måste du vara prenumerant på Vestmanlands Läns Tidning. Är du inte kund ännu blir du det enkelt genom att följa den här länken. Har du redan en aktiv prenumeration kan du logga in här och att få tillgång till allt material på vlt.se.

Alla sändningar kommer att finnas kvar på vlt.se/livesport och finnas tillgängliga som repriser i efterhand.

Matchen sänds även på Expressen med det nya livesportpaketet Premium Max.