Analysverktyget som ska utveckla bra fotbollsspel

Analyser av match och träning är en viktig del i arbetet med att utveckla VSK:s fotbollsspelare.
– Statistiken vi kan ta fram är kopplat till hur vi vill spela för att vinna fotbollsmatcher och utveckla fotbollsspelare, berättar Joel Bäckström, fotbollsanalytiker och tränare för P16 i VSK Fotboll.

För ungefär två år sedan implementerades analysverktyget Spiideo i både Allsvenskan och Superettan. Spiideo består av två kameror som täcker så gott som hela matchplanen och kan spela in sekvenser i både match- och träningssammanhang med möjlighet att se inspelningarna i realtid. De rörliga bilderna går att zooma in, ut, pausas, spela tillbaka eller göra utklipp.

Joel Bäckström är tränare i VSK Akademi för P16 och analytiker i VSK Fotboll. Arbetet med att analysera utifrån Spiideo är en naturlig del i hans arbete. Joel menar att det är ett viktigt verktyg som hjälper till att överbrygga steget mellan VSK Akademi och A-lag.


Joel Bäckström med VSK Akademi kollegan Markus Lindberg t.v.

– I VSK strävar vi hela tiden att bli bättre. Efter varje träning, varje match och att varje del i spelet ska utvecklas. Statistiken från Spiideo hjälper oss att jobba med just det, berättar Joel och fortsätter;
– Det handlar exempelvis om varifrån på planen våra avslut kommer ifrån, hur många gånger vi vinner bollen på motståndarnas planhalva och i vilken korridor äntrade den sista tredjedelen. Den här statistiken beskriver vad vi gjorde bra i matchen och det kan vi förmedla till lagen, för att öka spelförståelse och skapa fler målchanser i framtiden.

Svante Samuelsson, Sportchef på Svensk Elitfotboll berättar i en intervju om ligornas satsning på Spiideo:
– Känslan är att de nya analysmöjligheterna som vi erbjuder via Spiideos och Signalitys* gemensamma arbete är banbrytande. Vi har sedan tidigare en dialog med Svenska Fotbollförbundet om hur vi ska utveckla svensk fotboll och det här kan visa sig vara ett viktigt steg på vägen.

På individuell nivå får samtliga spelare i VSK P16, P17 och P19 ta del av filmer på sina egna prestationer som involverat boll från varje match. Det är enkelt att koma åt för spelarna som på egen hand, eller med hjälp av sina tränare, kan reflektera kring styrkor och svagheter i det man vill uppmuntra eller förändra till nästa träning eller match. 

– Analysarbetet kommer addera match efter match för att skapa en analys över hela säsongen, och över flera säsonger. Så förhoppningen är att vi ska ha en god uppfattning från respektive match men också från säsong till säsong och få bekräftelse på att vi skapar en verksamhet för att kunna utveckla framtidens elitfotbollsspelare, avslutar Joel.

Såhär ser analysverktyget Spiideo ut:

*Signality används inte i dagsläget i VSK Fotboll