Umit backade inte i VSK-debuten – såg till att allsvenska klubben blev nollad: ”Hittade varandra defensivt”

VSK Fotbolls herrlag höll nollan borta mot IFK Norrköping. På lördag väntar premiär hemma mot nästa allsvenska lag. ”Vi fortsätter att jobba ödmjukt”, säger Umit Aras inför mötet med Brommapojkarna.

VSK Fotbolls herrlag höll nollan borta mot IFK Norrköping. På lördag väntar premiär hemma mot nästa allsvenska lag. ”Vi fortsätter att jobba ödmjukt”, säger Umit Aras inför mötet med Brommapojkarna.

VSK Fotboll presenterade Umit Aras på en presskonferens på Iver Arena i Västerås dagarna innan årsskiftet och i lördags eftermiddag gjorde mittbacken från Dalkurd första matchen för nya klubben.

Grönvitt övertygade – och vann.

– Jag tycker att det kändes bra. Vi hittade varandra fort defensivt och hade bra offensiva kombinationer, säger 27-åringen som fick starta till höger om jämngamla Frédéric Nsabiyumva i 2–0-segern mot IFK Norrköping på Platinumcars Arena.

Umit Aras fick en hel del beröm efter sin solida insats i den prestations- och resultatmässigt lovande inledningen på 2023.

Är du också nöjd?
– Jag är min största kritiker men hyfsat nöjd med debuten. Det var ganska mycket att tänka på första matchen. Det är ett nytt spelsystem – och nya lagkamrater. Offensivt känner jag att jag kan bidra mer. Där finns det lite att kalibrera.

”Freddy” Nsabiyumva blev en stor injektion och publikfavorit när han kom till Grönvitt i höstas och bidrog i högsta grad till uppgraderade defensiven och växande poängskörden som till slut resulterade i en niondeplats i Superettan.

Transferfönstrets första värvning hyllar backkollegan och burundiske landslagsmannen.

– Han är en trygg punkt för laget. Man vågar släppa 1-1-dueller till honom, säger Umit Aras till klubbmedia.

Nu på lördag 4 februari (15.00) är det säsongspremiär på Iver Arena när Grönvitt tar emot nya allsvenska laget Brommapojkarna.

Umit Aras ser fram emot nästa test.

– Det blir kul med allsvenskt motstånd igen men vi svävar inte iväg efter segern i Norrköping utan fortsätter att jobba ödmjukt.

Två veckor senare väntar första gruppspelsmatchen i Svenska cupen på konstgräset på Tele 2 i Arena i Stockholm dit AIK har flyttat matchen från Solna.

Supportrarnas intresse är stort för klubbens största tävlingsmatch på länge.

– Det kommer att bli häftigt men vi måste fokusera på annat innan dess, deklarerar Umit Aras.

VSK Fotbolls herrlag och damlag genomförde första officiella träningen på Iver Arena söndag 8 januari – och flera hundra grönvita följare bjöd på en sprakande föreställning på ståplatsläktaren.

Hur känns det efter knappt fyra veckor i VSK?
– Jag trivs riktigt bra. Som ensam ny kan det vara svårt men jag har smält in bra och trivs med hela laget. Jag har hittat min plats i omklädningsrummet. Och sedan jag kom har vi även fått in Jaheem (Burke) och Jabir (Abdihakim Ali).

Men det är inte bara Grönvitt som är nytt för backklippan som är född och uppvuxen i Uppsala och har jobbat sig upp i seriesystemet.

Familjen bor i ett relativt nybyggt hus i Heby och väntar sitt första barn i slutet av februari.

– Det är en spännande tid i livet för min sambo och mig, säger Umit Aras med ett förväntansfullt leende.

I början av februari tillträdde Umit Aras en ny och skräddarsydd tjänst som bolånespecialist på Swedbank med placering på kontoren i Uppsala och Västerås.

Dagarna när Grönvitt har träning blir det jobb på Swedbank nära Västerås central.

– Swedbank har löst det väldigt bra.

Värvningen till VSK uppmuntrades och applåderades för övrigt av Swedbank regionala chef Anders Nordström som en gång i tiden spelade fotboll i VSK och är en trogen besökare på Iver Arena.

– Han pratade gott om VSK, säger Umit Aras.