Påsklovskul på Indoor Golf tillsammans med Skallbergsgården

Gänget från Skallbergsgården tillsammans med personal och spelare i VSK Fotbolls herrlag

Under påsklovet fick ungdomar från Skallbergsgårdens prova på inomhusgolf tillsammans med spelare från representationslaget herr.
-Det var ett jättebra initiativ, våra ungdomar uppskattade det jättemycket, säger Monia Erhardsson, föreståndare på Skallbergsgården.

Berätta om det som hände på påsklovet med inomhusgolfen.

– Vi blev kontaktade av VSK Fotboll som undrade om vi var intresserade av att göra en påsklovsaktivitet. Inomhusgolf har vi inte provat på tidigare så det var en perfekt sak att göra på påsklovet.

– Vi satte upp en lista hos oss där barnen kunde anmäla sig, den blev snabbt full.

– Det var en tidig morgon på påsklovet så vi fick några sena avhopp, men 13 barn deltog i aktiviteten hos Indoor golf. Det blev en lång dag för barnen, många var riktigt trötta efteråt, berättar Monia.

Hur tyckte barnen att det var?

– Jag var med på dagen och såg hur bra allting var och hur kul alla tyckte det var att prova på golf. De flesta hade nog aldrig spelat golf tidigare.

– Spelarna i VSK Fotboll gjorde ett fantastiskt jobb att tålmodigt visa barnen hur man gör när man svingar en golfklubba. Men det var inte bara att de var goda instruktörer, de tog sig tid att prata med barnen och verkligen bygga relationer.

– Den här dagen blev precis så bra som vi hoppades på och den föll rakt in i det vi försöker göra på Skallbergsgården, att få barnen att lära sig nya saker, samtidigt som man har kul och stärker självförtroendet.

– Jag tror nog VSK Fotboll fick några nya supportrar efter den här dagen, konstaterar Monia Erhardsson.

Hur fungerar en modern fritidsgård 2023?

– Det har skett en stor utveckling av fritidsgårdsverksamheten genom åren. Idag har fritidsgårdar ett större fokus på att vara en plats där man kan upptäcka och lära sig saker. På fritidsgården jobbar det trygga engagerade vuxna som försöker vara inspiratörer till att låta barns naturliga nyfikenhet få utlopp och att barnen får upptäcka sig själva och livet genom aktiviteter och socialt samspel. En fritidsgård om den ska fungera främjande ska vara en positiv plats med gemenskap och roliga aktiviteter.

– Som verksamhet skapar vi aktiviteter som man kan följa med på om man vill. Det kan vara olika sporter som vi provar på, till exempel skytte, klättring och som nu inomhusgolf. Men det kan också vara föreläsningar och aktiviteter som yoga, dans, meditation och så klart också fasta aktiviteter på gården.

– Sista tiden har vi börjat laga mat från grunden med barnen. Det visade sig att många inte kan grunderna i matlagning och spontant uppstod en aktivitet som vi nu gör regelbundet.

– Vi vill göra aktiviteter där barnen lär sig något de inte kan och att de samtidigt har roligt. Om vi lyckas med det växer också barnens självförtroende och de blir intresserade av ännu fler aktiviteter, säger Monia Erhardsson.

Avslutningsvis – golfdagen verkar ha gett mersmak – kan det bli aktuellt med något mer samarbete med VSK Fotboll?

– Absolut, vi är öppna för samarbete med alla idrottsklubbar. Vi ser gärna att den här dagen med VSK Fotboll får en fortsättning, säger Monia Erhardsson.


Fakta Om Skallbergsgården

Skallbergsgården är en fritidsgård som bedrivs i kommunal regi som har öppet från sen eftermiddag och kvällstid. Deras uppdrag är att fungera som en positiv plats och ge en meningsfull och utvecklande fritid åt barnen. Det är en öppen verksamhet som är till för alla ungdomar i Västerås.