Allsvenskan 2024 · Ny biljettstrategi · Försäljningsstart säsongskort

Med VSK Fotboll i Allsvenskan 2024 behöver sättet som biljetter prissätts och säljs göras om i grunden för att tackla den nya verkligheten. Nu är det arbetet gjort och kan presenteras.
– Intäkterna från våra matcharrangemang är väldigt viktiga för att vi ska klara av nästa års satsning. Vi har skapat ett flexibelt system som ger oss möjlighet att prissätta matcherna på ett sätt som speglar efterfrågan på biljetter, säger Patrik Lundstedt, klubbchef VSK Fotboll.

Vi tar hjälp av klubbchefen för att reda ut allt som händer på biljettsidan.

Patrik – vi börjar med att fråga runt säsongskorten – när släpps de?

– De släpps imorgon torsdag runt lunch – då kan alla gå in och köpa sitt säsongskort för nästa år.

Fantastiskt – hur kommer det att funka?

– Jag vill börja med att säga att ni som redan har säsongskort för i år och vill ha samma plats nästa år har fram till julafton på er att lösa ett nytt – sen tas reservationen bort. Ni får också ett särskilt mejl med instruktioner.

– Sen finns det ett antal nyheter runt säsongskorten för nästa år. Den första är att vi precis som samtliga allsvenska klubbar kommer ha en ungdomskategori som måste betala inträde. Här är åldersgränserna och kategorierna.

Barn 0-5, fri entré (på sittplats gäller att man sitter i vuxen persons knä under matchen – vill man ha en egen stol får man köpa en till ungdomspris – på ståplats går man in utan kostnad)
Ungdom 6-17 (till och med 17 år), betalar som ungdom
Vuxen 18-65, betalar som vuxen
Pensionär/studerande, betalar som pensionär

– Våra säsongskort speglar dessa kategorier. Nytt för nästa år är alltså att man kan köpa säsongskort för ungdom.

– En ytterligare nyhet är att vi har delat in sittplatsläktaren i olika sektioner och beroende på hur attraktiv en plats är så blir säsongskortet dyrare. De dyraste korten blir de som säljs på sektion C och de bästa platserna på sektion B och D. Säsongskorten som säljs på sektion A och E är klart billigare.

Hur mycket kommer de att kosta?

– Priserna får alla när vi släpper korten imorgon – men vi har haft några överväganden när vi satt priser på de olika platserna.

– Rent generellt har vi inflationssäkrat priserna. Det betyder att även om vi spelat kvar i Superettan nästa år hade priserna ökat med ca 7%. Sen har vi tänkt att vi vill ge människor val att göra, hur mycket pengar kan jag lägga på ett säsongskort? Korten på sittplats, sektion A och E, är bara marginellt dyrare än vad ett kort kostat den här säsongen, andra blir dyrare.

– Sammanfattningsvis kan man säga så här. Vi har tittat på hur andra klubbar i Allsvenskan prissätter sina säsongskort och sen tittat på de förutsättningar vi har. Våra priser ligger generellt på den undre halvan vad allsvenska klubbar tar för sina säsongskort.

Under säsongen har alla barn- och ungdomar gått in gratis på våra matcher – varför kan det inte vara så även nästa säsong?

– Det enkla svaret är att vi behöver dra in pengar på varenda åskådare som kommer till våra matcher. En annan aspekt är säkerhetsfrågan när vi inte vet förrän sent in på matchdag hur många som kommer. Med detta sagt vill vi så klart att så många som möjligt av alla ungdomar som varit på våra matcher i år ska komma tillbaka även nästa år. Vi har därför prissatt ungdomsbiljetter och säsongskort för ungdomar på hemmastå väldigt förmånligt.

– I praktiken låter vi alla andra betala några kronor mer för sin biljett/säsongskort så att vi kan ha ett riktigt bra pris för våra barn- och ungdomar. Vi kommer också under säsongen tillsammans med våra partners sikta på att skapa riktade kampanjer till barn och ungdomar.

Hur förmånligt kommer det att bli att köpa ett säsongskort jämfört med att köpa lösbiljetter?

– Det jag kan säga är att det kommer bli väldigt förmånligt, mycket mer så, jämfört med tidigare år.

Hur kan det komma sig?

– Det är tre saker som förklarar det. Vi kommer att införa tre olika matchkategorier för de allsvenska matcherna. Det innebär att på vissa matcher blir det dyrare biljettpriser än andra, de som har säsongskort berörs så klart inte av det. En annan sak är att vi kommer ta inträde för matcher i Svenska cupen samt träningsmatcher, vilket vi inte gjort tidigare – det berör inte heller säsongskortsinnehavare. Till sist ger säsongskort fritt inträde till våra dammatcher. Nästa säsong kommer vi ta inträde på dammatcherna.

– Jag kan bara uppmana alla att köpa säsongskort. Har man tänkt se många av VSKs hemmamatcher i Allsvenskan nästa år får man ett otroligt bra pris om man köper ett säsongskort.

Något mer du vill säga om säsongskorten?

– Ja, passa på att köp nu. Vi kan komma att höja priserna efter nyår utifrån hur våra kalkyler ser ut, inflation eller andra faktorer. Priserna som är nu kan förändras och det kan bli dyrare om vi behöver justera.  

Om vi hoppar över till biljetter – hur har ni tänkt runt prissättning där?

– Jag har nämnt att vi inför ett system med matchkategorier där priserna varierar beroende på vilket lag som kommer på besök. Prisökningen gäller för alla typer av biljetter, dock ökar priserna procentuellt mindre för barn- och ungdomsbiljetter på ståplats. Vill man slippa det här – köp säsongskort.

– På sittplats har vi ett enhetspris för biljetterna, oavsett vilken plats det är.

Hur kan det komma sig när ni har olika priser för säsongskorten beroende på plats men inte för lösbiljetterna?

– En sak är att inte krångla till det för mycket. Sen kommer vi ha få lösbiljetter till våra bästa platser att sälja då sektion C i mångt och mycket är bokad till partnerkort – SEFs platser, samt säsongskortsinnehavare. Ett annat skäl är att vi vill att folk som ska köpa lösbiljetter på vår sittplats gör det så tidigt som möjligt – vi belönar dem genom att kunna välja bra platser som inte är dyrare än de som är längre ut på kanterna.

Flera klubbar i Allsvenskan har vad man kallar dynamisk prissättning av sina biljetter. Det innebär oftast att biljetterna blir dyrare ju närmare matchstart man kommer. Är det något VSK tittar på?

– Ja det gör vi. Det vi sagt så här långt är att vi kommer att ha någon form av dynamisk prissättning på våra biljetter. Den här typen av prissättning ger förstås oss lite mer pengar men huvudpoängen är att få människor att köpa sina biljetter tidigt så att vi som arrangör kan planera för hur många som kommer och anpassa servicen utifrån behoven – det är omöjligt att få till om en majoritet köper sina biljetter på matchdagen.

Har ni satt pris på vad en lösbiljett på de olika sektionerna kommer att kosta nästa säsong?

– Ja, det har vi gjort – men vi avvaktar lite med att publicera dem tills vi har hunnit putsa på detaljerna. Det jag kan säga är att precis som för säsongskorten har vi valt en prisnivå som ligger på den undre halvan i Allsvenskan, jämfört med övriga.

Något du vill säga avslutningsvis?

– Ja, köp säsongskort – det är utan tvekan årets julklapp för många västeråsare och som sagt, otroligt prisvärt.