Alexander Rubin förlänger med VSK – sammanfattar våren och blickar framåt

Efter snart ett år på bänken i Grönvitt som assisterande tränare förlänger nu Alexander Rubin sitt kontrakt över 2023.

Här får vi höra honom berätta om tiden som gått och också en analys inför dagens match.

Grattis till förlängningen Alexander – hur känns det?

– Tack! Jag är självklart glad över det fortsatta förtroendet från klubbens sida. Det känns inspirerande att fortsätta bidra med det jag kan för att utveckla herrlaget i rätt riktning.

Var det några tveksamheter att skriva på?

– Nej, absolut inte. Jag trivs bra med teamet som jobbar runt herrlaget och är högst motiverad till det fortsatta arbetet framöver.

Om du får säga några ord om ditt första år som assisterande i VSK – vad vill du säga då?

– Till att börja med en nyttig erfarenhet att i somras hoppa in mitt under brinnande säsong och säkra kontraktet. Detta trots ett prekärt läge i tabellen och en relativt stor spelaromsättning att hantera, som innebar att vi till stora delar fick bygga ett nytt lag.

– Vårsäsongen har olika intryck. Dels glädje över höjden i de prestationer vi stått för i flertalet matcher, men också besvikelse över utgången på vissa matcher. Men så är tränaryrket, det gäller att dra lärdom och göra saker ännu bättre framöver. 

– Sammantaget ett utvecklande år, där jag känt stor glädje över att gå till jobbet varje dag för att driva på och bidra till lagets arbete.

Om vi ska ge oss in på att prata om vårsäsongen – vad finns att säga där tycker du?

– Till att börja med kan vi konstatera att vi börjar serien för svagt med 1 poäng på de tre inledande matcherna. Vårt spelsätt blev där utmanat på olika sätt och vi nådde inte tillräckligt bra prestationer.

– Utifrån det fick vi jobba vidare för att göra vårt spel än mer vägvinnande och därefter har vi i flertalet matcher haft långa perioder där vi presterat på väldigt bra nivå, vilket i sig är glädjande.

– Sen är vi självklart missnöjda med att vi förlorat poäng i slutskedet i tre av matcherna, vilket tyvärr påverkat vår totala poängskörd.

Hur har ni ändrat i spelet utifrån hur motståndarna läst vårt spel och utfallet av vår spelidé?

– Varje match har sina utmaningar och vi som tränarteam jobbar vi varje vecka med att utveckla lagets spel. Det är en ständigt pågående process, ibland är den bästa vägen framåt att göra vissa konkreta förändringar. 

– I början av serien så hade vi till exempel en för stor andel av långa anfall, där vi förvisso skickligt kontrollerade spelet på motståndarens planhalva, men vi skapade inte tillräckliga målchanser. Sen dess har vi successivt lyckats bli mer flexibla genom att vid rätt lägen variera med ett mer direkt anfallsspel, vilket givit oss fler och bättre målchanser.

–  Utfallet av vårt höga försvarsspel har till stor del varit bra, vi har snarare korrigerat saker i vårt låga försvarsspel, det vill säga i och runt det egna straffområdet.

Om vi tittar på spelare under våren – är det någon som överraskat dig med vad de presterat?

– Det går inte att komma ifrån Max Larsson och hans härliga framfart. Jag har ju tränat honom tidigare i akademin och hade en bra bild av hans stora potential. Men att det skulle gå så pass fort för honom att gå från spel i en P19-serie till att starta och prestera i Superettan var en positiv överraskning även för mig. 

Någon annan spelare värd att lyfta fram för sina prestationer?

– Då tänker jag direkt på Simon Johansson som jag tycker har varit riktigt bra i flertalet matcher. Han har som lagkapten verkligen visat vägen med sitt spel och hittat rätt i en mer framskjuten roll på planen.

Vad ger du vårsäsongen för slutgiltigt betyg?

– Alltid utmanande med betygsättningar då det är en fråga om vad man har för utgångspunkt i sina förväntningar. Sett till hur våra matcher sett ut så saknar vi några poäng i vår totala poängskörd, men vi har å andra sidan stått för prestationer som i stora delar varit väldigt bra och som troligtvis kommer leda till ett bättre poängsnitt framöver. Så jag ger oss godkänt, varken mer eller mindre.

Nu blickar vi framåt mot höstsäsongens tjugo kommande matcher. Vi börjar dock med att prata lite om träningsmatchen mot Sirius i veckan där hela truppen luftades. Vad tar du med dig från den matchen – vad är du nöjd med?

– Jag tar främst med mig att vi fick speltid på 21 spelare, vilket var det viktigaste med den här matchen. Självklart bra att vi står för en stabil insats och vinner, även kul att Alex Lindelöv fick göra sitt första mål för herrlaget. Några större växlar än så drar vi inte.

En av de spelare som fick speltid när ni luftade truppen var Alex Douglas. Vi har inte sett honom mer än några minuter i seriespelet under våren. I den här matchen visade han verkligen framfötterna den halvlek han spelade.

– Ja, det var en glädjande insats. Douglas värvades in sent och har utöver de korta inhoppen för oss även gjort några matcher i div 2 med IFK Eskilstuna.

– Men han har jobbat på bra under våren med de utvecklingspunkter vi satt upp tillsammans med honom och jag tycker hans insats mot Sirius är ett kvitto på att han är på rätt väg i sin utveckling.

Hur ser ni i tränarteamet på hösten och utmaningen att se till att vinna fler matcher – givet spelövertag laget visat upp under många av vårens matcher?

– Det blir ofta lätt att titta på vad som inte varit tillräckligt bra, men till att börja med så är det lika viktigt att vi klarar av att behålla och utveckla de saker vi redan gör bra. Det är grunden för våra prestationer och det som gjort av vi ofta haft det spelövertag som du refererar till.

– Sen kommer vi självklart göra allt vi kan för att på ett bättre sätt hantera slutminuter och slutsekvenser av matcher när vi är i ledning. Poängtapp i slutet av matcher sker för lag på alla nivåer runt om i fotbollsvärlden och statistiskt oftare för lag på nedre halvan av tabellen, men vår andel har varit för hög och det måste förbättras framöver.

– Vi har bra ledare på planen, men vi vill att ännu fler kliver fram i de mest kritiska lägena av en match och ser till att vi fullföljer det vi ska göra för att skapa störst chans för att vinna matchen.

Idag är det så återstart av serien och match mot Skövde AIK. De är en ny bekantskap för oss i seriesammanhang. Vad är att vänta och vad finns att säga om hur de har presterat under våren?

– De har hittills gjort en stark prestation som nykomlingar, endast två förluster hittills och en femteplats i tabellen.

– De har en välorganiserad defensiv som har visat sig vara svårforcerad. Deras anfallsspel kretsar mycket kring deras fasta situationer, rent statistiskt så är de bäst i serien hittills på att skapa målchanser från fasta.

– Samtidigt är de det lag som har minst konstruktivt anfallsspel i serien från öppet spel, men det finns många sätt att vinna fotbollsmatcher på och de har hittills fått bra utdelning på sitt sätt att spela.

Hur ska vi slå dem?

– Vi behöver prestera klart bättre än vad vi gjort på naturgräs hittills i år. Matchen kommer ha en extra fysisk karaktär och det är vi förberedda på.

– Sen bygger ofta en seger på hur vi klarar av att göra det vi är som det vi är bra på. Så kan vi rent prestationsmässigt ta vid där vi avslutade våren i vårt anfallsspel och samtidigt vara välorganiserade på deras fasta situationer, så kommer vi ha goda förutsättningar att vinna matchen, säger Alexander avslutningsvis.