Läs mer..." />

Rapport från U21-matchen mellan VSK Fotboll och IK Sirius

Igår tisdag begav sig VSK:s herrtrupp, förstärkta med akademispelare till Uppsala för U21-träningsmatch mot IK Sirius.
Det blev förlust med 3 – 2 mot ett starkt Sirius som hälsade VSK välkommen till Studenternas.
– Jag tyckte vi gjorde det riktigt bra med ett så orutinerat lag som vi faktiskt kom till start med, säger assisterande A-lagstränare Kalle Karlsson.

tähti21
Filip Almström-Tähti var den enda startspelaren i matchen som brukar starta i seriespelet.

U21-matcher tillhör inte vanligheten nuförtiden sedan VSK inte längre deltar i seriespel med ett U21-lag. Men nu var det alltså dags sedan Sirius och VSK kommit överens om att låta reserverna möta varandra.

– Som alla känner till har vi haft sjukdom och skador i A-truppen under senare tid. Till den här matchen fick vi mönstra ett ungt lag med tre stycken födda 04 och en född 05 i startelvan. Normalt hade vi haft ett helt annan lag på benen än det som kom till start i den här matchen, säger Kalle.

Han fortsätter:

– Sirius kom med ett starkt lag med ett antal A-lagsspelare och ett par som normalt startar i Allsvenskan. Vi vet att Sirius är ett bollskickligt lag så vi var förberedda på att den här matchen skulle innebära mycket försvarsspel och vi såg matchen som en chans att öva på det.

Hur tycker du att det gick?

– Det blev ungefär som förväntat första 15 minuterna med en intensiv Siriuspress. De gjorde också ganska snabbt 2-0 på oss och vi var tillbakatryckta och hade det kämpigt. Sen måste jag säga att vi växte in i det och började stå upp bättre.

– Redan i matchminut 27 reducerar vi på en snygg nick av Anders Hellblom som nickar in bollen i krysset på en hörna.

– I andra halvlek byter Sirius ut många av sina bättre spelare och luftar akademispelare istället. Det blir jämnare och vi kommer till fler lägen, konstaterar Kalle.

Till slut förlorar vi matchen med 3-2 efter mål av Gustav Rydberg – hur skulle du sammanfatta det hela?

– Vi hade lite otur som släppte till ett sent mål som innebar att vi förlorade, men utöver det tycker jag vi gjorde en bra match där våra spelare fick lära sig vad som krävs för att man ska kunna möta allsvenska spelare och ändå lyckas med sitt spel.

Anders Hellblom spelade som ensam forward i den här matchen. De två kommentatorerna som var Siriussupportrar hyllade honom för hans fina anfallsspel, vad tycker du?

– Där får jag ge dem rätt. Det var ingen lätt uppgift för Anders i den här matchen att försöka göra något som ensam anfallare. Men han gjorde det bra och höll Siriusförsvaret sysselsatt. Sen var det synd att han inte fick kvittera på stopptid med den fina cykelspark han fick till i straffområdet, säger Kalle.

En VSK-spelare som lite oväntat dök upp till den här matchen var Gustav Rydberg som normalt är utlånad till Smedby AIF i Norrköping, hur kom det sig att han var i Uppsala och spelade igår?

– Vi hade som sagt dåligt med folk och försökte få ihop så många som möjligt. Gustav får inte spela matcher just nu i Div 2, så vi såg det här som en bra möjlighet för honom att få spela lite. Han åkte upp från Norrköping för den här matchen.

– Han gör det också bra, givet ingen matchträning alls. Det blir ett mål och en assistpoäng för honom i den här matchen, så han ska vara nöjd med sitt spel.

Den sista kvarten blev Kevin Custovic inbytt – hur kändes det för honom?

– Kevin har varit sjuk ett tag så det var bestämt innan att han skulle spela 15 minuter. Han överlevde i alla fall men han hade pingislunga ett tag innan han kom igång, säger den assisterande tränaren.

VSK deltar inte i någon U21-serie i år, varför då?

– Det är flera anledningar. En är att det stör träningsrytmen i A-truppen. U21-matcherna är oftast på tisdagar och de spelare som spelar då kan inte delta i träningarna senare i veckan ordentligt. Sen är kvalitén i serien otroligt ojämn, vilket gör att det är svårt att veta vad man kommer att få ut av matcherna. En tredje sak är kostnaden. Det kostar en hel del med resor och att bemanna upp runt spelarna med personal.

Avslutningsvis, kommer vi få se fler U21-träningsmatcher i år?

– Det tror jag helt säkert. Vi för diskussioner just nu med olika klubbar som upplever saken på samma sätt som vi. Det finns ett behov av de här matcherna ibland men inte vecka ut och vecka in. Så, ja, vi lär spela några matcher till i vår och säkert några i höst.