Läs mer..." />

Akademichef Herman Ottosson om ungdomsverksamheten

VSK Fotbolls akademichef berättar ingående om sin roll, hur ungdomsverksamheten bedrivs och vad man har för mål – ”Vår vision är att bli nordens bästa akademi”

Vad innebär det att vara akademichef?

– Det innebär att vara övergripande ansvarig för akademiverksamheten. Att sätta strukturer och riktlinjer för hur vi ska jobba och sen följa upp det. Några av mina ansvarsområden är att coacha tränare, scouta spelare och vara ansvarig för certifieringen av vår verksamhet. Vi blir certifierade och bedömda varje år av Svensk Elitfotboll baserat på hur vår akademi ser ut.

Vid vilken ålder påbörjas akademin?

– Akademin startar vid 15 års ålder. Vi har totalt fyra lag: P15, P16, P17 och P19. Nytt för 2020 är att vi inte har något U-21 lag som fungerar som reservlag till A-laget. U-21 laget låg dock under A-lagets paraply där våra akademispelare har fyllt ut laget baserat på hur många spelare som behöver matchtid från A-laget. 2020 har man valt att inte ha ett U21-lag, ett av argumenten är ekonomi och ett annat är överbelastning på spelarna.

Vad är syftet med VSK Fotbolls akademi? Vad vill ni få ut av verksamheten?

– En stor del av vår verksamhet går ut på att ge ungdomarna verktyg för framtiden. Det är väldigt få spelare som når elitfotbollen, därför lägger vi stor vikt vid att fostra människor. Det är inte bara vi som gör det, zoomar man ut och tittar på hela idrottsrörelsen i Sverige så ligger ett stort fokus på just detta. Att få ungdomar att förstå hur man förhåller sig i en grupp, lära sig att komma i tid, att ha en plan för sig själv att försöka utveckla saker på och vid sidan om fotbollsplanen och så vidare. Sköter du inte dessa bitar nu i tonåren så kommer du ha svårt att behålla ett jobb i framtiden.

Vad ni få ut av verksamheten från ett fotbollsperspektiv?

– Från ett fotbollsperspektiv vill vi utbilda taktiskt flexibla fotbollsspelare. Det innebär att våra spelare ska kunna spela mot olika typer av motstånd men även att dem ska kunna spela i olika typer av formationer. För att ge ett exempel ska en forward vara kapabel att spela tillsammans med två andra forwards, en annan forward och även själv. Anledningen till det är för att spelarna ska vara redo när de får möjligheten att spela eller träna med A-laget. Historiskt har VSK Fotbolls A-lag bytt tränare vartannat år, för att vi ska få kontinuitet i vår utbildning så jobbar vi hellre med att utbilda taktiskt flexibla spelare än att utgå ifrån hur A-laget jobbar. Våra spelare ska testa på olika scenarion under sin tid i akademin helt enkelt.

Vad är visionen med VSK Fotbolls akademiverksamhet?

Vår vision är att bli nordens bästa akademi. En vision definieras som ett högt uppsatt mål som kan vara lite orealistiskt, vi strävar högt och vi jobbar hela tiden för att bli bättre. Skulle vi ha ett lägre uppsatt mål finns en risk att vi inte skulle jobba lika hårt som vi gör när vi har nordens bästa akademi som mål.

Vi har även resultatmål som är mer konkretiserade kopplat till visionen och den handlar om att spelarna i vår akademi ska debutera i A-lagets verksamhet.

Finns det någon flickakademi?

– Inte i dagsläget, våra äldsta tjejer är födda 2009. Ambitionen från föreningens sida är att spegla pojkverksamheten i framtiden. På söndag drar vi igång något som kallas flickakademi, den akademin är snarare en verksamhet där vi erbjuder extraträning till spelare som ligger långt fram i sin utveckling i Västerås, det är inte ett eget lag utan det är tjejer från olika föreningar som ska träna tillsammans en dag i veckan.

Vad är unikt för VSK:s akademi kontra andra akademier runt om i Sverige?

– Där skulle jag vilja lyfta fram våra tränarmöten. Vi träffas alla tränare, från P12 till P19, en gång i veckan för att ge tips till varandra. Det är varierande teman, alltifrån kultur till metodik och hur vi skapar starka team. Efter mötena tillämpar respektive tränare detta till sin verksamhet. Utan att veta så tror jag vi är ganska unika kring att göra den saken, möten som är väldigt givande för alla.

Hela akademin var på träningsläger i Danmark i helgen, berätta om det?

– I början på säsongen har vi ett önskemål att under några dagar få leva som proffs. Till vardags går spelarna i skolan och tränar med oss kvällstid. På träningsläger likt detta har tränarna tillgång till spelarna dygnet runt. I den miljön får vi möjligheten att ge spelarna en känsla av vad som krävs som elitfotbollsspelare. Hur man tar hand om sig själv vid dubbelpass för att orka, hur det är att leva med andra och så vidare. Vi får även möjlighet att arbeta med individuella samtal och med gruppens utveckling. Vi spelade även matcher mot danska lag för att få influenser från våra grannar i söder.

Hur känns det att en akademispelare som William Videhult gör bra ifrån sig i A-laget? Är det ett kvitto på att ni gör något bra?

– Självklart! Han och Viktor Steen har nått ett av våra resultatmål vilket är att ta sig in i A-truppen. Nästa steg på trappan för dem är att bli startspelare. Deras hårda jobb har gjort att dörren till A-lagets omklädningsrum har öppnat sig, nu är det upp till dem att faktiskt ta chansen som inte många spelare får. Det är lätt hänt att unga spelare slår sig för bröstet och tänker ”yes! nu är jag i Superettan”. Det är nu det hårda jobbet börjar för att ta en startplats i laget.

Framöver kommer det komma ett ”ungdomssvep” kontinuerligt på hemsidan som uppdaterar om läget kring akademiverksamheten.

VSK Fotboll