Spelarporträttet: Sean Sabetkar

Foto: Alexander Arntsen

Sean ”traktorn” Sabetkar har precis påbörjat sin andra säsong i VSK Fotboll. På endast en säsong har 24-åringen etablerat sig som en betydelsefull spelare på planen, i omklädningsrummet och hos fansen. Här berättar han om vikten av att våga vara annorlunda, hans ledaregenskaper och den långa resan till elitfotbollen.

Sean Sabetkar är född och uppvuxen i Sollentuna norr om Stockholm. Hans föräldrar kommer ifrån Iran och därav har persisk kultur varit en stor del av Seans liv. Han beskriver sin uppväxt som präglad av generositet, kärlek och sammanhållning.

– Jag har en fantastisk familj som ställt upp för mig i hela mitt liv. Mina föräldrar följer min karriär noga och jag vet att de finner mycket glädje och lycka i att se mig spela fotboll. Därför försöker jag ge tillbaka genom att ge mitt yttersta på planen och alltid prestera så bra jag kan, förklarar Sean och fortsätter:

– Mina allra största supportrar är mina föräldrar, min syster och min sambo. De stöttar mig i allt, oavsett vad. Min pappa har inte missat fler än tio matcher under hela min karriär. Han tar till och med ledigt från jobbet för att kunna se mig spela. Jag har förstått att det är en lyx att ha närstående som är så stöttande, det är inte alla som får uppleva det, därför känner jag ett stort behov av att visa min uppskattning till dem, förklarar Sean.

Sean beskriver sig själv som en ansvarsfull person som alltid har ett leende på läpparna. Han menar på att vara ansvarstagande, både på och utanför fotbollsplanen, kan bidra till att laget når resultat.

– Jag är aldrig rädd för att ta ansvar, jag vill bidra med en bra kultur i laget. Eftersom Superettan är en väldigt jämn serie med jämnbra lag och spelare tror jag det är viktigt att sticka ut på andra sätt. Gemenskap och samhörighet är en stor del av det, får man ihop en stark grupp och hittar en bra modell för vardagliga göromål blir det något stort i slutändan, förklarar Sean.

Foto: Alexander Arntsen

Utöver ansvarstagande tycker Sean Sabetkar det är viktigt att vara glad, bidra med god stämning och ha hungern till att vilja vinna hela tiden och till varje pris.

– Ett centralt karaktärsdrag som jag besitter är att jag så gott som alltid är glad, jag gillar att skämta. Tillfällena då jag blir arg är vid förluster, både på match och träning. Jag gillar att andra i laget är likadana, till exempel Anton Fagerström som kan fira sina räddningar på träning som att han har räddat en straff i VM. Jag tror att den hungern bidrar till kontinuerlig utveckling, säger Sean och fortsätter:

– Calle Svensson och Samuel Holm älskar att reta mig när jag förlorar på träning, de gillar att utmana mina gränser haha. Även Simon Johansson försöker men han har det inte i sig, han är för snäll, berättar Sean med ett skratt.

Sean Sabetkar har tagit den långa vägen till elitfotbollen. Han började sin karriär i AIK som femåring och spenderade tolv år i Stockholmsklubben. Någon A-lagsdebut blev det dock aldrig i AIK, istället började han om i Division 3 och har sedan dess jobbat sig uppåt, serie efter serie.

– Jag har tagit en lång väg genom seriesystemen. Kärnan i min drivkraft är att komma långt genom att vara envis och kanske vara lite annorlunda gentemot den stereotypa fotbollsspelaren. Jag är principfast vilket har funkat hittills, det kommer jag fortsätta att vara, berättar Sean.

Foto: Alexander Arntsen

Vägen till VSK och elitfotbollen har varit tuff med både utmaningar och hinder. Som tonåring fick Sean se sina kompisar ta steg uppåt i fotbollskarriären medan han själv stod kvar på samma nivå. Han gav ändå inte upp, men till slut blev han tvungen att ställa en viktig fråga till sig själv.

– När jag kom till Karlbergs BK, där Kalle Karlsson var tränare, fick jag en helt annan syn på fotbollen. Det var där jag satte mig ner och ställde mig frågan: Varför är jag inte där jag vill vara just nu? Jag vill vara elitfotbollsspelare men jag gör inte tillräckligt för att nå dit. Efter det förändrades jag, berättar Sean och fortsätter:

– Jag försökte vara så objektiv som möjligt i synen på mig själv och se vad jag var mindre bra på. Jag kom till insikt med att vissa saker kan man inte fuska med om man vill nå sina mål. Jag tog tag i mitt liv utanför fotbollen med kost, sömn och extraträning. Den tiden blev som en dörröppnare in i fotbollsvärlden för mig, berättar 24-åringen.

”Jag gör allt för att prestera på topp och vinna”

Idag har Sean Sabetkar vunnit över sina tidigare utmaningar som han hade som tonåring. Utmaningar kommer dock alltid finnas, nu har han nya utmaningar att ställas inför och han gör allt för att klara av dem.

– Min främsta utmaning idag är att prestera i varje match när folk ser på. Matchdagar är som tentamensdag för oss fotbollsspelare, syftet med allt jobb och all träning är att du ska vara så bra som möjligt på matchdagen, säger Sean och fortsätter:

– Jag gör allt för att prestera på topp och vinna. Utanför planen kan jag vara lite för snäll ibland, men på planen är det mycket trashtalk och andra små ”fulknep”. så länge vi vinner på planen så struntar jag i hur vi vinner. Det är en sådan bransch vi jobbar i, säger Sean med ett leende.

Sean berättar att han trivs väldigt bra med att representera VSK Fotboll och han tror säsongen 2020 kommer bli lyckad, både för laget och på det personliga planet.

– Jag har fått ett väldigt bra mottagande sedan min första dag här. Kommer jag till en klubb där jag får ett sådant varmt välkomnande och blir bra omhändertagen försöker jag ge dubbelt så mycket tillbaka, jag är sådan som person och har alltid varit. Jag blir väldigt engagerad i allt kring klubben, speciellt med fansen som VSK har som alltid är här och stöttar oss. Jag trivs mycket bra här och ser en stor potential framöver för föreningen, säger Sean och fortsätter:

– Jag har en stark känsla av att säsongen 2020 kommer bli väldigt bra, vi kommer vara bättre än i fjol. Bara på ett år märker jag en stor skillnad organisationsmässigt, vi tar steg framåt hela tiden. Fortsätter vi på det här spåret tror jag att det kan bli riktigt bra, det är ett privilegium att få vara med på denna resa, avslutar Sean Sabetkar.

Foto: Alexander Arntsen

Seans sju favoriter
Favoritfilm / serie: Black Mirror
Musik: Techno & Svensk hiphop
Mat: Sambons mat
Favoritlag #2: Real Madrid
Resmål: Spanien för att kolla spansk fotboll
Tackling, assist eller mål: Att göra mål är för fint
Favoritspelare genom tiderna: Sergio Ramos

Text: Hampus Lundskog