Viktor Granath skapar grönvit historia: ”det är ofattbart”

Viktor Granath gjorde det ingen annan VSK-spelare lyckats med. Han blev utsedd till Årets forward och Årets bästa spelare i Superettan 2022.
– Det här såg jag inte komma, säger en tagen Viktor Granath.

Viktor Granath med 24 mål i årets serie lyckades med det ingen annan VSK-spelare lyckats med i modern tid – att vinna två ligapriser – Årets forward och det finaste priset av dem alla – Årets bästa spelare i Superettan 2022.

Efter en fantastisk säsong som inneburit 24 mål på 30 matcher, överlägsen skytteligavinnare och nytt rekord i gjorda mål på en säsong i Superettan var Viktor Granath nominerad till två ligapriser – Bästa forward och Årets bästa spelare.

Spänningen var olidlig när Superettans sociala medier var femte minut med start kl 19.00 på måndagskvällen la upp en vinnare i taget ur de olika kategorierna. När krutröken skingrats stod det klart att Viktor vunnit i båda kategorierna han var nominerad i.

– Det är helt ofattbart. Det här såg jag inte komma – det här känns nästan som en annan värld än den jag var i när jag kämpade med att komma tillbaka från skadan på försäsongen och bli redo för premiären, säger Viktor Granath.

– Men jag är så klart väldigt glad och tacksam för de här priserna.

Det är alla tränarna, samtliga lagkaptener i Superettan, journalister och andra experter som röstar på de nominerade i de olika kategorierna.

– Jag visste så klart att jag var nominerad och visst hoppades jag på det bästa men det här kom ändå som en överraskning, det är inget jag gått och funderat över.

Du har gjort 24 mål – upplever du att du fått bra hjälp av dina medspelare till lägen och målchanser?

– Visst är det så. De här priserna är till alla i truppen. Att jag lyckats beror mycket på att någon offensiv mittfältare gjort det bra i presspelet, en defensiv mittfältare som stoppat ett anfall, en back som bryter och slår en lång passning och inte minst målvakten som räddar och sätter igång spelet. Priserna är för oss alla. Sen får jag stå längst fram nu och ta emot de här priserna, men det är mest en bonus för mig personligen.

Är du förvånad att det gått så bra när du inledde din tid i VSK med att bli skadad första träningen och sen vara borta i princip hela försäsongen?

– När jag kom till VSK i januari hade jag stort självförtroende och var redo för att göra en bra säsong. Men sen blev jag skadad efter 20 minuter på den första träningen. Jag kommer ihåg hur jag låg där på hotellet på natten efter träningen och tänkte att; nu är det slut – för jag kunde inte stödja på benet.

– Det var tre tuffa månader av rehab men jag har varit revanschsugen att få visa för mig själv och alla andra att jag kunde komma tillbaka och göra det jag är bra på, säger Viktor Granath.

Hur firar du det här?

– Jag kollade just i kylskåpet (måndag kväll). Men där fanns inget som det går att fira med. Det blir nog till att vänta tills imorgon (tisdag) så får jag fixa något då, säger Superettans bästa spelare 2022.  

Vi säger stort Grattis till Viktor som gjort en fantastisk säsong och är en helt rättmätig mottagare till utnämningarna.