Brons till VSK – i jättecupen: ”Kan mäta sig på hög internationell nivå”

VSK Fotbolls 16-årslag imponerade i Gothia cup och tog brons. Här får spelarna sina medaljer på Gamla Ullevi i Göteborg. På söndag uppmärksammas laget på Hitachi Energy Arena i Västerås.

VSK Fotboll gjorde en historisk prestation i Gothia cup. På söndag hyllas spelarna på Hitachi Energy Arena. ”Tjejerna är värda all uppskattning”, säger tränaren Eric Messing.

VSK Fotboll har genom åren haft fina sportsliga framgångar i Gothia cup men F16-lagets framfart i världens största ungdomsturnering är den hittills främsta på flicksidan.

Det blev brons – och prisutdelning på Gamla Ullevi.

– Vi visste på förhand att vi hade ett lag som hade förutsättningar att avancera långt eftersom flera spelare tillhör landslag och länslag, säger Eric Messing till klubbmedia.

VSK Fotboll nådde semifinalen i världens största ungdomsturnering Gothia cup. På väg dit blev det bland annat 3–0 mot Älvsjö AIK för Joy Botchey och de andra spelarna i Grönvitt.

Grönvitt hade målskillnaden 19–0 efter de tre gruppspelsmatcherna, 16-delsfinalen, åttondelsfinalen och kvartsfinalen.

Laget imponerade alltså defensivt och offensivt.

– Backlinjen var relativt nykomponerad och gjorde det extremt bra. 19 mål på sex matcher visar att vi inte precis sparade på krutet.

LÄS OCKSÅ: Marschen mot Allsvenskan: VSK – Gefle IF 30/7 15.00. Här är allt du behöver veta

Spelschemat var tufft i slutspelet – med tre matcher samma dag.

Dessutom blev Filippa Berntsen och Ester Sjöstrand skadade.

– Skadeproblematiken kom ifatt oss och fick inte möjlighet att rotera som vi hade planerat för. Annars tror jag faktiskt att vi hade kunnat gå hela vägen i Gothia cup. Det är klart att det var ledsna miner dagarna efter semifinalförlusten men vi blev faktiskt främsta nordiska lag och det ska tjejerna förstås med sig, säger Eric Messing som coachade laget ihop med Håkan Sjöstrand, Patrik Myhrman och Dennis Botchey.

Grönvitts talangfulla 16-årslag blev bronsmedaljör i Gothia cup. Nelly Pettersson nådde högst i 1–0-segern mot norska Lilleström.

Håkan Sjöstrand påpekar för klubbmedia att det så framgångsrika laget byggts upp över tid.

– Det är fantastiskt att tjejerna kan mäta sig på hög nationell och internationell nivå. Nu är det viktigt att klubben vårdar och ger de här spelarna bra förutsättningar att utvecklas vidare eftersom det är ett lag att bygga framtiden på.

VSK Fotbolls herrlag tar på söndag 30 juli emot Gefle IF i Superettan och då presenteras truppen i pausen mellan första och andra halvlek.

– Jätteroligt att tjejerna uppmärksammas inför förhoppningsvis storpublik mot Gefle, säger Håkan Sjöstrand på telefon från Nya Zealand där han i egenskap av generalsekreterare för Svenska fotbollförbundet följer VM.

FOTNOT. Grönvitts F16-lag föll i semifinalen mot kanadensiska AS Laval med 0–2.

Klicka här – för att köpa Höstkortet till herrlagets matcher i Superettan och damlagets matcher i division 2.

Klicka här – för att köpa biljetter till VSK Fotboll–Gefle IF, söndag 30 juli, 15.00.