15:e målet av Granath – men Grönvitt fick nöja sig med en poäng: ”Inte lika bra i andra halvlek”

VSK Fotboll hade ledningen länge mot Örgryte IS på Iver Arena. Men formstarka göteborgarna ordnade 1–1 – tio minuter från slutet. ”Vi tappade tyvärr initiativet”, säger målvakten Anton Fagerström.

VSK Fotboll gjorde en stark första halvlek på Iver Arena och ledde i paus efter Viktor Granaths mål men Grönvitt och Anton Fagerström tvingades till slut att kapitulera och det blev kryss mot Örgryte inför säsongens största publik.

ÖIS och VSK Fotboll delade på poängen på Gamla Ullevi i Göteborg i slutet av juli och det blev alltså samma siffror i dag i gratismatchen på Iver Arena i Västerås.

Grönvitt såg dock länge ut att vinna.

– Jag tycker att vi börjar matchen bäst och kontrollerar den i första halvlek. Vi har ett bra anfallsspel men får kanske inte till så många lägen, säger Anton Fagerström till klubbmedia.

Simon Johansson och Olle Edlund hade två av de hetaste möjligheterna.

– Men sett till bollinnehavet borde nog vi ha skapat mer

Samtidigt tvingades VSK Fotbolls keeper till några smått osannolika räddningar innan paus.

Isak Dahlqvist hade vassaste möjligheten men Anton Fagerström lyckades tippa bollen utanför och även nyförvärvet Viktor Lundberg misslyckades att få in bollen från nära håll.

– Jag gjorde väl någon svettig räddning men det är mitt jobb, säger Anton Fagerström.

Ledningsmålet för Grönvitt kom när Viktor Granath nickade in 1–0 i 27:e minuten – efter ett vackert anfall som startade hos Anton Fagerström och avslutades av Simon Gefverts utmärkta leverans in i boxen och straffpunkten.

Därmed är 28.åringen uppe i 15 mål sin första säsong i Superettan.

– Det är fint mål och det är skönt att gå in i pausen med 1–0.

Örgryte var topptippade innan säsongen och har en imponerande svit sedan sommaruppehållet.

Grönvitt trycktes tillbaka på egen planhalva och pressen ökade efter ÖIS trippelbyte.

– Vi är tyvärr inte i närheten av att vara lika bra i andra halvlek. Vi ger bort bollen för lätt och kommer inte upp i nivå i vårt anfallsspel. De får trycka ned oss och vi blir för låga och till slut kommer deras 1–1, säger Anton Fagerström.

Vad beror det på att ni faller ned?

– Jag kan inte riktigt svara på det. Men man får inte glömma att vi möter en motståndare som gör det bra, säger Anton Fagerström som var chanslös på Erion Sadikus stenhårda och låga skott i vänstra hörnet efter att Grönvitt tappat positionerna efter ett inkast.

VSK Fotbolls herrlag åker till Östersund på fredag och möter dagen efter ÖFK på Jämtkraft Arena.

– Det är bara tre poäng som gäller men vi måste göra en bättre prestation då, säger Anton Fagerström.

Mer om matchen

• VSK Fotboll lockade säsongens hittills största publik (2 928) på Iver Arena. Samarbetspartner bjöd på entrén i årets gratismatch.
  • Klackarna och publiken på sittplatsläktaren skapade en hög ljudkuliss.
  • Glenn Braun på marknadsavdelningen intervjuades i pausen och tackade alla företag och även privatpersoner som har stöttat evenemanget, lyfte fram möjligheten att köpa in sig i VSK-flaggspelet och hyllade klubbens damlag som är nykomling i division 2 och leder serien.
  • Norske domaren Magnus Kolöy dömde på Iver Arena – som en del i ett nordiskt domarutbyte.
  • Alex Douglas var tillbaka efter hjärnskakningen mot Trelleborgs FF och spelade hela matchen.
  • Miguel Sandberg skadade axeln mot Landskrona Bois i mitten av juli och först nu var den unge anfallaren tillbaka.
  • Max Larsson ersatte Martin Gambos efter första halvlek men klev av skadad drygt 20 minuter senare och fick se upplösningen på kryckor.
  • Massor av barn och ungdomar ville ha autografer och ta selfies efteråt och alla grönvita spelare ställde upp.
  • Besökarna bjöds på en mängd aktiviteter på Iver Arena. Hoppborgen och maskoten Billie bi uppskattades mycket av barnen.

VSK Fotboll–Örgryte IS 1–1 (1–0)

Målen: 1–0 (27) Viktor Granath, 1–1 (80) Erion Sadiku.

Bollinnehav (procent): 49–51.
Hörnor: 1–6.

Målchanser: 4–9.

Skott på mål: 1–6.
Skott utanför mål: 3–3.

Varning, VSK: Viktor Granath. Trelleborg: –.

Domare: Magnus Kolöy, Norge.

Publik: 2 928 (på Iver Arena, Västerås).

Så spelade VSK Fotboll:

Målvakt: Anton Fagerström.

Backlinje: Alex Douglas, Theodore Rask, Pedro Ribeiro.

Mittfält: Daniel Ask, Martin Gambos (46), Herman Magnusson, Olle Edlund (63), Simon Gefvert,

Anfall: Simon Johansoson (89), Viktor Granath.

Ersättare: Max Larsson (in 46, ut 79), Michal Pawlik (63), Dusan Jacic (79), Miguel Sandberg (89), David Burubwa, Marcus Degerlund, Elis Wahl (målvakt).