Akademins P19-lag spelar för seriesegern

Efter en skakig start i serien lyckades Akademins P19-lag ta sig samman, nu leder de serien och har chansen att säkra seriesegern på lördag när de möter serietvåan Enskede.
– Målet har varit att vinna serien då segraren får spela i Superettan för P19-lag, en serie som startar nästa säsong för första gången, säger Oscar Norrby, huvudtränare för VSK:s P19-lag.

Vi tog och hörde efter med Oscar om förutsättningarna

Oscar – matcher i början av november – tar serien aldrig slut?

– Haha ja man kan nästan undra, men vi gillar läget, blir såklart lätt att motivera sig med det läget vi skaffat oss. Det har varit ett speciellt år för oss alla med uppskjuten seriestart och anpassningar till Covid-restriktioner.

Berätta om säsongen – var har varit bra och vilka har utmaningarna varit?

– Som jag sa så har Covid-restriktionerna gjort att serien inte drog igång förrän i somras och vi kommer spela vår sista match den 20:e november. Det är såklart speciellt, säsongen blir rekordlång för oss ledare och killarna. Sen var uppladdningen till serien annorlunda då vi inte fick spela träningsmatcher mot andra lag. Vi löste det ändå ganska bra genom att ta hjälp av varandra inom akademin, så vi tyckte väl att vi kom relativt väl förberedda till seriestart.

– Sen blev det ändå lite skakigt i början av serien när vi började med att spela oavgjort i premiären och sen förlora även nästa match, hemmapremiären. Det var uppenbarligen inte enligt plan. Vårt mål har hela tiden varit att vinna serien och med en sån start blev det såklart uppförsbacke. Men vi jobbade på och har verkligen levt enligt klyschan ”en match i taget”, försöka bli lite bättre varje vecka, och faktum är att vi sedan dess vunnit 17 raka matcher, inklusive matcherna i distriktsmästerskapet för herrar där vi representerade klubben.

– Överlag är jag nöjd med säsongen – helhetsbetyget är med klart godkänt tycker jag vi kan sammanfatta det hela med.

Akademiverksamhet handlar om att utveckla spelare – hur tycker du utvecklingen sett ut i laget under året?

– Det är häftigt att se hur många av spelarna som verkligen har tagit sig vidare i sin utveckling. Alla har individuella utvecklingsplaner och jag kan bocka av hos många av spelarna hur de nått sina utvecklingsmål. Det är vi stolta över, verksamheten är ju till för att leverera spelare till A-laget och elitfotbollen och det är många som provat på A-lagsmiljön under året, flera har varit i A-lagsträning på veckobasis.

På lördag har ni chans att spela hem seriesegern på hemmaplan – berätta.

– Vi har skaffat oss den härliga sitsen att om vi vinner mot Enskede på lördag så blir vi klara som seriesegrare eftersom just Enskede då är för långt bakom. Jag är jätteglad och imponerad över hur vi lyckats reda ut vår tuffa start och ge oss själva den här möjligheten. Vi vann serien i fjol också men förlorade då knappt i kvalet, så vi hoppas ha tagit lärdom av den upplevelsen!

Vilka konsekvenser ger en serieseger?

– Om vi vinner serien är vi direktkvalificerade till den nya Superettan som startar nästa säsong. Det innebär att seriestrukturen liknar den på herrsidan med en allsvensk serie, två superettaserier och sen regionala Div1-serier (som vi spelar i nu). Konkret innebär det att vi kommer få möta bättre motstånd oftare och skapa en ännu mer stimulerande utvecklingsmiljö för spelarna. Det är viktigt för oss att nå Superettan eftersom steget från P19 till A-laget är stort och behöver bryggas över för att akademispelarna ska ha en lättare resa in i elitfotbollen.

Avslutningsvis – hur ser åldersstrukturen ut i dagens P19-lag – vad händer till nästa säsong?

– Det är faktiskt inte så många som försvinner, knappt någon faller för åldersstrecket – vi har haft ett ungt P19-lag i år där vissa spelare bara är 16 år, säger Oscar avslutningsvis.

– Sen hoppas jag att det kommer ner lite grönvita fans och stöttar oss på lördag, grabbarna har verkligen gjort sig förtjänta av lite uppmärksamhet. Perfekt att först heja på herrarna och sen direkt ta sig ner till Iver för vår match, 17.00 matchstart!