Sport- och akademichefen om den gångna försäsongen

Herman Ottosson är den som rattar herrlagets sportsliga frågor tillsammans med övriga ledarteamet.
Nu är det dags att summera.
– Jag ger oss själva en trea av fem i betyg, säger Herman.

Försäsongen är alltid viktiga tillställningar i fotbollen. Det är då den nya truppen ska byggas och många är de pusselbitar som ska falla på plats. Vi tog och hörde efter med Herman om hur han ser på den precis avslutade försäsongen.

Herman, det är dags att summera försäsongen utifrån det sportsliga perspektivet. Du får börja med att ge ett övergripande betyg på hur du tycker att det har gått (1-5), vad säger du då?

– Då säger jag en trea.

Varför det?

– Jag börjar med att säga att vi alltid kan göra saker bättre. En stor sak den här försäsongen har varit att få ut spelare ur truppen som vi inte tycker passar i lagbygget och vårt sätt att spela fotboll. På så sätt får vi pengar kvar i vår budget och kan få in spelare som passar in i den spelidé vi jobbar med. Det arbetet har inte fungerat till 100%, men vi kom ganska långt.

– För att kunna ge sig själv en femma vill man ju ha hela truppen klar i januari, det är förstås en utopi men någon jag och ledarteamet så klart strävar efter. Ju mer man lyckas med det, ju lättare är det att spela ihop laget. I fotboll är tid tillsammans en viktig faktor, mer träningar och fler matcher ihop ökar chansen att man lyckas.

Vad skulle du säga att du lyckats med?

– Det jag vill hålla fram här är samarbetet mellan mig och ledarstaben i herrlaget. Vi har en samsyn i hur vi vill spela fotboll och vi jobbar tillsammans med att hitta spelare med rätt egenskaper för truppbygget. Det är en process där hela ledarstabens olika kompetenser används och där vi hjälper varandra att fatta bra beslut. Vi har högt i tak och det diskuteras alltid fram och tillbaka för att väga in alla viktiga frågor innan vi beslutar oss.

– Jag tror verkligen att den här arbetsmodellen är att föredra än att jag ensam skulle fatta beslut i sportsliga frågor.

Vad har inte blivit som tänkt under försäsongen?

– Det är väl lite som jag sagt tidigare. Jag önskar att truppen skulle varit klar tidigare så vi fick ännu fler träningar och matcher ihop – det ska vi jobba med till nästa år.

– Sen hade vi lite otur också med Viktor Granath som skadade sig i första träning i sin nya klubb – sånt kan man inte gardera sig för. Han är en viktig spelare för oss så det har påverkat hur laget kunnat förbereda sig för serien.

Om vi nämner några spelare som kommit in – den första som värvades, David Burubwa har vi inte sett till på grund av skador, hur tänker du/ni där?

– David har haft ljumskproblem till och från senaste åren, oftast inte värre än att han kunnat spela. Vi skrev ett fyraårskontrakt med honom och nu försöker vi se till att han får ordning på sina ljumskar så han kan prestera maximalt på planen. Vi tar det lugnt och ger honom tiden, vi tror på honom på sikt.

Viktor Steen har varit och provtränat med en annan klubb för eventuell utlåning, hur gick det med det?

– Där blev det ingenting och vi jobbar vidare med att hitta något bra för Viktor.

Vad hände runt Daniel Hermansson som försvann från en dag till en annan precis innan fönstret stängde?

– Det jag kan säga är att vi sökte en mittback med lite andra egenskaper än vad Daniel har. Vi pratade med Daniel runt detta och försökte hitta en miljö som passar honom. Vi var helt överens om att det här var det bästa för båda parter eftersom Daniel ville spela matcher.

Är det någon som kommer att lånas ut till lokala klubbar?

– I första hand har vi vårt samarbetsavtal med IFK Eskilstuna, men vi är inte främmande för att låna ut spelare till klubbar i Västerås om vi tror att det är rätt för dem. Under det här fönstret erbjöd vi Skiljebo två spelare och vi hade en bra dialog, men det föll på att spelarna själva inte önskade den dealen.

Ni har pratat om att konkurrensen ökat i truppen – var det ett mål du hade när du satte igång att bygga laget för den här säsongen?

– Vi upplevde i höstas att vi hade ett väldigt bra lag men att truppen som helhet var felbalanserad och där vissa positioner inte hade rätt konkurrens. Det har varit viktigt för oss att försöka skapa bättre konkurrens, för det höjer spelarnas prestationer.

– Jag tycker vi har lyckats väl och sen har vi fått in ”bonusspelare”. Jag tänker på att vi inte trodde att Max Larsson, Alex Lindelöv och Miguel Sandberg så snabbt skulle kunna växa in i sina roller och på allvar konkurrera om spelminuter. Allt det här gör att det är en riktigt bra konkurrens om platserna.

– Som avslutning vill jag också nämna att vårt arbete med att lyfta upp våra akademispelare till vår a-lagsmiljö. Det kanske utifrån tycks att vi har många spelare i a-truppen och att det är ett klurigt pussel som ska läggas för att låna ut unga spelare till andra klubbar och så vidare. Man ska förstå att de här är vårt sätt att jobba, säger Herman avslutningsvis.