Vad tycker GAIS om sig själva – motståndarkollen

Avgörande match i Svenska cupens gruppspel, det är nu det ska avgöras vem som tar sig vidare till kvartsfinal. På andra sidan planen i morgondagens match väntar GAIS som överraskat alla med sina två vinster mot allsvenskt motstånd.

Vad är det som hänt i GAIS som gör att de är så bra på försäsongen. Vi reder ut det med hjälp av Andreas Bolander som är aktiv på GAIS Media och bland annat skriver klubbens ”motståndarkollen”.

Anton Fagerström dirigerar trupperna

Gais slutade på 10:e plats i fjolårets tabell, säkert en missräkning då man inför säsongen gjort klart med meriterade tränaren Stefan Jacobsson som anslöt från Degerfors. Vidare fick man in tunga anfallsförstärkningar i form av Richard Yarsuvat (Norrby) och den stora stjärnan och återvändaren Mervan Celik.

I sluttabellen hade man bara tre poäng mindre än VSK på sjunde plats och man lyckades med att knipa 4 av 6 poäng mot Grönvitt. Trots de namnkunniga anfallarna är mycket av förklaringen till fjolårets placering att man inte klarade av att göra mål. Det blev totalt bara 30 mål i serien, vilket var tredje sämst bland de sexton lagen. Defensivt var man mer av ett mittenlag med 41 insläppta mål, tre färre än VSK.

Att klubben inte var nöjd med resultaten kan anas i den relativt stora utrensningen i truppen som skedde efter säsongen. Nio spelare har lämnat, bland annat försvararen Emil Wahlström som innan sin tid i GAIS hade en lång karriär i allsvenskan med BK Häcken.

En som väldigt oväntat fått lämna är Mervan Celik. Han var inte nöjd med beslutat och konstaterade i media att GAIS verkar vilja spela i Div 1, nu när de gör sig av med honom. Så här säger Andreas Bolander om det hela:

”Den stora snackisen i GAIS är så klart att Mervan Celik, egentligen vår störste stjärna och den store återvändaren 2020, inte erbjöds nytt kontrakt. Det har varit ett himla liv på sociala medier. Men det hela tyder på att Jacobsson verkar ha en plan, idéer som sträcker sig längre än att låta sig påverkas av vad fansen vill eller inte vill”

GAIS har så klart ersatt med nytt manskap efter att så många fått lämna. Många av värvningarna är unga talanger från lägre divisioner, men man har också värvat in mer namnkunnigt folk. Dit kan vi räkna mittfältaren Malkolm Moënza som återvänder från Dalkurd till klubben som han spelat för mellan 2012-17.

En annan värvning är försvararen Johan Andersson från Djurgården som ifjol var utlånad till GIF Sundsvall och spelade 26 matcher för klubben.

Det nyförvärv som kanske överraskat mest i cupmatcherna är mittfältaren/anfallaren Adnan Maric som anslöt från BK Häcken inför året. Han har ett förflutet i GAIS men har mellan 2014-19 spelat i Swansea Citys akademi upp till U23-lag. Så här säger Andreas Bolander om vem som imponerat mest i GAIS under försäsongen:

”Adnan Maric är på en nivå högre än övriga. Teknisk, kreativ, stark. Han passar bäst på mittfältet, bakom anfallet, men har ju fått agera center i ett tremannaanfall, framför allt för att vi saknar vår främste forward Richard Yarsuvat, skadad redan i januari på träning. Målet mot MFF var klass. Synd att han (för det mesta) är tvungen att spela på fel position men han levererar ändå”

På matchen i morgon kommer förbundskaptenen för det svenska U21-landslaget Poya Asbaghi att närvara. Vi gissar att en av de spelare han vill se i aktion är Adnan.  

GAIS har som sagt imponerat under cupspelet med en stark defensiv som inget av de allsvenska lagen lyckats överlista. Man har haft som taktik att backa hem med mycket folk och sen sett till att kontra. Receptet har fungerat felfritt så här långt. Laget är ett kollektiv som jobbar hårt och uppoffrande för varandra. Många spelare kan lyftas fram, här är några som Andreas Bolander vill flagga för.

– Jag gillar hur mittbacksparet Aiham Ousou (lån från Häcken) och Emin Grozdanic har hanterat spelet mot de allsvenska lagen. Emin har vuxit till sig rejält sedan förra säsongen och båda utstrålar säkerhet och självförtroende. Sen har vi Mattias Karlsson i målet som gjort det riktigt bra. Sen måste man säga att August Wängberg på högerbacken är stark och gör det bra. Till vänster har Malkolm Moënza återkommit efter flera års exil, han ser också stark ut, sammanfattar Andreas och konstaterar:

 – Överhuvudtaget är vi förvånade över hur laget ser ut så här långt. De utstrålar stabilitet och lugn, det är vi inte vana vid som GAIS:are.

Matchbilden imorgon lär inte skilja sig nämnvärt mot den vi fått se i GAIS tidigare cupmatcher. Fokus på defensiv, vilket underlättas av att man bara behöver en poäng för avancemang, sen gå till motoffensiv via omställningar när läget bjuder.

För VSK:s del handlar mycket om tålamod och inte hamna i den frustration man kunde se drabba Malmö FF när de trots fina målchanser inte lyckades få in bollen. Nyckeln till framgång är kampen, att vinna duellerna och se till att bollen är i rörelse och att löpningarna tas, det ger målchanser som förhoppningsvis kan förvaltas.

Vi avslutar med att låta Andreas reflektera över vilka förväntningar man kan ha på GAIS i år.

”Vi GAIS:are vågar inte ha några förväntningar längre. Sedan nedflyttningen 2012 har det varit tunga år. Men Stefan Jacobsson verkar jobba långsamt och målmedvetet, så förhoppningsvis blir det ett bra år”

Vi säger tack till Andreas Bolander GAIS Media för att han tog sig tiden att svara på våra frågor.