VSK:s tränare i stor intervju – om heta avslutningen, rekordet, rivalen och starka stödet: ”Gjorde det tillsammans”

Kalle Karlsson har för andra säsongen i rad dirigerat VSK Fotboll till nytt kontrakt i Superettan. Här är tankarna om starka spurten, Viktor Granaths rekord, platsen före rivalen och enorma stödet. ”Jag vill tacka alla som har följt oss 2022”, säger Grönvitts tränare.

Kalle Karlsson tog över VSK Fotbolls herrlag i augusti 2021. Sedan dess har han två gånger dirigerat Grönvitt till nytt kontrakt i Superettan. 40 poäng i år är bästa utfallet sedan återkomsten i serien 2018.

VSK Fotboll säkrade fortsatt spel Superettan för drygt en vecka men lördagens avslutade seriematch mot AFC Eskilstuna på Iver Arena i Västerås var långt ifrån betydelselös trots att kontraktet var klart.

Grönvitt hade tvärtom mycket att spela för.

– Det var potentiellt mycket pengar på spel i sista omgången på grund av fördelningen av tv-pengar. Därför gick vi in med mindsetet att vi ville vinna och få en så bra tabellplacering som möjligt. Varje krona är viktig för klubben eftersom vi har ekonomiska utmaningar om vi ska kunna ta nästa steg. Det var därför jag pushade på så mycket från sidan och ville ha ett tredje mål så att vi kunde gå om AFC också, säger Kalle Karlsson till klubbmedia efter övertygande 2–0 mot det orange laget från andra sidan Mälaren.

Spelmässigt var det en VSK:s främsta prestationer 2022 och det fanns bud på ännu fler mål.

Daniel Ask prickade ribbans underkant – och Alex Douglas avslut vid 2–0 gick i stolpen.

– Vi gör en väldigt bra match. Skapar mycket målchanser i första halvlek och borde haft större ledning. Sedan gör ju Anton (Fagerström) ett par riktigt svettiga räddningar så seger med två mål var nog rättvist ändå även om vi hade två bollar i virket.

Simon Johansson gav Grönvitt övertaget redan i åttonde minuten och sedan nickade Viktor Granath in kvällens andra mål i inledningen av andra halvlek.

Därmed slog 28-åringen målrekord i Superettan med sin 24:e fullträff på 30 matcher varav 28 från start.

– Fantastiskt kul att Viktor Granath får bli historisk. Hans säsong 2022 kommer vi prata om i VSK-historien i decennier – precis på samma sätt som jag minns Stefan Bärlins superår 2004. Det kommer väl sjunka in för Viktor framöver hur stort det faktiskt är att bli rekordman. Hela laget ville att han skulle få göra det där målet och det det hade varit snöpligt om han hade gått av planen mållös när han hade så många chanser före paus, säger Kalle Karlsson.

Passningen kom ännu en gång från lagkaptenen Simon Johansson som gjorde sin kanske främsta säsong för Grönvitt.

– Det var passande att målet kom efter ett patenterat Simon Johansson-inlägg och att avslutet var så Viktor Granathskt som det bara går. Det var magiskt när hans nick flög in i krysset.

Viktor Granath hittade rätt 24 gånger i Superettan och slog därmed målrekordet i serien. Här har han precis nickat in 2–0 mot AFC Eskilstuna på Iver Arena i Västerås och skriver in sig i historieböckerna – något som lagkompisen Max Larsson vill att alla ska förstå.

Seger med tre måls differens mot AFC Eskilstuna hade fört upp VSK till en slutlig åttonde plats i tabellen men 40 poäng är bästa utfallet sedan återkomsten till näst högsta serien 2018.

Västerås Sportklubb och dess sektioner och numera specialklubbar VSK Bandy och VSK Fotboll har historiskt varit storebror i bandy och lillebror i fotboll mot antagonisten Örebro SK.

I år placerade sig VSK Fotboll före ÖSK.

– Det är första gången sedan 1986, säger Kalle Karlsson och lyfter fram ytterligare ett av drygt en handfull skäl till att Grönvitt gav allt trots att kontraktet alltså hade säkrats sex dagar tidigare.

Viktor Prodell avslutade en lång och framgångsrik elitkarriär i lördags kväll och tackades av innan kick off av VSK Fotbolls ordförande Stefan Brandberg.

Jublet steg ytterligare när ”Proddan” byttes in i 76:e minuten och den stora klacken på ståplatsläktaren stod kvar länge efter segern och sjöng om 34-åringen.

– Det var fint att se hyllningarna till Viktor Prodell. Jag tror att de träffade Viktor – och oss alla – rakt i hjärtat.

Grönvitt har haft ett växande och ljudligt stöd i år och supportrar i alla åldrar har burit fram laget till den imponerande avslutntingen på Iver Arena och på bortaplan.

Sista sex matcherna blev det 15 av 18 poäng.

– Jag vill tacka vår publik och alla som följt oss under året för stödet. Vi gjorde det tillsammans när vi reste oss på nio, säger Kalle Karlsson.

VSK Fotbolls herrtrupp har ledigt några dagar.

– Sedan tränar vi november ut och är lediga i december.

Hur känns det med semester i drygt en månad?

– Den kommer vi alla behöva efter den här säsongen, säger Kalle Karlsson.