Årets bilder från Superettan

Varje år tas det tiotusentals bilder av vår Fotograf Åke Hedvall på herrlagets matcher. Vi har valt ut några som vi tycker har något extra, utan att ha några särskilda kriterier för hur de plockas fram. Vi skriver en kort kommentar runt bilderna.

En av årets första bilder – den här kommer med för att vi alla som såg den här matchen på plats insåg att det är här man vill vara – i det allsvenska finrummet med de klassiska lagen på de stora arenorna. Få av oss trodde väl att det skulle bli just så efter årets säsong – men ibland blir ens önskan sann.
Det finns många bilder i arkivet där ”Freddy” hoppar orimligt mycket högre än någon annan spelare i nickduellerna. Vi tog den här från Varberg borta i Svenska cupen.
Laget drabbades av totalt tre utvisningar under seriespelet. Två av utvisningarna drabbade spelare, en ledarteamet. Här får målvaktstränaren Johannes Petersson syna det röda kortet och fick sen följa resten av tillställningen från läktaren i bortamatchen mot Helsingborg.
En ny supportergrupp med en ”psykoko” som logga och med det episka namnet ”Småbrukarna” fanns representerade på hemmastå under säsongen.
Världens mest ensamma jobb. Ibland blev det säkert lite ensamt för Anton under vissa av årets matcher, när resten av laget fått för sig att man skulle tokanfalla. Ofta skedde det under den första kvarten i andra halvlek. Anton visade sin klass och var trots sysslolöshet i långa stunder alltid med när det väl blev farligt. Titeln Årets målvakt i Superettan säger väl det mesta.
Förlåt säger Jabir – det var inte meningen att mosa dig. Endast en fot återstod av motståndaren.
Full fart på hemmastå – hela säsongen. Supporterstödet har växt lavinartat under året med en Grand Final i hemmamatchen mot Gais, där ett absolut fullsatt hemmastå (2 240 personer) gungade när VSK målade x2 i andra halvlek.
Herman Magnusson hänger i luften och drar till på volley i hemmamatchen mot Gefle IF. Ni kommer väl ihåg vad som hände sen. Bollen räddades på mållinjen av en försvarare som dock tog bollen med handen. Straff blir blåst – sen räddar målvakten Daniel Asks skott. VSK vinner till slut med 1-0 efter ett nickmål i första halvlek av Patric Åslund.
Line-up i hemmamatchen mot Örebro. Spelarna är fokuserade – nervöst på läktaren. Säsongen var ung och nu gällde det att tvåla till ärkerivalerna – en förlust var inte ett alternativ. Allt slutade väl – ÖSK blev satta på plats med ett 3-0 resultat.
Om man inte spelar – då får man stå i klacken – det är sen gammalt!
Om man jobbar nära planen under matcherna får man både se och höra en hel del. Här är Simon Gefvert och Kalle Karlsson inte alls imponerade av domarens beslut.
Apropå fotografer. Säsongen såg en stigande trend av närvarande fotografer som var på plats för att följa VSK. I de sista omgångarna nådde det såna höjder att fotovästarna tog slut och ackrediteringsansvariga fick bli kreativa. Ni vet väl att västarna inte får ha samma färg som lagen eller som målvakterna. Det kan bli klurigt att få till ibland.
Två fantastiska trotjänare i deras sista match för klubben. Ord är överflödiga.
Det här blev ju riktigt fint. VSK Sports ordnade upp enorma flaggor på södra kortsidan i de sista hemmamatcherna. Bästa utsikten där i mobilkranen som behövdes för att få upp flaggorna.
Ibland får man helt enkelt göra det som krävs – som här när Jabir får dra av sig sina blodiga byxor och visa upp sig i kalsonger för några tusen människor.
Gais borta som av många beskrivs som årets bortamatch. Kassaskåpssäker 2-0 seger och många lyckliga supportrar på plats – här är några som är nöjda med kvällen på Gamla Ullevi.
Säsongens snyggaste huvudbonad.
Kreativiteten att visa sin kärlek till klubben är oändlig – här är årets snyggaste jeans!
Årets sista hemmamatch – men bara VSK marscherar in. ÖFK har begärt hos matchdelegaten att få ställa upp i en ”Honnörsvakt” för att hylla det uppflyttningsklara hemmalaget. En fin gest av bortalaget som uppskattas.
Vem har sagt att man måste ha något på överkroppen utomhus i november.
Kanske Åkes bästa bild den här säsongen – en jublande lagkapten som just gjort vad många skulle säga är årets mål i Superettan hemma mot Utsikten i seriefinalen. Ett vackert mål var det och en fin bild är det – ingen tvekan.
Budskapet på klackens tifo i säsongens sista match är tämligen tydligt och hyfsat svårt att misstolka. Tack för i år- vi syns i Allsvenskan 2024.