Anton Fagerström om superräddningarna och säsongen i stort

När Anton Fagerström skrev på för VSK inför säsongen var drömmen att få ”spela matcher som betyder något” och få vara med på resan mot Superettan. 

Inget lag i ettanfotbollens båda serier har släppt in färre mål än VSK och det är en stor anledning att laget nu har möjlighet att avgöra Norrettan i den 29:e spelomgången. Bakom VSK:s solida försvarsspel står målvakten Anton Fagerström. Efter en imponerande säsong med stabilt spel och ett flertal matchavgörande räddningar anses han av många vara seriens vassaste målvakt – något han visade prov på i söndagens drabbning mot Nyköpings BIS.

Vad säger du om matchen mot ”Bissarna”?

– En jättekul match med en massa folk på läktarna. Vi gjorde kanske inte vår bästa prestation men vi gjorde det som krävdes. Vi mötte ett bra lag som precis som vi fick jobba hårt för att hantera stundtals kraftig vind och en isig plan.

Hur var det att spela mot ditt gamla lag?

– Det är alltid speciellt att möta Nyköping. Jag känner ett gäng spelare där så det var kul att mötas och det kändes extra bra att vi fick revansch efter förlustmatchen senast. Men det var god stämning och jag fick några sms från spelare som gratulerade till vinsten och insatsen. 

Ja, du stod för några direkt matchavgörande räddningar. Berätta. 

– Nyköping hade en jäkla medvind i första halvlek som de försökte utnyttja. De skapade lägen med långskott och hörnor. Det var skönt att få göra räddningarna och hade varit tungt att gå till halvtidsvila om Nyköping hade satt sina chanser.

Ni har släppt in minst mål av alla lag i norra och södra serien, hur tänker du kring det?

– Det är klart att det är bra gjort av oss. Vi förvarar med hela laget och har en bra organisation i försvarsspelet. Vi och motståndarna vet att vi är svåra att göra mål på – och det ger hela laget självförtroende. Sen känns det såklart bra för mig som målvakt att inte släppa in så få mål som möjligt. För mig är 24 mål 24 för många (skratt).

Du beskrivs även utanför VSK-kretsar som seriens i särklass bästa målvakt. Vad betyder det för dig?

– Det är klart att det är jättekul att få den positiva responsen från våra supportrar, men vi fokuserar inte på matcher som redan har spelats. Det viktigaste är nästa match och att vi gör allt vi kan för att gå upp. 

Vad i ditt eget spel är du mest nöjd med i år?

– Att jag har haft en jämn och stabil nivå under hela säsongen och fått undvika stora misstag. Sen är det alltid kul och viktigt med matchavgörande räddningar, även om det viktigaste är att försvarsspelet över hela banan fungerar bra.

Du fyller 27 om en månad. Vilka personliga mål har du med din fotbollskarriär?

– Målet är först och främst att få spela Superettan med VSK och så småningom att spela i Allsvenskan. Jag hoppas jag får vara skadefri och kan spela minst tio år till.

Hur hanterar du och laget alla förväntningar som finns?

– För mig är det bara så jäkla kul att få komma hit till VSK och spela den här typen av matcher, matcher som betyder något. Jag och alla andra är taggade att gå ut på planen på söndag.

 

Foto: Lars Stegnell

Text: Andreas Dayan