”Allsvenskan är ett realistiskt mål”

Om sex år ska VSK:s damlag spela i allsvenskan. En kaxig målsättning? Nej, inte enligt sportsligt ansvarig för damlaget, Niclas Slagstedt: – Det är ett realistiskt mål. VSK är en klubb med stor potential, säger han.  

På söndag är det premiär i division 3, där VSK är nykomlingar. Du kommer väl till Iver Arena kl 17.30 och hejar fram tjejerna mot en topplacering? För serien är tänkt att vara en snabb språngbräda mot större mål och utmaningar. Förhoppningen är nämligen att VSK är en av de två klubbar som tar steget upp i division 2. 

– Det finns inget annat än att vi ska ta klivet upp. Det är alltid roligt att vinna serier, men det är underordnat ett avancemang.  Om vi går upp från division 3 i år är målsättningen att vinna tvåan nästa säsong, säger Niclas Slagstedt, sportsligt ansvarig för VSK:s damer. 

Om du är VSK-supporter bör du känna till namnet Niclas Slagstedt. I mitten av 90-talet var han en rivig yttermittfältare i ett lag med spelare som Peter Markstedt, Einar Brekkan, Anders ”Dojan” Nilsson och Fredrik Giesecke för att bara nämna några.

– Jag började som yttermittfältare, men blev forward några år. Tror faktiskt att jag gjorde flest säsonger som forward. Jag var en offensiv spelare i alla fall, minns Niclas Slagstedt.  

Sedan ett halvår tillbaka i sin kära klubb, efter en lång omväg där han jobbat länge med flick- och damfotboll i Västerås.

 – Jag har levt i damfotbollen i Västerås de senaste tjugo åren. Jag kommer närmast från BK30 där jag var ordförande i damsektionen de senaste åren. 

– Gradvis har det blivit tydligt för mig att i stadens andra klubbar med damfotboll är det bara de närmast sörjande, det vill säga föräldrarna till spelarna, som bryr om verksamheten och spelarna. Det är också de som ställer upp och jobbar ideellt. Att bygga en elitsatsning utifrån de förutsättningarna går inte.

Niclas Slagstedt menar att det bara är en klubb med VSK:s muskler som kan lyckas med en satsning mot allsvenskan.

–  Ja, jag tycker VSK Fotboll har andra förutsättningar. Vi är stadens lag i fotboll, det finns supportrar och andra som bryr sig om klubben och verksamheten. Sen, inte minst viktigt, har VSK en organisation som de senaste åren lärt sig vad elitfotboll innebär och vilka krav som ställs. 

– För att lyckas med någon form av elitsatsning är det helt nödvändigt att det finns människor i organisationen som förstår vad som krävs och som vet hur man ska göra med de hundratals saker som är unika i en elitverkande klubb, jämfört med all annan fotbollsverksamhet.

– Vi har så många talanger i västeråsfotbollen som måste se sig om på annat håll. Nu bör talangerna bli lockade av att få hänga med på en häftig resa. 

Den resan är tänkt att sluta med en allsvensk plats om ungefär sex år. Niclas Slagstedt är ändå tydlig med att VSK inte ska locka länets talanger för tidigt. 

– Nej, det är viktigt att målet för oss inte att värva de bästa ungdomarna för att spela i juniorlag – men när de är redo för A-lagsfotboll ska de komma till oss, säger han. I framtiden tror vi att det går att bygga elitlag med spelare från Västerås. Det är så vi vill ha det. Fansen ska känna igen spelarna, precis som det var förr på herrsidan.  

Kommer ni att behöva supportrar på läktarna?

– Såklart. Alltid! Det gör stor skillnad för våra spelare, men även för framtida rekryteringar. Många vill vara med på den häftiga grejen. Det är någonting som skiljer VSK från övriga klubbar. Supportrarna gör så att vi kan ha en långsiktig satsning.  

Du är även pappa till en grönvit spelare, Wilma Slagstedt. Hur känns det att se henne i VSK-dräkten?

– Det är så att man får en tår i ögat. Det är jättekul att hon vill fortsätta i de grönvita färgerna. Jag har följt flera av de här tjejerna sedan flickfotboll. Det är häftigt att se det grönvita laget när de ställer upp på plan.